Kremet sjøkrepssuppe

Sjøkreps er en nær slektning av hummeren og smaker nydelig sammen med timian, kjørvel, bladpersille og noen gode grønnsaker. Med litt fløte og tomat i suppen blir nytelsen total!

Morten André Tungesvik, Cille Biermann og Pål Thoresen
Foto: NRK

Til fire personer trenger du:

1 kg sjøkreps

2 stk løk

4 fedd hvitløk

En håndfull timian

3 stk gulrot

1 stk purreløk

4 stk tomat

140 g tomatpure

1 dl olje

½ l kremfløte

2 stk sitron

En halv potte kjørvel

½ l vann

En halv potte bladpersille

Salt og pepper

Matlaging
Foto: NRK

Slik gjør du:

Det hvite av purreløken og en gulrot kuttes i fine strimler. Legg det i isvann til senere bruk.

Ta av halen på sjøkrepsen og kok den i lettsaltet vann i ca 30 sekunder. Avkjøl i isvann og skrell deretter av skallet. Ta ut "tråden" som er på midten av ryggen. Legg krepsehalene på et klede til avkjøling.

Fres deretter hodene og klørne i en varm panne med olje, i ca 3 minutter. Tilsett da kuttet løk, gulrot, resten av purreløken, hvitløken og timian. Fres igjen i ca 3 minutter. Ha i tomatpure og fres i ett minutt. Tilsett vann og fløte og la det koke i ca en halvtime.

Sil av innholdet og smak til med sitronsaft, salt og pepper. Legg det i en dyp, varm skål og ha i sjøkrepsen.

Lag en god salat med gulroten og purreløken som er strimlet. Ha i kjørvel og bladpersille til ønsket mengde.

Server gjerne med godt brød til.

Kulturstrøm

 • Legger ned nesten alle butikkene

  Platekompaniet tapte 55 millioner kroner de siste fem årene. Nå legges nesten alle butikkene ned. Kun tre får bestå. De siste ni årene har inntektene falt hvert eneste år. I fjor var salget 345 på millioner kroner, mot 657 millioner i toppåret 2009.

 • Til topps på bestselgerliste

  Få dager etter at Jo Nesbøs nyeste Harry Hole-krim «Kniv» ble lansert i Storbritannia, gikk den til topps på den britiske bestselgerlisten. Det melder NTB. – Det er veldig stas, sier Jo Nesbø i en kommentar. Det er ikke første gang Nesbø har gått rett hjem hos sine britiske lesere: I 2014 toppet han blant annet den generelle listen med «Politi».

  Jo Nesbø
  Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK
 • Turister rundstjålet på museer

  Flere turister ble frastjålet lommebøker og penger på Frammuseet og Kon-Tiki-museet i Oslo. Politiet ser etter tre gjerningsmenn. – Dette har skjedd inne, i områder hvor det ikke var overvåkingskameraer, sier oppdragsleder Håkon Nilsen til NTB.