Frykter at norsk film blir satt vesentlig tilbake

Filmprodusentene er svært lite fornøyd med at regjeringen ønsker å kutte over 30 millioner kroner i tilskuddet til norsk film.

Fra filmen 'Pax'

Spillefilmen «Pax», med Ellen Dorrit Petersen og Kristoffer Joner i hovedrollene, ble tidelt 4228 kroner i offentlig støtte per solgte kinobillett. I forslaget til endringer i statsbudsjettet, blir det lagt mindre penger i potten for statsstøtte til filmproduksjon.

Foto: Filmweb

I Høyre og Frps forslag til endringer i statsbudsjettet for 2014, foreslår de å kutte støtten til Filmfondet med 32,5 millioner kroner.

Fra før av hadde de rødgrønne ført opp en bevilgning på 441,5 mill. kroner i statsbudsjettet, som nå kuttes til 409 millioner.

Solberg-regjeringen mener at bevilgningene på filmfeltet har økt nok de senere årene, og varsler altså en reduksjon i bevilgningene.

Avviser vekst

Leif Holst-Jensen i Produsentforeningen

Leif Holst-Jensen i Produsentforeningen har konklusjonen klar: Færre filmer og et dårligere tilbud til publikum.

Foto: Marte Solbakken / NRK

Generalsekretær Leif Holst-Jensen i Produsentforeningen er lite fornøyd med den nye regjeringens jobb.

– Dette er veldig overraskende og skuffende. I regjeringsplattformen hadde de blå varslet at de ville legge til rette for å stimulere til mer privat finansiering. Men når man kutter i den offentlige støtten, vil det også ramme privat sponsing, sier han.

Holst-Jensen viser til at den offentlige støtten er det eneste sikkerhetsnettet man har dersom privat sponsing uteblir.

– Det er dessuten veldig forenklet å påstå at bevilgningene på filmfeltet har økt de siste årene. Sammenlignet med andre næringer har vi nesten ikke hatt noen vekst siden 2005, sier han.

– Hva blir konsekvensene for publikum?

– Det blir vesentlig færre filmer og et svekket tilbud til publikum. Filmbransjen her i landet har hevdet seg godt de siste årene, og hevder seg på et godt europeisk nivå. Nå kan vi bli satt vesentlig tilbake, sier Holst-Jensen.

Dataspill

Styreleder i Norsk filminstitutt, Marit Reutz, er usikker på hvordan kuttet vil påvirke filmfeltet.

– Vi har registret dette kuttet, og nå må vi gå hjem og regne på hvilke konsekvenser det vil få. Det er ikke overraskende, for dette er noe de borgerlige har varslet tidligere. Men vi hadde kanskje håpet at det ble et mindre kutt. 32 millioner kroner mindre vil få konsekvenser, men vi kan ennå ikke sin noe om hvilke konsekvenser, sier hun.

I statsbudsjettet for 2014 hadde de rødgrønne økt potten til Filmfondet med fem millioner sammenlignet med saldert budsjett for 2013.

Denne økningen skulle gå til ytterligere satsing på dataspill. Marit Reutz vil ikke svare på hva som vil skje med støtten til dataspillutvikling.

– Vi må se på helheten og vurdere hvor vi ønsker å kutte. Men vi kan ikke si noe om dette før tidligst neste uke, vi må få tid til å se nøye på dette.

Kulturstrøm

 • Spotify fjerner Neil Youngs musikk

  Spotify fjerner Neil Youngs musikk fra plattformen sin etter hans protest mot at strømmetjenesten sender en podkast han mener sprer propaganda mot vaksiner.

  I en kunngjøring onsdag sier Spotify at de beklager Neil Youngs beslutning, men at han er velkommen tilbake. (NTB)

 • Norsk seriemorder kan bli film

  Victoria Kiellands kritikerroste roman om den norske seriemorderen Belle Gunness kan bli spillefilm. Gine Cornelia Pedersen og Patrik Syversen har kjøpt filmrettighetene. Pedersen er selv forfatter og skuespiller, kjent fra «Unge lovende» på NRK. Syversen er manusforfatter og regissør, kjent for blant annet «Sigurd fåkke pult» og «Rovdyr». De sier:

  – Vi ble fjetret, til og med rystet, da vi leste «Mine menn», og det begynte å klø i fingrene allerede på første side etter å se denne historien spilt ut på lerretet.

  Filmen skal hete «Belle!»

  Gine Cornelia Pedersen og Patrik Syversen
  Foto: Lina Hindrum/Erlend Mjømen Knudsen