Hopp til innhold

Kontroversiell østerriker vant Nobels litteraturpris

Peter Handke og Olga Tokarczuk vant Nobels litteraturpris for henholdsvis 2019 og 2018. Det er nok utdelingen til Handke som vil få mest oppmerksomhet den kommende tida.

Peter Handke

VANT 2019-PRISEN: Peter Handke.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Bråk og skandaler i Svenska Akademien førte til at det ikke ble delt ut pris i fjor, dermed ble både 2018- og 2019-prisen delt ut torsdag.

Nobels litteraturpris er verdens mest prestisjetunge litteraturpris. Den er også innbringende. Begge vinnerne får 9 millioner svenske kroner.

Anders Olsson, Per Wastberg, Rebecka Karde, Mikaela Blomqvist og Henrik Petersen

HER SKJER DET: Komiteleder Anders Olsson, Per Wastberg, Rebecka Karde, Mikaela Blomqvist og Henrik Petersen presenterer vinnerne torsdag.

Foto: Karin Wesslen / AFP

– Det er jo helt strålende

2018-vinneren Olga Tokarczuk (57) er en av Polens mest anerkjente, nålevende forfattere.

– Jeg sitter og leser den nye boka hennes nå, og jeg må si at jeg fryder meg, sier NRKs litteraturanmelder Marta Norheim.

Romanen Før plogen din over de dødes knokler

DEN AKTUELLE BOKA: Romanen «Før plogen din over de dødes knokler» er Man Booker International-nominert og kommer på norsk 25. oktober.

Foto: Gyldendal forlag

Tokarczuk har vunnet en rekke priser, og var den første forfatteren fra Polen som fikk Booker International Prize da hun vant for romanen «Løperne» i 2018.

57-åringen har skrevet åtte romaner og tre novellesamlinger. Hun er oversatt til 30 språk.

Nobelkomiteen sa at hun for prisen «for en narrativ oppfinnsomhet som med encyklopedisk lidenskap representerer grensekrysning som livsform.»

– Hun har jo kommet opp som et navn i Norge de siste årene. Hun har vært mer kjent i andre land, men plutselig lå hun på alle listene, så det er jo helt strålende, sier forlagsnestor Janneken Øverland i NRKs studio.

Olga Tokarczuk gives a lecture after being awarded the 2018 literature Nobel Prize, in Bielefeld

SEIERSRUS: Olga Tokarczuk under en forelesing i Tyskland etter å ha fått Nobelprisen.

Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters

– Det har nesten vært et krav om en kvinnelig vinner i år. Gleden var stor da vi hørte navnet, men den ble med en gang overskygget da Handke-navnet kom rett etterpå. Kontroversene rundt Handke vil sluke all oppmerksomhet, sier litteraturjournalist Siss Vik.

Elsket og hatet

For det er Peter Handkes pris som for mange er mest oppsiktsvekkende, og som vil bli diskutert.

Peter Handke

9 MILLIONER KRONER RIKERE: Peter Handke vant 2019-prisen.

Foto: Georg Hochmuth / AFP

Handke (76) er en østerriksk dramatiker og forfatter, og er kjent som en av de mest fremtredende forfatterne i dagens tyskspråklige litteratur. Han har over 50 romaner, noveller og skuespill på CV-en.

Den Svenska Akademien begrunner tildelingen med hvordan han «med stor språkkunst har utforsket periferien og menneskets konkrete erfaring».

I 2013 fikk Peter Handke Ibsen-prisen. Østerrikeren ble møtt med demonstrasjoner utenfor Nationaltheatret i Oslo da han kom for å motta prisen i 2014.

– Jeg har blitt tatt imot på en uvennlig måte, sa han til NRK den gang da.

Forfatteren og dramatikeren ble beskyldt for å bagatellisere serbiske krigsforbrytelser, og ble kritisert fordi han talte i begravelsen til tidligere president og folkemordtiltalte Slobodan Milosevic.

Bokanmelder i Dagbladet og seniorrådgiver i Helsingforskomiteen, Aage Borchgrevink, mener det er en skandale at østerrikeren får Nobelprisen. Han mener Handke har fornektet folkemordet i Srebrenica og støttet krigsforbrytere.

– Jeg synes dette er en helt selvdestruktiv avgjørelse av Akademien, sier han i avisen.

Handke taler rett før begravelsen av Slobodan Milosevic.

IKKE ALLE LIKTE DETTE: Handke taler rett før begravelsen av Slobodan Milosevic.

Foto: Str / AFP

Karl Ove Knausgård har derimot forsvart ham, og mener Peter Handke er en av verdens største.

Knausgård har uttalt at østerrikeren ville vunnet Nobels litteraturpris om det ikke stormet sånn rundt ham. Vel, nå har han fått den. Og Knausgård er glad:

– Nå er jeg bare helt utrolig overrasket. Det her er jo helt fantastisk, sier en entusiastisk Karl Ove Knausgård til VG.

Den norske suksessforfatteren er ikke den eneste som ble tatt på senga.

– Jeg ble veldig overrasket, og samtidig litt glad, sier NRKs litteraturanmelder Knut Hoem om utdelingen.

Uansett om man elsker eller hater den østerrikske litteraturens «enfant terrible», Peter Handke, så må man ha respekt for ham, mener Hoem.

– Han har et litterært forfatterskap med mye snop og snadder.

Norsk forfatter: – Handke har passert toppen

Den norske forfatteren Tomas Espedal som tidligere har sagt at han rett og slett holdt på å gi seg som forfatter etter å ha lest Peter Handkes «Mitt år i ingenmannsbukten» (DN), er også overrasket over at Handke vant – nå.

– Handkes forfatterskap blir svakere og svakere, og han får den nå på et tidspunkt hvor han ikke er på topp. Når jeg har reist i tyskspråklige land, så er mange enige om at Peter Handke har passert toppen, sier Espedal til NRK.

Kulturstrøm

  • «Motståndaren» blir svensk Oscar-kandidat

    Filmen om en bekymret, iransk bryter er Sveriges Oscar-kandidat.

    – Det er litt uvirkelig, sier regissør av «Motståndaren», Milad Alami til TT om at den svenske Oscar-komiteen valgte hans film foran blant annet Lukas Moodysons «Tilsammans 99».

    Allerede er hans film valgt ut som svensk kandidat til Nordisk råds filmpris, som deles ut i oktober.

Flere kulturnyheter