Gratinerte Blåskjell (Foto: Nrk)
Gratinerte blåskjell
400 g friske blåskjell
1 finhakket sjalottløk
¼ fennikel i skiver
1 tommel med skrelt ingefær i skiver
1 dl fløte
1 eggeplommer
salt og pepper.
Slik gjør du:
Blåskjellene renses grundig, ha de i en varm kjele sammen med grønnsakene, sett på lokk. La koke til alle er åpnet, to til tre minutter. Ta ut av skjellene, ha i fløten, kok opp og kjør på en mikser, sil. Rør inn eggeplommen. Rens blåskjellene, la de ligge i den ene halvdelen, hell over sausen, stek med sterk overvarme i et halvt minutt før servering. Server med brød.
Tom-Victor Gausdal (Foto: Nrk)
Ribolitta med bakt ørret
400g ørretfilet i stykker
2 ss ørretrogn
2 ss rømme
1 ss olivenolje
salt og pepper
8 dl hønsebuljong
1 dl bløtlagte lyse bønner
½ dl bløtlagte linser
8 blader cavolo nero eller savoykål , finsnittet
1 neve renset spinat
1 sjalottløk i skiver
1 fedd hvitløk i skiver
2 ss erter
2 ss hestebønner/ feves
1 ss hakket mynte
1 ss hakket estragon eller persille
30 g revet parmesan
2 ss smør
olivenolje
Slik gjør du:
Kok bønnene møre i buljongen, ha i resten av grønnsakene. La koke til alt er mørt. Ta av ¼ av blandingen som kjøres på mikser. Dette er jevningen og røres i til slutt. Rør inn smør og parmesan, smak til med salt og pepper. Hell over olivenolje. Fisken krydres med salt og pepper. Bakes på brett i ovnen med olivenolje 160 grader i 4-5 minutter. Server rykende varm ribolitta toppet med ørret, rogn og rømme.
Apfelstrudel
Strudeldeig:
250 g mel
1,3 dl vann
1 egg
25 g olje eller smør
litt salt
6-8 epler, skrelte og i skiver
2 ss bløtlagte gule rosiner
4 ss kavring
1 ss smør
2 ss sukker
¼ ts kanel
4 ss hakkede nøtter
Slik gjør du:
Start med deigen, kjøres i kjøkkenmaskin. La hvile innpakket i en halvtime før bruk. Kjevle syltynt, legg på epleskiver, hakkede nøtter, rosiner og kavring som er stekt i smøret med sukker og kanel. Rull sammen, pensle med egg. Stek på 180 grader i 20 minutter. Dryss med melis og server til svigermor sammen med pisket krem.