Bli eksamensklar med musikk på øret

Vanskelig å konsentrere seg om eksamenslesning? – Musikk kan være til hjelp, sier professor i musikkterapi Gro Trondalen.

eksamenslesning

Line Fidjestøl er tredjeårs lærerstudent, hun hører på musikk mens hun leser til eksamen på Universitetsbiblioteket i Oslo.

Foto: Karen Brodshaug Sveen / NRK

Det er eksamenstid, og som mange andre studenter sitter Line Fidsjestøl med nesa i pensumbøkene. Men å finne konsentrasjonen på en full lesesal kan være utfordrende.

– Det er forstyrrende når folk kommer og går og passerer rett forbi pulten min, men med musikk i hodetelefonene er det lettere å fokusere, sier Line.

Musikk gir motivasjon

Men for Line fungerer ikke musikken bare som en lydbarriere mot omverdenen. Varierte spillelister gir også kjærkommen veksling mellom stemninger og energinivåer gjennom arbeidsdagen, forteller hun.

– Noen ganger trenger jeg opp-låter, og da hører jeg for eksempel på Taylor Swift, sier Line.

Dette henger godt sammen med svaret professor i musikkterapi ved NMH Gro Trondalen gir på hvordan musikk har positiv effekt i læringssituasjoner. Hun forklarer at vi kan bruke musikk for å regulere følelsene våre, og at opplevelsen av kontroll gir mestringsfølelse, motivasjon og dermed konsentrasjon og læring. Effekten er dokumentert av nyere nevrovitenskapelig forskning, gjort av Salimpoor og kollegaer i 2011:

– Deres forskning viser at sterke musikalske opplevelser utløser dopamin, en nevrotransmitter som spiller en avgjørende rolle i belønningsbasert læring, sier Trondalen.

NRK Skoles om god studieteknikk

Aktiverer hjernen

Geir Olve Skeie er nevrolog på Haukeland sykehus og professor II på Griegakademiet. Han spiller selv piano og er opptatt av hvordan musikk påvirker hjernen. Han forklarer i et intervju med spillerom på NRK P2 at vi må bruke store deler av hjernen samtidig for å oppfatte musikk, og at det er en av grunnene til at bakgrunnsmusikk til lesingen har gunstig effekt.

– Musikk vil en på en måte skru på hjernen, du vil aktivere mange områder i hjernen samtidig som gjør at du er mer klar til dyst, sier Skeie.

Hør: Spillerom på NRK P2 om musikk som hjelp til konsentrasjon

Når det gjelder hva slags musikk som har best effekt, er både Trondalen og Skeie samstemte om at det ikke finnes noe klarere svar enn at det bør være musikk vi liker, som er kjent for oss.

– Musikken må oppleves som en støttende lydkulisse vi selv har kontroll på, sier Trondalen.

Så for dem som sitter med eksamenslesing, det er bare å snekre sammen spillelister med kjent og kjært, og hvis du liker klassisk musikk kan NRK klassisk være et kvalitetssikret lydspor til eksamensinnspurten.

Lesesal i Arne Rettedals Hus ved Universitetet i Stavanger

Lesesal i Arne Rettedals Hus ved Universitetet i Stavanger

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK
.

.

Kulturstrøm

 • Ravatn kan bli første norske vinner

  Agnes Ravatn kan bli den første norske forfatteren til å vinne den internasjonale Dagger-prisen. Ravatn er nominert for den siste romanen sin, «Dei sju dørene», som ble utgitt på engelsk med tittelen «The Seven Doors» i fjor.

  Ravatn er tredje norske forfatter ut til å nå finaleheatet til Dagger-prisen, både Jo Nesbø og Jon Michelet har vært nominert.

  Om Ravatn vinner prisen vil framkomme 1. juli når vinneren offentliggjøres under et arrangement i London.

  Dagger-prisen blir årlig delt ut av den britiske krimforfatterforeningen, og den er blant de mest anerkjente internasjonale krimprisene (NTB).

  Forfatter Agnes Ravatn
  Foto: Marius Viken / Samlaget
 • Nytt styre i Operaen

  Den Norske Opera og Ballett får nytt styre. Yara International-topp Pablo Barrera Lopez og kultursjef Arne Fagerholt i Orkland kommune blir med i styret.

  – Samlet sett besitter styret bred og relevant kompetanse for å håndtere de viktige strategiske utfordringene for Operaen framover. Å få publikum tilbake i salene, å nå et bredere og mer mangfoldig publikum og samtidig sikre en bærekraftig drift er det viktigste nå, sier kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V) i en pressemelding.

  Styreleder Anne Carine Tanum og styremedlemmene Sarah Willand, Gro Bergrabb og Rolf Thorsen er gjenvalgt av generalforsamlingen (NTB).

  Operaen
  Foto: Anders Fehn / NRK