NRK Meny
Normal

Kontroversielt drapsbilde kåret til fjorårets beste pressefoto

Burhan Ozbilicis bilde av mannen som skjøt og drepte Russlands ambassadør til Tyrkia, vant prisen for årets beste pressebilde i den prestisjetunge konkurransen World Press Photo mandag.

Andrei Karlov

AP-fotografen Burhan Ozbilici vant årets World Press Photo-konkurranse med bildet av mannen som drepte Andrej Karlov, Russlands ambassadør til Tyrkia, 19. desember i fjor. Det ble tatt sekunder etter at skuddene falt på en kunstutstilling i Ankara.

Foto: Burhan Ozbilici / AP

Associated Press-fotografens bilder av gjerningsmannen Mevlüt Mert Altintas og den døde ambassadøren gikk verden rundt etter attentatet i Ankara i desember i fjor.

Nå er et av de omdiskuterte bildene kåret til fjorårets beste pressefoto.

Vinnerbildet er den del av en serie kalt «Et drap i Tyrkia» og viser Altintas som, kledd i mørk dress og slips, holder en pistol i høyre hånd mens han strekker venstre arm i været og peker mot taket. På gulvet ligger ambassadør Andrei Karlov død. Bildet er tatt bare sekunder etter at han ble skutt.

Juryformann Stuart Franklin kaller bildet «et utrolig hardtslående nyhetsfotografi».

Serien inneholder også bilder av øyeblikkene før drapet, og Ozbilici har tidligere uttalt at hans profesjonelle instinkt slo inn til tross for den dramatiske situasjonen.

– Det var ekstremt varm, som om jeg hadde kokende vann på hodet, så veldig kaldt, veldig kaldt. Ekstremt farlig, har tyrkeren fortalt.

– Men samtidig forsto jeg at dette var historisk, en veldig, veldig viktig hendelse

Ozbilicis bilde var i konkurranse med 80.408 bilder fra 5034 fotografer fra 125 ulike land. Det ble delt ut priser i åtte ulike kategorier til totalt 45 fotografer.

Den russiske ambassadøren i Tyrkia, Andrej Karlov, er skutt og drept i et angrep i Ankara. Gjerningsmannen er en tyrkisk politimann.

Kulturstrøm

 • Kagge Forlag henter Fotland

  Forlaget melder at de har fått en ny redaktør på plass: Maiken Grønning Fotland. Hun kommer fra stillingen som reportasjeleder i Dagbladet Magasinet. Forlaget melder at de har fått inn en redaktør med teft for ideer – og evne til å sette dem ut i livet (NTB).

 • "Ny" Guns N' Roses-video fra 1989

  I 1989 spilte Guns N' Roses inn en musikkvideo til låten «It's So Easy» på nattklubben Cathouse i Los Angeles. Videoen ble aldri sluppet, i stedet ble den liggende i et skap i nesten 30 år. Men nå er den altså å se i en digitalt restaurert versjon på Apple Music, melder Billboard. Slippet av den ukjente musikkvideoen inngår i feiringen av bandets nyutgave av debutalbumet «Appetite for Destruction» fra 1987, skriver TT (NTB).

  Guns N' Roses
 • Sony kjøper EMI

  Japanske Sony kjøper musikkforlaget EMI for drøyt 15 milliarder kroner og sikrer seg dermed rettighetene til noen av verdens mest populære band og artister. I henhold til avtalen verdsettes EMI Music Publishing til drøyt 38 milliarder kroner (NTB).