NRK Meny
Normal

Kosthold og etikk viktig i idretten

Den magre kosten skaffet meg utvilsomt de fornødne krefter, men særlig mye kjøtt på beina ble det ikke av det. Derfor måtte jeg spe på med noen ekstra doser med fløte for å holde vekta på plass, sier OL-vinneren Ernst larsen fra Ranheim i Trondheim.

- Heia ”grønnfôr, skrek ”store stå” når Ernst Larsen fra Ranheim feide oppover langsiden i etterkrigsårene. Det tok langdistanseløperen som en ære. Han var kjent som den eneste norske, internasjonale idrettsutøveren som sverget til vegetarisk kosthold, og det vakte slik oppsikt at han ble tillagt mellomnavnet ”Kruska”.

Ernst Larsen.
Foto: Andreas Lunnan. / NRK

- Jeg fant tidlig ut at det ikke er likegyldig hva en kondisjonsløper tygger i seg, innrømmer Larsen som snart kan feire at det er gått femti år siden han sikret seg 0L-bronse på 3.000 meter hinder i Melbourne.

– Den magre kosten skaffet meg utvilsomt de fornødne krefter, men særlig mye kjøtt på beina ble det ikke av det. Derfor måtte jeg spe på med noen ekstra doser med fløte for å holde vekta på plass.

Ernst ”Kruska” Larsen huskes ikke bare for sin 0L-bronse og sitt kosthold, men også for sine solide etiske holdninger på idrettsbanen.

Under nevnte 0L-finale i Melbourne ble det inngitt protest på vinneren Chr. Brasher fra Storbritannia, da mange mente han hadde skubbet nettopp Ernst Larsen ut av rytme og balanse i siste runde. Da grep ”Kruska” inn med styrke overfor juryen.

– Så mye må vi tåle i kampens hete – Brasher opptrådte slett ikke usportslig, poengterte Larsen.

Og ”Kruska” ble hørt! Engelskmannen fikk beholde sin gullmedalje, mens Ranheims-gutten var stolt over sin 3. plass.

– Det var en rettferdig løsning. Tror du forresten jeg ville hatt noen glede av en sølvmedalje som jeg egentlig ikke var kar om å løpe meg til? spør 80-åringen som fremdeles har stor glede av å løpe i skog og mark, - om som er ukas gjest i SØLVSUPER søndag 4. juni.