Hopp til innhold

Dansk kunstner selger din nyre

Den kontroversielle dansk-chilenske kunstneren Marco Evaristti selger din nyre på auksjon. 39 interesserte dansker har meldt seg.

På siden Lifeauction.dk vil kunstneren opprette kontakt mellom en selger og en kjøper som trenger en nyre. Etterpå kan begge reise på luksusferie til India og bli operert under ordnede forhold.

– Jeg vil at folk i Danmark skal selge sine organer til høyeste pris. Nå blir danskene presset til å dra til India der bakmenn tar gevinsten, sier Marco Evaristti.

Hittil har 39 dansker meldt seg til kunstprovokasjonen, skriver DR Kultur.

Selges på auksjon

Prisen på nyren blir bestemt på en auksjon om fire uker, men minsteprisen er 300.000 danske kroner.

Pengene går til selgeren. Men kunstneren vil sikre at det er penger nok til å sende både selger og kjøper til India, med psykologstøtte om nødvendig.

Marco Evaristti er kjent for sin provoserende stil. Mest kjent ble han kanskje da han da han stilte ut levende fisk i blendere på Trapholt Museum i København, for å se om gjestene trykket på knappene, og dermed tok livet av fisken.

LES OGSÅ:

Ventet på nyre i ti år

Denne gangen er det mangelen på organdonorer kunstneren vil belyse. Men å auksjonere bort nyrer er ulovlig etter dansk lov.

– Jeg håper at danskene vil innse at den eneste måten å løse dette problemet på er å gjøre om loven, sier Evaristti.

42 år gamle Jesper Mayland har ventet på en ny nyre i ti år.

– Jeg hilser alle tiltak velkommen. Dersom kunsten kan ruske opp i vår hverdag, er det fantastisk. Jeg håper at det skjer noe, selv om prosjektet kanskje er litt i grenseland, sier Mayland til DR Kultur.

Ulovlig auksjon

Auksjonen er ulovlig. Men prest og tidligere medlem av det Etiske Råd, Kathrine Lilleør kan likevel forstå kunstneren.

– Vi er mange som burde gå i oss selv å bli organdonorer, sier hun.

Sundhedsminister Astrid Krag vil ikke kommentere kunstinstallationen, ifølge DR Kultur.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)