Kraftig økning i kinesiske turister

Norge har lenge vært et attraktivt reisemål for kinesere. Nå har antall kinesiske turister som kommer til Norge økt betraktelig siden i fjor.

TURISTER

VIGELANDSPARKEN: Her blir kinesiske turister guidet gjennom en av Norges mest populære turistattraksjoner.

Foto: Atosa Borghan / NRK

På ett år har antall kinesiske turister økt med ca. 78%, viser tall for hotellovernattinger fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

– Vi ser en stor vekst fra det kinesiske markedet, sier Line Endresen Normann, direktør i Reise Norge og kultur i næringsorganisasjonen Virke.

Hvorfor øker antallet kinesiske turister?

– For det første så er den kinesiske middelklassen økende, så flere og flere får råd til å reise. En svekket krone har også bidratt til veksten, da det har blitt rimeligere å feriere her. Dermed velger flere å teste ut Norge som ​reisemål, sier Normann.

Turistbusser

VIGELANDSPARKEN: Her står turistbussene på rekke og rad utenfor Frognerparken.

Foto: Atosa Borghan / NRK

Forholdet normaliseres

Helt siden Nobelkomiteen tildelte den fengslede, kinesiske dissidenten Liu Xiabo fredsprisen for 2010, har forholdet mellom Norge og Kina vært anstrengt.

Tildelingen vakte svært krasse reaksjoner i Kina, som kalte prisen «uanstendig». Men etter en rekke forhandlinger kunne UD og Kina i slutten av 2016 opplyse om at forholdet normaliseres og at forhandlingene om en frihandelsavtale blir gjenopptatt.

Normaliseringen blant landene har bidratt til økt turisme, og gjort at innovasjon Norge kan markedsføre Norge i Kina igjen.

– Vi vil nok se effekt av normaliseringen, når det kommer til turisme, sier Normann.

Kinesiske Turister

FERIEBILDER: Damene knipset bilder av hverandre, og lot NRK få fotografere dem.

Foto: Atosa Borghan / NRK

Hun påpeker også at tilgjengeligheten er større enn før. Med flere og nye direkteruter fra Asia, kan flere turister enklere komme seg til Norge.

– Også må jeg jo understreke at vi jo har et fantastisk reisemål med storslått og variert natur, kulturarv, attraksjoner og levende kulturliv.

Handler luksusvarer

Kineserne er kjent for å handle luksusvarer i Norge, og i fjor skaffet flere luksusbutikker seg egne kinesisk-talende ansatte.

En svak norsk krone og momsfritak på luksusvarer gjør at Norge er blitt et gunstig land for mange å handle i. Urmaker Bjerke har de siste årene merket et kraftig oppsving av kjøpesterke kinesere

– Vi har en meget hyggelig utvikling på salg til Kinesere. Det var en god vekst i 2016, og i år ligger vi på samme nivå, sier Halvor Bjerke, dagligleder ved Urmaker Bjerke.

Kinesiske turister

FERIEBILDER: Turister som knipser bilder av hverandre.

Foto: Atosa Borghan / NRK

Normann forteller at kinesiske turisters døgnforbruk er relativt høyere enn andre turister.

– Døgnforbruket hos en kinesisk turist er estimert til kr 3275, mens det gjennomsnittlige døgnforbruket for norske ferieturister er kr 1665 og for utenlandske feriegjester på kr 2240.

Hun sier det oppleves trygt for turister å handle i Norge, da man vet at man kjøper en «ekte» vare, og ikke kopi.

– I tillegg er prisen faktisk rimeligere her på en rekke luksusvarer og merkevarer, sier hun.

Kulturstrøm

 • Ari Behns fortellinger i nye opplag

  Kolon forlag har opplevd ny etterspørsel for Ari Behns bøker etter hans død. Hans tre samlinger med fortellinger er nå utsolgt fra forlaget, men trykkes i nye opplag. Debutboka «Trist som faen» (1999) kommer dermed i sitt niende opplag og har solgt over 100 000 eksemplarer, noe som antagelig er norsk rekord for en debutbok og en novellesamling.

  Ari Behns tre samlinger med fortellinger: «Trist som faen», «Talent for lykke» og «Tiger i hagen»
  Foto: Kolon forlag
 • Ny bokserie fra Nasjonalbiblioteket

  Nasjonalbiblioteket har innledet en ny bokserie med noen av de mest populære foredragene som er holdt hos dem. Først ut i serien «NBs populære» er to bøker som bygger på foredrag av henholdsvis Tor Åge Bringsværd og Anne Bitsch. «Min vei til science fiction» (bildet) og «Kjønn, makt og kroppens politikk. Vitenskapspioneren Harriet Holter» kommer begge ut denne uka.

  Omslaget til Tor Åge Bringsværds bok: «Min vei til science fiction»
  Foto: Nasjonalbiblioteket
 • Godt år for norsk dokumentarfilm

  11 norske dokumentarer deltar i konkurransen på den internasjonale dokumentarfilmfestivalen Human. Tre av dem har gått på kino, blant dem «Vær her» om Sigvart Tveit (bildet) og to andre demensrammede. – Årets samling av nominerte filmer vitner om et godt produksjonsår for dokumentarfilm i Norge, sier festivalens programsjef Silje Poulsen Viki. (NTB)

  Sigvald Tveit, den nå avdøde komponisten og musikkforskeren, som laget sanger til «Portveien 2». Fra dokumentarfilmen "Vær her" av Ragnhild Nøst Bergem.
  Foto: Human / NTB