Koushan får Ossietzky-prisen

Den prestisjetunge Ossietzky-prisen går i år til den iranske forfatteren Mansour Koushan. For første gang tildeles den en forfulgt forfatter bosatt i Norge.

Forfatter Mansour Koushan

Forfatter Mansour Koushan på kontoret sitt ved kulturhuset i Stavanger.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

Skribentorganisasjonen Norsk PEN gir årets Ossietzky-pris til den prisbelønte iranske forfatteren Mansour Koushan.

Det er første gang at denne prestisjetunge ytringsfrihetsprisen går til en forfulgt forfatter bosatt i Norge.

– Til alle undertrykkede forfattere

Koushan står i sterk opposisjon til det rådende regimet i Iran. Han står på det iranske politiets dødslister, og jobber nå som forfatter i Stavanger.

– Dette er ikke en pris bare til meg, men til alle iranske og undertrykkede forfattere i verden, sier en glad Koushan.

  • Hør saken fra Kulturnytt her:

– Vil gjerne tilbake

Mansour Koushan kom første gang til Norge i 1998 for å holde et foredrag. Under oppholdet ble to av hans beste venner drept i Teheran. Samtidig fikk han beskjed om at politiet i Iran ville ha ham død for sitt forfatterskap og innsats for ytringsfriheten i hjemlandet. Han ble derfor værende i Norge.

I dag bor Koushan i Stavanger med kone og to barn. Han har drevet en teatergruppe og gitt ut romaner og noveller på flere språk, blant annet en avhandling om Ibsen på farsi.

– Jeg tenker hver dag på å dra tilbake til Iran, men dessverre er det umulig. Men verken USA eller europeiske land vil gjøre noe med det islamistiske regimet i Iran. De tenker bare på olje og økonomi, sier den 52 år gamle forfatteren.

– Viser hvordan regimet fungerer

Carl Morten Iversen, generalsekretær i Norsk PEN

Carl Morten Iversen, generalsekretær i Norsk PEN.

Foto: NRK

– Koushan stifta en uavhengig forfatterorganisasjon i Iran, og forlangte ytringsfrihet. Derfor ble han satt på ei dødsliste der andre på lista forsvant eller ble drept. Historien til Koushan viser hvordan det iranske regimet fungerer, sier Carl Morten Iversen, generalsekretær i Norsk PEN

Koushan har i Norge hatt status som såkalt fribyforfatter. Det ga ham flyktningstatus og permanent beskyttelse, også etter at gjesteperioden på to år var over.

– Vi ønska en fribyforfatter som vinner i år, og jeg er veldig glad for valget av Koushan, fortsetter Iversen.

Koushan får et trykk av Nico Widerberg og 10.000 kroner, og mottar prisen under ei tilstelning på Litteraturhuset førstkommende mandag.

Kulturstrøm

  • «Den fineste Chevy'n» mest spilt

    Spotifys årsoppsummering kom ut i går og «Den fineste Chevy'n» av Halva Priset med Maria Mena toppet listen over de mest spilte låtene på norsk Spotify. Sangen slår blant annet Olivia Rodrigos «Drivers License» som er nummer to på den norsk listen, men den mest spilte låten globalt. «Stay» med The Kid LAROI og Justin Bieber, som er produsert av blant annet norske Cashmere Cat, kommer på tredjeplass.

    Av mest strømmede artister topper Justin Bieber listene her til lands, etterfulgt av Tix og The Weeknd.

  • Klassekampen får mest pressestøtte

    Klassekampen får drøyt 43,2 millioner kroner i produksjonstilskudd av Medietilsynet i år. Totalt får 148 aviser 370 millioner kroner i pressestøtte av tilsynet. Av avisene som mottar støtte i år, er fem av dem nye mottakere. (NTB)