Hopp til innhold

Bli eksamensklar med musikk på øret

Vanskelig å konsentrere seg om eksamenslesning? – Musikk kan være til hjelp, sier professor i musikkterapi Gro Trondalen.

eksamenslesning

Line Fidjestøl er tredjeårs lærerstudent, hun hører på musikk mens hun leser til eksamen på Universitetsbiblioteket i Oslo.

Foto: Karen Brodshaug Sveen / NRK

Det er eksamenstid, og som mange andre studenter sitter Line Fidsjestøl med nesa i pensumbøkene. Men å finne konsentrasjonen på en full lesesal kan være utfordrende.

– Det er forstyrrende når folk kommer og går og passerer rett forbi pulten min, men med musikk i hodetelefonene er det lettere å fokusere, sier Line.

Musikk gir motivasjon

Men for Line fungerer ikke musikken bare som en lydbarriere mot omverdenen. Varierte spillelister gir også kjærkommen veksling mellom stemninger og energinivåer gjennom arbeidsdagen, forteller hun.

– Noen ganger trenger jeg opp-låter, og da hører jeg for eksempel på Taylor Swift, sier Line.

Dette henger godt sammen med svaret professor i musikkterapi ved NMH Gro Trondalen gir på hvordan musikk har positiv effekt i læringssituasjoner. Hun forklarer at vi kan bruke musikk for å regulere følelsene våre, og at opplevelsen av kontroll gir mestringsfølelse, motivasjon og dermed konsentrasjon og læring. Effekten er dokumentert av nyere nevrovitenskapelig forskning, gjort av Salimpoor og kollegaer i 2011:

– Deres forskning viser at sterke musikalske opplevelser utløser dopamin, en nevrotransmitter som spiller en avgjørende rolle i belønningsbasert læring, sier Trondalen.

NRK Skoles om god studieteknikk

Aktiverer hjernen

Geir Olve Skeie er nevrolog på Haukeland sykehus og professor II på Griegakademiet. Han spiller selv piano og er opptatt av hvordan musikk påvirker hjernen. Han forklarer i et intervju med spillerom på NRK P2 at vi må bruke store deler av hjernen samtidig for å oppfatte musikk, og at det er en av grunnene til at bakgrunnsmusikk til lesingen har gunstig effekt.

– Musikk vil en på en måte skru på hjernen, du vil aktivere mange områder i hjernen samtidig som gjør at du er mer klar til dyst, sier Skeie.

Hør: Spillerom på NRK P2 om musikk som hjelp til konsentrasjon

Når det gjelder hva slags musikk som har best effekt, er både Trondalen og Skeie samstemte om at det ikke finnes noe klarere svar enn at det bør være musikk vi liker, som er kjent for oss.

– Musikken må oppleves som en støttende lydkulisse vi selv har kontroll på, sier Trondalen.

Så for dem som sitter med eksamenslesing, det er bare å snekre sammen spillelister med kjent og kjært, og hvis du liker klassisk musikk kan NRK klassisk være et kvalitetssikret lydspor til eksamensinnspurten.

Lesesal i Arne Rettedals Hus ved Universitetet i Stavanger

Lesesal i Arne Rettedals Hus ved Universitetet i Stavanger

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK
.

.

Kulturstrøm

 • TV 2-leiinga beklagar oppførselen til Fredrik Græsvik

  Privatpersonen Eirik Furuseth fekk meldingar frå TV 2-journalist Fredrik Græsvik etter at Furuseth hadde skrive ein Facebook-melding om TV 2 si handtering av skyteepisoden i Oslo.

  Furuseth opplevde meldingane frå Græsvik som truande. TV 2 beklagar oppførselen frå journalisten.

  – Vi beklagar at førespurnaden blei sendt frå journalisten overhovudet. Det var ikkje dekning for slike påstandar, og det er dermed brot på våre eigne rutinar, skriv utanrikssjef i TV 2, Aslaug Henriksen i ein e-post til Nettavisen, som først skreiv om saka.

 • Oslo Pride ventar med arrangement til etter sommarferien

  I går vart trugselnivået i Noreg sett ned frå høgste nivå, nivå fem, til nest høgste nivå, nivå fire. Politiet i Oslo har sagt at dei vil vurdere kvart enkelt offentleg arrangement no.

  Oslo Pride presiserer likevel at dei ikkje vil arrangere noko i Oslo akkurat no. Dei skal diskutere vegen vidare med det skeive miljøet etter sommarferien.

  Likevel meiner leiar i Oslo Pride, Inger Kristin Haugsevje, at det er viktig at resten av landet gjennomfører planlagde arrangement.

  – No er det viktigare enn nokosinne å delta på pride i bygda og i byen du bur, seier ho.

  Ho oppmodar alle til å slå ring om sine skeive, og at dei støttar opp om lokale markeringar.