Frykter at norsk film blir satt vesentlig tilbake

Filmprodusentene er svært lite fornøyd med at regjeringen ønsker å kutte over 30 millioner kroner i tilskuddet til norsk film.

Fra filmen 'Pax'

Spillefilmen «Pax», med Ellen Dorrit Petersen og Kristoffer Joner i hovedrollene, ble tidelt 4228 kroner i offentlig støtte per solgte kinobillett. I forslaget til endringer i statsbudsjettet, blir det lagt mindre penger i potten for statsstøtte til filmproduksjon.

Foto: Filmweb

I Høyre og Frps forslag til endringer i statsbudsjettet for 2014, foreslår de å kutte støtten til Filmfondet med 32,5 millioner kroner.

Fra før av hadde de rødgrønne ført opp en bevilgning på 441,5 mill. kroner i statsbudsjettet, som nå kuttes til 409 millioner.

Solberg-regjeringen mener at bevilgningene på filmfeltet har økt nok de senere årene, og varsler altså en reduksjon i bevilgningene.

Avviser vekst

Leif Holst-Jensen i Produsentforeningen

Leif Holst-Jensen i Produsentforeningen har konklusjonen klar: Færre filmer og et dårligere tilbud til publikum.

Foto: Marte Solbakken / NRK

Generalsekretær Leif Holst-Jensen i Produsentforeningen er lite fornøyd med den nye regjeringens jobb.

– Dette er veldig overraskende og skuffende. I regjeringsplattformen hadde de blå varslet at de ville legge til rette for å stimulere til mer privat finansiering. Men når man kutter i den offentlige støtten, vil det også ramme privat sponsing, sier han.

Holst-Jensen viser til at den offentlige støtten er det eneste sikkerhetsnettet man har dersom privat sponsing uteblir.

– Det er dessuten veldig forenklet å påstå at bevilgningene på filmfeltet har økt de siste årene. Sammenlignet med andre næringer har vi nesten ikke hatt noen vekst siden 2005, sier han.

– Hva blir konsekvensene for publikum?

– Det blir vesentlig færre filmer og et svekket tilbud til publikum. Filmbransjen her i landet har hevdet seg godt de siste årene, og hevder seg på et godt europeisk nivå. Nå kan vi bli satt vesentlig tilbake, sier Holst-Jensen.

Dataspill

Styreleder i Norsk filminstitutt, Marit Reutz, er usikker på hvordan kuttet vil påvirke filmfeltet.

– Vi har registret dette kuttet, og nå må vi gå hjem og regne på hvilke konsekvenser det vil få. Det er ikke overraskende, for dette er noe de borgerlige har varslet tidligere. Men vi hadde kanskje håpet at det ble et mindre kutt. 32 millioner kroner mindre vil få konsekvenser, men vi kan ennå ikke sin noe om hvilke konsekvenser, sier hun.

I statsbudsjettet for 2014 hadde de rødgrønne økt potten til Filmfondet med fem millioner sammenlignet med saldert budsjett for 2013.

Denne økningen skulle gå til ytterligere satsing på dataspill. Marit Reutz vil ikke svare på hva som vil skje med støtten til dataspillutvikling.

– Vi må se på helheten og vurdere hvor vi ønsker å kutte. Men vi kan ikke si noe om dette før tidligst neste uke, vi må få tid til å se nøye på dette.

Kulturstrøm

 • Fullt hus på Munchmuseet

  Det var, ikke overraskende, fullt hus hele helgen på det nye Munchmuseet i Oslo. Da de 15.000 billettene ble sluppet, ble de revet bort på noen få timer, opplyser Munchmuseet til NRK.

  – De 15.000 var besøkende til utstillingene, men det var langt flere innom i resepsjonsområdet og på kafeen og i restauranten, sier presseansvarlig Maren Lindeberg.

  Også i tiden som kommer må folk kjøpe inngangsbillett på forhånd, enten på nettet eller i museumsbutikken.

  – Folk må velge tidspunkt for besøket, men når de først har kommet inn kan de bli så lenge de vil, sier Lindeberg. Hun sier det er forhåndsbestilt drøyt 14.800 billetter til utstillingene og arrangementer ut året.

  Munch-museet i Bjørvika
  Foto: Javier Ernesto Auris Chavez / NRK
 • Musikalske bølger i Pirbadet

  Til helgen blir det opera i Pirbadet i Trondheim. Som de sier selv: Det blir musikalske plask, lidenskap og sterke følelser når Trondheim Symfoniske Operakor, pianister og en heftig perkusjonsrekke fremfører Carl Orffs «Carmina Burana» i badeanlegget lørdag og søndag.

  Opera i Pirbadet, Trondheim
  Foto: TSO
 • I kveld avdukes sædcella i Stange

  I kveld blir det offisiell avduking av den berømte sædcelle-skulpturen «Seeding» ved pendlerparkeringa ved E6 i Uthuskrysset i Stange.

  Skulpturen er 11 meter høy og er symbol på landbrukets betydning i Stange og at kommunen har avlsstasjonen Geno.

  Det var lenge strid om plassering av skulpturen.

  Men klokka 18.00 i kveld avdukes skulpturen.