Bok-klassiker fra 1947 er global bestselger

– Surrealistisk at den brått ble så aktuell, sier sjefredaktør om romanen «Pesten».

Forfatteren Albert Camus og romanen hans Pesten på italiensk.

POPULÆR: Koronarammede italienere kaster seg over Camus' klassiker «Pesten».

Foto: Scanpix/Bompiani

Koronaviruset fører til økt etterspørsel etter litterære skildringer av epidemier. Særlig gjelder dette klassikeren «Pesten» av Albert Camus. Den fransk-algeriske forfatteren fikk nobelprisvinneren i litteratur i 1957.

 • På den italienske nettbokhandelen Libreria IBS steg boka fra 71. plass til 3. plass allerede i februar, rapporterer Repubblica.
 • I Sør-Korea kapret «Pesten» andreplassen på nettbokhandelen Yes24 på søndag. Den er inne på bestselgerlister både for ebøker, papirbøker og lydbøker, melder Korea Herald.
 • I Japan har salget syv- eller åttedoblet seg, og boka trykkes nå opp i ytterligere 4000 eksemplarer, melder Republic World.
 • Britiske Penguin opplever en salgsøkning på 150 prosent i forhold til samme tid i fjor. De har hatt «Pesten» i salg siden den kom ut i 1947 og påskynder nå et opptrykk, fordi boka utsolgt på Amazon, ifølge The Guardian.

Allegori eller realisme?

Romanen skildret et utbrudd av byllepest i den algeriske kystbyen Oran tidlig på 40-tallet. En død rotte med blod rundt snuten er det første illevarslende tegnet.

Hovedpersonen og fortelleren Dr. Rieux varsler tidlig om smittefaren. Men myndighetene nekter lenge å bruke ordet pest av frykt for å skremme befolkningen.

Ettersom epidemien raser, skildrer Camus hvordan karantene, frykt og uvirksomhet virker inn på innbyggerne.

To nonner på en øde Petersplass i Roma etter korona-epidemi i Italia.

ØDE: Petersplassen i Roma ligger øde, lignende situasjonen i romanen «Pesten».

Foto: Crispian Balmer / Reuters

Romanen har gjerne blitt lest allegorisk, som et bilde på nazistenes inntog i Frankrike.

I disse dager virker den rett og slett som en realistisk skildring av et samfunn grepet av epidemi.

Norsk utgave fremskyndet

På norsk har boka vært utsolgt fra forlaget i flere år. Oversettelsen fra 1949 var dessuten utdatert språklig. Men en ny utgave er like rundt hjørnet.

Omslaget på romanen Pesten med foto av forfatteren Albert Camus

NY OVERSETTELSE: Christine Amadou har oversatt romanen til moderne norsk.

Foto: Solum Bokvennen forlag

I Norge er forlaget Solum Bokvennen var allerede i gang med en ny oversettelse av «Pesten» til deres pågående serie med tekster av Albert Camus. Nå har de satt inn et ekstra gir for å få den ut til folket:

– Det er surrealistisk at denne klassikeren brått ble så aktuell, sier sjefredaktør for skjønnlitteratur og generell litteratur, Tore Holberg.

Korona-epidemien gjør at de prioriterer å få boka ut raskt.

– Nå skal man ikke dra sammenligningen for langt, for det ikke akkurat en pest vi opplever. Men Camus klarer å beskrive visse stemninger og hva som skjer med mennesket i isolasjon og stillstand. Det er en åndelig krise såvel som en fysisk en.

Sjefredaktøren er usikker på hvor mye boka vil selge når den snart kommer som både e-bok og i papirutgave:

– Situasjonen er uviss. Går folk i bokhandelen eller ikke fremover?

Kulturstrøm

 • Gjør modell-suksess i hijab

  – Fra jeg var liten og bodde i flyktningleir, og var med mamma for å kjøpe kjole til høytiden id, har jeg vært interessert i mote. Det forteller Rawdah Mohamed til Kulturstripa. Modellen og influenseren rawdis har blitt avbildet i motemagasinet Vogue med hijab. Nå har hun fått sin egen tv-serie, «Rawdah».

  Dame i rødt med rød hijab
 • Hør Eva Weel Skram spille live

  Som barn sendte hun brev til Halvdan Sivertsen fordi hun likte musikken hans så godt. Nå har hun covret en av hans låter, «Tom snart ti». Den er blant låtene Eva Weel Skram spiller live i Kulturstripa.

  Eva Weel Skram
 • Erna Solberg synger med barna

  Statsminister Erna Solberg og en rekke andre har laget musikkvideo sammen med Fantorangen og NRK Super for å vise at vi er sammen, selv om vi er hver for oss. NRK Super håper at denne musikkvideoen kan gi barn trøst i en utfordrende tid:

  Musikkvideo

Flere kulturnyheter