NRK Meny
Normal

Krekar-intervju frikjent i Kringkastingsrådet

NRKs intervju med mulla Krekar slapp formell refs fra Kringkastingsrådet da det ble behandlet i dag.

Dei som fornærmar islam, fortener å døy, seier mulla Krekar i eit NRK-intervju. Mullaen støttar norske ungdommar som krigar for IS, og han seier han vil sende ei gåve til den som tek livet av ein av kurdarane han tidlegare er dømt for å ha truga.

SE INTERVJUET: Reaksjonene på dette intervjuet med mulla Krekar ble behandlet av Kringkastingsrådet.

25. februar publiserte NRK et intervju med Najmuddin Faraj Ahmad, kjent som mulla Krekar, på nett og i Dagsrevyen.

Flere har stilt spørsmål ved prioritering, lengde og intervjuets form.​ I dag behandlet Kringkastingsrådet saken, og endte med ikke å formulere en skriftlig uttalelse om innslaget.

Det vil si at Kringkastingsrådet frikjente dokumentaren.

– Mange har oppfattet Krekar som en snill bestefar, og det var viktig å få fram at han ikke er en vanlig asylsøker. Ideelt sett burde, og kunne, oppfølgingsspørsmål bli stilt til det Krekar sa, men det blir vanskelig når alt går gjennom en oversetter, sa Kringkastingsrådets leder Per Edgar Kokkvold mot slutten av behandlingen.

Kringkastingsrådet 2014

SE MØTET: Kringkastingsrådets møte startet i morges og var ferdig kl 1453. Møtet blir tilgjengelig on-demand her i løpet av torsdag kveld.

– Bevisst valg av metode

Flere av Kringkastingsrådets medlemmer kritiserte at journalist Anders Magnus ikke konfronterer Krekars uttalelser underveis i intervjuet.

– Det virker som at prosjektet var å lokke Krekar til å si noe ulovlig, komme med nye trusler og forsterke allerede gitte trusler. Jeg savner at han blir konfrontert ideologisk, sa forfatter Frank Rossavik.

Nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk.

FORSVARTE INTERVJUET: NRKs nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk.

Foto: NRK
Per Edgar Kokkvold

LEDER RÅDET: Per Edgar Kokkvold er tidligere leder i Norsk Presseforbund, og leder Kringkastingsrådet fram til 2017.

Foto: Leif Ove Bergundhaugen / NRK

NRKs nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk sa at dette var et bevisst valg av metode.

– Vi ønsket å finne ut mer om hvilke synspunkter Krekar har. Vi valgte derfor å legge motstanden i påfølgende oppfølging i studio. Vi erfarer at omstridte personer lukker seg hvis man gir for mye motstand, sa han.

Ingen fikk formell refs

Heller ikke behandlingen av klagene mot manglende «Fader vår» i radioandakten, pornoinnslaget i «Trygdekontoret» og ulvedokumentaren «Ulvene kommer» endte med vedtak om en skriftlig uttalelse.

Kringkastingsrådet hadde mottatt hele 130 klager i forbindelse med sistnevnte dokumentar, som handler om bynær ulv i Østmarka i Oslo.

– Dette var et flott program som både ulvetilhengere og ulvemotstandere må tåle. Så må NRK i tillegg ta inn over seg de synspunkter på programmet som har kommet fram her i rådet, sa rådets leder Per Edgar Kokkvold da ulvedokumentaren ble behandlet.

LES OGSÅ:

Flere kulturnyheter