Hopp til innhold

Danmark ble Europas beste kor

Ti kor konkurrerte lørdag om å bli kåret til Europas beste.

Koret Volve Vokal under lydprøve i Gøtebpr

Alt gikk fint under lydprøvene, men det holdt dessverre ikke til seier for norske Volve Vokal.

Foto: Haagen Guttu / NRK

Volve Vokal representerte Norge i Eurovision Choir, en sangkonkurranse mellom de beste korene fra ti europeiske land. Bergenskoret slo ut tre andre norske kor i den norske kvalifiseringsfinalen i april.

Koret, under ledelse av Gro Espedal, fikk ros av juryen for å ha integrert koreografi i fremførelsen. Deres valg av Jan Erik Volds "Ønskedikt" som tekst, med sine nonsensord, vakte begeistring og latter.

Dessverre holdt det ikke til seier.

Vocal Line fra Danmark overrasket NRKs kommentator Arild Erikstad med å gå videre til finalen, sammen med Latvia og Slovenia. Erikstad mente Latvia var en mer typisk vinner. Men Danmark stakk altså avgårde med seieren i Eurovision Choir of the Year 2019. Foruten en pokal, er premien deltagelse i World Choir Games i Belgia i 2020.

Volve Vokal vinner Norsk kor-finale

Se Volve Vokal vinne Norsk kor-finale.

Den storslagne finalen i Gøteborg lørdag ble sendt direkte på NRK Klassisk kl. 20:30, og på NRK1 kl 22:30. Du kan se finalen i NRK TV.

– Vi har vunnet allerede

Før sending var det ingen ting i veien med pågangsmotet hos Volve Vokal:

– Spenning er nøkkelordet for det vi føler. Det er god stemning i koret, vi har forberedt oss godt og alt det der, men samtidig har vi aldri vært med på noe sånt før, sa dirigent i Volve Vokal, Gro Espedal.

Hun understreket at det er særlig den type eksponering koret vil få som er det spennende ved å være med på Eurovision Choir.

– Konkurranseaspektet er der selvfølgelig, men det å nå ut til så mange i en så stor produksjon, er noe helt nytt for oss. Vi føler egentlig at vi har vunnet allerede, siden vi får være med på dette, sa Espedal.

Det europeiske korfeltet

Både rene mannskor, rene kvinnekor og blanda kor deltok i konkurransen på lørdag. Konkurrentene er en blanding av profesjonelle kor, studentkor og amatørkor.

Det tyske koret BonnVoice

BonnVoice etter å ha vunnet konkurransen om å være det beste koret i Vesttyskland. BonnVoice representerer Tyskland i Eurovision Choir.

Foto: BonnVoice

For eksempel konkurrerte det voksne, profesjonelle tyske koret BonnVoice, og det lignende latviske Babite Mixed Choir MASKA, mot musikkskolekor fra Belgia, Sveits og Wales.

Flere av korene hadde fokus på å få en ny vri på sin nasjonale sangtradisjon. Det gjaldt korene Volve Vokal, danske Choir Line og det skottske Alba.

Almakalia, Belgisk kor

Almakalia representerte Belgia i Eurovision Choir. Koret består av studenter fra IMEP (Institutt for musikk og pedagogi) fra Namur i Belgia.

Foto: MARTIN GODFROID / MARTIN GODFROID

Dette var andre gang Eurovision avholdt en egen konkurranse for kor. Sist gang var i 2017.

10 av Europas beste kor kjemper om å imponere et internasjonalt dommerpanel. Norge deltar med Volve Vokal fra Bergen, og sendingen går direkte fra Partille Arena i Gøteborg. Programledere er Petroc Trelawny fra BBC og Ella Petterson fra SVT. Norsk kommentar ved Arild Erikstad.

10 av Europas beste kor kjempet om å imponere et internasjonalt dommerpanel.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)