Kontroversielt drapsbilde kåret til fjorårets beste pressefoto

Burhan Ozbilicis bilde av mannen som skjøt og drepte Russlands ambassadør til Tyrkia, vant prisen for årets beste pressebilde i den prestisjetunge konkurransen World Press Photo mandag.

Andrei Karlov

AP-fotografen Burhan Ozbilici vant årets World Press Photo-konkurranse med bildet av mannen som drepte Andrej Karlov, Russlands ambassadør til Tyrkia, 19. desember i fjor. Det ble tatt sekunder etter at skuddene falt på en kunstutstilling i Ankara.

Foto: Burhan Ozbilici / AP

Associated Press-fotografens bilder av gjerningsmannen Mevlüt Mert Altintas og den døde ambassadøren gikk verden rundt etter attentatet i Ankara i desember i fjor.

Nå er et av de omdiskuterte bildene kåret til fjorårets beste pressefoto.

Vinnerbildet er den del av en serie kalt «Et drap i Tyrkia» og viser Altintas som, kledd i mørk dress og slips, holder en pistol i høyre hånd mens han strekker venstre arm i været og peker mot taket. På gulvet ligger ambassadør Andrei Karlov død. Bildet er tatt bare sekunder etter at han ble skutt.

Juryformann Stuart Franklin kaller bildet «et utrolig hardtslående nyhetsfotografi».

Serien inneholder også bilder av øyeblikkene før drapet, og Ozbilici har tidligere uttalt at hans profesjonelle instinkt slo inn til tross for den dramatiske situasjonen.

– Det var ekstremt varm, som om jeg hadde kokende vann på hodet, så veldig kaldt, veldig kaldt. Ekstremt farlig, har tyrkeren fortalt.

– Men samtidig forsto jeg at dette var historisk, en veldig, veldig viktig hendelse

Ozbilicis bilde var i konkurranse med 80.408 bilder fra 5034 fotografer fra 125 ulike land. Det ble delt ut priser i åtte ulike kategorier til totalt 45 fotografer.

Den russiske ambassadøren i Tyrkia, Andrej Karlov, er skutt og drept i et angrep i Ankara. Gjerningsmannen er en tyrkisk politimann.

Kulturstrøm

 • Seriemorder på kinotoppen

  Den nye «Halloween»-filmen dro inn 77,5 millioner dollar åpningshelgen. Det holdt til førsteplass på kinotoppen. Filmen har også den beste åpningen for en film med en kvinne på over 55 år i hovedrollen, og rekorden for filmer i denne skrekkserien. «Halloween» er en direkte oppfølger til John Carpenters klassiske film fra 1978 (NTB)

  Jamie Lee Curtis
  Foto: Mario Anzuoni / Reuters/Scanpix
 • Åpen om narkotikamisbruk

  I podkasten «Mandag hele året» om DumDum Boys er programleder Espen Thoresen åpen om sitt eget dopmisbruk når han intervjuer vokalist Kjartan Kristiansen. – Det ville vært urettferdig hvis Kjartan skulle stått igjen alene som misbruker, sier han til Spillerom på NRK Radio. – Jeg var ikke like langt ute som Kjartan, men jeg var også en misbruker. Dette er en subjektiv dokumentar, da må jeg bli med og ta støyten. I rettferdighetens navn.

  Espen Thoresen
  Foto: Marte Solbakken
 • Prisheder for Louis-Dreyfus

  Vi kjenner henne ikke minst som Elaine i «Seinfeld». Julia Louis-Dreyfus' humorkarriere strekker seg over flere tiår, og nå har hun fått en høythengende pris for innsatsen. Komiker, produsent og skuespiller Julia Louis-Dreyfus kan nemlig sette den fine Mark Twain-prisen på peishylla. Prishederen fant sted søndag med en TV-sendt fest på Kennedy Center i Washington, melder TT. – Hun var magisk. Jeg tror ikke serien ville blitt en så stor suksess uten henne, sa Jerry Seinfeld foran søndagens prisheder. (NTB)

  Julia Louis-Dreyfus
  Foto: Owen Sweeney / AP