Hopp til innhold

Kostet 250 mill. i 2018 – i 2019 betaler Netflix 850 millioner kroner

Netflix punger ut over 850 millioner kroner for å beholde «Venner for livet» ett år til, og det kommer også norske abonnenter til gode.

Friends. Jennifer Aniston.

Matthew Perry, Jennifer Aniston, David Schwimmer, Courteney Cox, Matt LeBlanc og Lisa Kudrow kommer ikke til å forsvinne fra Netflix i 2019.

Foto: NBC/NTB Scanpix

Nylig ble det kjent at den populære situasjonskomedien «Friends» var på vei ut fra Netflix-biblioteket, da strømmegiganten kun hadde rettigheter frem til 1. januar 2019.

Det førte til et skred av twittermeldinger og en underskriftskampanje som fikk over 80.000 underskrifter på kort tid.

Laster Twitter-innhold

Men nå blar Netflix opp 100 millioner dollar for å beholde rettighetene til «Friends» i ytterligere ett år, det skriver blant andre New York Times. Det tilsvarer rundt 850 millioner kroner etter dagens kurs.

Bekrefter Norge

NRK har vært i kontakt med Netflix' norske kommunikasjonsbyrå Släger. De sier gigantsummen Netflix har brukt på å sikre seg serien i USA, ikke gjør at serien får fortsette i alle land. Men norske fans har ingen grunn til uro.

– Norske Netflix-medlemmer vil abnsolutt å ha muligheten til å glede seg med alle sesonger av Friends i 2019, sier Sondre Ronander i Släger, som representerer Netflix i Norge til NRK.

Mer enn tredobler prisen

Ifølge New York Times har «Friends»-rettighetene vært gjenstand for mange runder ved forhandlingsbordet.

Tidligere har Netflix «bare» betalt 30 millioner dollar i året, men nå krever altså Warner Media over tre ganger så mye for å la Netflix vise serien.

Rettighetene er heller ikke eksklusive, så andre kanaler eller strømmetjenester har fortsatt mulighet til å vise Friends. Hvis de har råd, da.

NRK Filmpolitiets Marte Hedenstad har ingen problemer med å forstå at Netflix blar opp for en komiserie fra 90-tallet.

– «Friends» er en av tidenes mest populære serier, som har preget språket og referansene til en hel generasjon TV-seere. Det er en serie som har gått i utallige repriser verden over etter seriens slutt i 2004, og som folk stadig vender tilbake til. Å ha denne i katalogen er som en slags publikumsservice fra Netflix, som de selvfølgelig får tilbake igjen for i form av abonnenter og seertall.

– Hvorfor er Friends så populær i 2018?

– Serien handler jo om den tiden da vennegjengen er familien din. Dette er noe mange av oss opplever, eller har opplevd på et tidspunkt i livet. I tillegg har serien klart å holde seg relativt tidløs fordi serieskaper Marta Kauffman bevisst unngikk referanser til 90-tallet i serien, dermed virker den heller ikke utdatert for den nye generasjonen med seere som har oppdaget den i Netflix de siste årene.

Hverken Netflix og Warner Media har kommentert storkjøpet.

Laster Twitter-innhold

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober