NRK Meny
Normal

Kraften fra fortiden

Filosofene Hannah Arendt og Karl Jaspers opplevde at det tyske samfunnet brøt sammen flere ganger. Først Weimarrepublikken, så nazismen og politisk forfølgelse. Så i 1945, Tysklands endelige sammenbrudd.
Hvordan påvirket dette filosofien til de to tenkerne?

Fortidens krefter: Parthenon, Athen
Foto: Wikipedia

Hør: Hannah Arendt og Becky Kilgore, del 1, 20.02.2010

Platon og Aristoteles
Filosofer henter inspirasjon og krefter fra fortiden. Det har vært sagt at «filosofiens historie er kun fotnoter til Platon og Aristoteles». Det stemmer på et vis. Både Hannah Arendt og Karl Jaspers leste og hentet kraft fra Platon. Men det er i Aristoteles tekster om Politikken Hannah og Karl hører hjemme.

Både Arendt og Jaspers er «politiske» filosofer – tenkningen kretser om spørsmål som nødvendigvis springer ut av erfaringer de begge hadde fra ekstreme tilstander. Berlin i 1920årene. Hitler og nazistene på trettitallet og endelig den totale katastrofen fra 1940-45. Hvordan må vi tenke oss samfunn og internasjonale forhold for å unngå et nytt europeisk barbari?

Et forent Europa
«Arendt snakker ofte om ”de mørke tidene”» sier filosof Elin Svenneby i Studio Sokrates denne uken. «Hvis vi skal unngå et nytt fascistisk barbari så må vi tenke grundig i gjennom hvordan staten organiserer seg, hvordan europeiske stater organiserer seg. Karl Jaspers var forkjemper for et forent Europa, vår tids Jürgen Habermas er en arvtaker etter både Arendt og Jaspers»


Svenneby: «Påvirket av Arendt, konsentrerte Jaspers seg sent i livet om å utarbeide modeller for et statsborgerskap fundert i konstitusjonelle rettigheter. Begge kan dermed sees som viktige forløpere for Jürgen Habermas (han mottok forresten Karl Jaspers-prisen i 1995), og det som siden er blitt kalt konstitusjonell patriotisme, en fedrelandskjærlighet som er politisk betinget og som ikke forutsetter at borgerne deler en felles nasjonal identitet».

Forfedre og Formødre
Rebecca Kilgore er ukens artist i Studio Sokrates. Det er Knut Borge som foreslår «en vokalist vi absolutt må høre på» og vi falt for Becky alle sammen. Og som om ikke det var nok: Slik Jaspers og Arendt henter inspirasjon og kraft fra våre filosofiske forfedre vender Rebecca Kilgore oppmerksomheten sin mot jazzens «Formødre». Maxine Sullivan og Anita O'Day

Knut Borge: «Becky synger slik komponister og arrangører skrev musikken for seksti år siden. Hun har de store vokalistene som sang med berømte orkestre å på tretti og førtitallet som modell. Og hun plukker sangene sine etter kriteriene «sweet and sincere», dermed gir hun noen av de beste sangene fra den tiden velfortjent ny oppmerksomhet».

Du kan bli tilhenger av Rebecca på Facebook her: Rebecca Kilgore Fanclub

Her er en video fra Youtube som viser Becky den italienske gitaristen Lino Patruno på jobb i Rimini, Italia i juni 2008. (NRK er ikke ansvarlig for innholdet i denne videoen fra Youtube)


Musikken:

1: The Lady is in love with you
2: Blue Moon

Flere kulturnyheter