NRK Meny
Normal

Kremet sjøkrepssuppe

Sjøkreps er en nær slektning av hummeren og smaker nydelig sammen med timian, kjørvel, bladpersille og noen gode grønnsaker. Med litt fløte og tomat i suppen blir nytelsen total!

Morten André Tungesvik, Cille Biermann og Pål Thoresen
Foto: NRK

Til fire personer trenger du:

1 kg sjøkreps

2 stk løk

4 fedd hvitløk

En håndfull timian

3 stk gulrot

1 stk purreløk

4 stk tomat

140 g tomatpure

1 dl olje

½ l kremfløte

2 stk sitron

En halv potte kjørvel

½ l vann

En halv potte bladpersille

Salt og pepper

Matlaging
Foto: NRK

Slik gjør du:

Det hvite av purreløken og en gulrot kuttes i fine strimler. Legg det i isvann til senere bruk.

Ta av halen på sjøkrepsen og kok den i lettsaltet vann i ca 30 sekunder. Avkjøl i isvann og skrell deretter av skallet. Ta ut "tråden" som er på midten av ryggen. Legg krepsehalene på et klede til avkjøling.

Fres deretter hodene og klørne i en varm panne med olje, i ca 3 minutter. Tilsett da kuttet løk, gulrot, resten av purreløken, hvitløken og timian. Fres igjen i ca 3 minutter. Ha i tomatpure og fres i ett minutt. Tilsett vann og fløte og la det koke i ca en halvtime.

Sil av innholdet og smak til med sitronsaft, salt og pepper. Legg det i en dyp, varm skål og ha i sjøkrepsen.

Lag en god salat med gulroten og purreløken som er strimlet. Ha i kjørvel og bladpersille til ønsket mengde.

Server gjerne med godt brød til.

Kulturstrøm

  • Varslar ny Harry Hole-bok

    Jo Nesbø gir ut ei ny Harry Hole-bok i juli 2019. Han offentleggjorde dette på si eiga heimeside torsdag. Lite informasjon er offentleggjort om handlinga, men i eit samandrag står det at Harry Hole vaknar opp i bakrus med hendene og kleda dekkja av blod, ifølgje VG.

    Jo Nesbø lanserer "Macbeth"
    Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
  • Lesarane rasar mot Elle

    – Vi har ingen ambisjonar om å representere heile samfunnet.

    Dét svarte motebladet Elle då ein lesar på Instagram lurte på kvifor det ikkje var meir mangfald blant bloggarane deira. Svaret har fått mange til å reagere, skriv nettstaden Melk og Honning. Elle-redaktør Signy Fardal meiner det heile er ei misforståing, og kommenterer til VG at fordi Elle «heile tida brukar modellar og intervjuobjekt med anna etnisk opphav enn det norske, falt det oss ikkje inn at spørsmålsstillar tenkte på etnisitet».

    Signy Fardal
    Foto: Aas, Erlend / Scanpix