Hopp til innhold

Kreml som maktsentrum

Kreml i kjernen av Moskva oser av makt. Herfra ble både tsarveldet og kirken styrt fra Ivan den stores tid på 1400-tallet til St. Petersburg overtok i 1712. Med Sovjetstaten fra 1918 var Kreml igjen maktens sentrum.

Tsarens kanon på 40 tonn som aldri har skutt en kule!

Tsarens kanon på 40 tonn som har aldri greidd å skyte en kule. Den står likevel og viser sin makt i Kreml.

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Eksteriørdetaljer på Det store Kremlpalasset.

Eksteriørdetaljer på Det store Kremlpalasset.

Foto: Nina Skurtveit / NRK
Senatet i Kreml (Kasakov 1777 - 1787).

Senatet i Kreml (Kasakov 1777 - 1787).

Foto: Nina Skurtveit / NRK

I dette andre programmet i Kunstreisens serie fra Russland ser vi nærmere på både kirker og verdslige bygg innenfor Kremls berømte murer. Vi tar også for oss maktens historien innen både kirke og stat i det russiske riket og ser på samspillet dem imellom.

Maria Himmelfartkirke (t.v.) og De tolv apostlers kirke (t.h.)

Maria Himmelfartkirke (t.v.) og De tolv apostlers kirke (t.h.)

Foto: Nina Skurtveit / NRK

For her ligger både kirkelederen patriarkens kirke og kirker der storfyrster og tsarer ble døpt og gravlagt. Inntil Peter Paul-katedralen i St. Petersburg overtok sistnevnte funksjon fra Peter den stores tid.

Russisk kirkestil

1400-talls kirkene er i russisk stil, selv om Ivan den store (1462-1505) importerte italienske arkitekter og håndverkere til å bygge dem. Utenlandsk påvirkning ønsket han ikke av noen art. Det gamle Russland skulle gjenoppstå, men ved hjelp av Vesten som han egentlig vendte ryggen til! Og dette i en tid da renessansen våknet i Europa.

Interiør Maria Bebudelseskirke, Kreml

Interiør Maria Bebudelseskirke.

Foto: Nina Skurtveit / NRK
Portal inni Maria Bebudelseskirke.

Portal inni Maria Bebudelseskirke.

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Klassisk mot moderne

Mange av de verdslige byggene er i tradisjonell, klassisistisk stil. Selv Stalin bygget det slik. Ikke rart det vakte oppsikt da Kongresspalasset, som Kremls eneste moderne bygg, ble reist i 1961 i rene, modernistiske linjer!

Kongresspalasset fra 1961.
Foto: Nina Skurtveit / NRK

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.