NRK Meny
Normal

Korgutt i 56 år

Bjørn Moe prøvesang for Nidarosdomens Guttekor for 56 år siden og har ledet det siden 1973. I hjertet er han fremdeles en glad korgutt.

Bjørn Moe
Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

I 36 år har han dirigert Nidarosdomens Guttekor, et kor som har plassert seg trygt i den internasjonale eliteklassen. Han kan virke som en alvorlig person, men det er mest utenpå. I sitt hjerte er nemlig Bjørn Moe fortsatt en glad korgutt slik han var det da han for 56 år siden prøvesang for guttekoret.

– Min far sang i guttekoret og mor sang i domkoret og dermed var avgjørelsen tatt. Jeg skulle også synge i guttekoret! Han drømte egentlig om å bli skipsingeniør, men hans mor ville det annerledes. – Du skal studere musikk, du Bjørn, sa hun. Lydig som jeg var gjorde jeg det min mor sa. Noe jeg egentlig ikke har angret på!

Spørsmål om psykologi

– Det å lede et guttekor er på mange måter et spørsmål om psykologi, sier Bjørn Moe som vi møter i programposten Sølvsuper søndag 12. april, første påskedag. I samtalen med programleder Haakon D. Blaauw fremholder Bjørn Moe bl.a. at gutter i 8-10-årsalderen greier det utroligste hvis de bare får prøve seg på en oppgave uten at han på forhånd har antydet noe om hvor vanskelig den er.

Bjørn Moe

Bjørn Moe med dirigentstokken som symboliserer en viktig del av hans liv siden 1973.

Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

I de 36 årene Moe har ledet koret, har det hatt konserter i mange land og verdensdeler. I fem år på rad har det på 1. søndag i advent sunget i domkirken i Berlin, det har hatt konsert i den berømte krystallkatedralen i Los Angeles som ble vist i 130 land . Da det norske kongeparet var på offisielt besøk i Spania, sang Nidarosdomens Guttekor i katedralen i Santiago de Compostela og i 1997 deltok det som fullt liturgisk kor under en høymesse i Peterskirken i Roma.

Ledes etter øvingsplanen

Bjørn Moe er i dag tilknyttet Institutt for Musikk ved NTNU i Trondheim der han foreleser i musikkledelse. Sin egen tidsplan må han justere etter øvingsplanen til guttekoret.

– Jeg er ganske streng på at guttene møter til øving. Blir du for snill kan du fort bli utnyttet, sier mannen som i de 36 år han har dirigert koret sier at det kanskje er én øving han i disse årene ikke har fått med seg.

Sølvsuper, NRK P1, søndag 12. april kl 07.03

Flere kulturnyheter