NRK Meny
Normal

Kontroversielt drapsbilde kåret til fjorårets beste pressefoto

Burhan Ozbilicis bilde av mannen som skjøt og drepte Russlands ambassadør til Tyrkia, vant prisen for årets beste pressebilde i den prestisjetunge konkurransen World Press Photo mandag.

Andrei Karlov

AP-fotografen Burhan Ozbilici vant årets World Press Photo-konkurranse med bildet av mannen som drepte Andrej Karlov, Russlands ambassadør til Tyrkia, 19. desember i fjor. Det ble tatt sekunder etter at skuddene falt på en kunstutstilling i Ankara.

Foto: Burhan Ozbilici / AP

Associated Press-fotografens bilder av gjerningsmannen Mevlüt Mert Altintas og den døde ambassadøren gikk verden rundt etter attentatet i Ankara i desember i fjor.

Nå er et av de omdiskuterte bildene kåret til fjorårets beste pressefoto.

Vinnerbildet er den del av en serie kalt «Et drap i Tyrkia» og viser Altintas som, kledd i mørk dress og slips, holder en pistol i høyre hånd mens han strekker venstre arm i været og peker mot taket. På gulvet ligger ambassadør Andrei Karlov død. Bildet er tatt bare sekunder etter at han ble skutt.

Juryformann Stuart Franklin kaller bildet «et utrolig hardtslående nyhetsfotografi».

Serien inneholder også bilder av øyeblikkene før drapet, og Ozbilici har tidligere uttalt at hans profesjonelle instinkt slo inn til tross for den dramatiske situasjonen.

– Det var ekstremt varm, som om jeg hadde kokende vann på hodet, så veldig kaldt, veldig kaldt. Ekstremt farlig, har tyrkeren fortalt.

– Men samtidig forsto jeg at dette var historisk, en veldig, veldig viktig hendelse

Ozbilicis bilde var i konkurranse med 80.408 bilder fra 5034 fotografer fra 125 ulike land. Det ble delt ut priser i åtte ulike kategorier til totalt 45 fotografer.

Den russiske ambassadøren i Tyrkia, Andrej Karlov, er skutt og drept i et angrep i Ankara. Gjerningsmannen er en tyrkisk politimann.

Kulturstrøm

  • «9 to 5»-oppfølger

    Skuespillerveteran Jane Fonda bekrefter ifølge People.com at det kommer en oppfølger til filmklassikeren «9 to 5» fra 1980, med Fonda selv, Lily Tomlin og Dolly Parton i rollene.

    Lily Tomlin, Jane Fonda and Dolly Parton laugh at special editon DVD release party of "9 to 5" in Hollywood
    Foto: Fred Prouser / Reuters
  • Steinbrudd i Østfold fredet

    Riksantikvaren har fredet steinbruddet Store Råholmen i Østfold. Steinbruddet hadde en spesiell rolle under 2. verdenskrig. På holmen står fremdeles 260 ferdige blokker, hogd på bestilling til Hitlers påtenkte seiersmonument i Berlin.