NRK Meny
Normal

Konkurranse uke 20

Vi har premien, har du svaret?

Ryk og reis-sekken
Foto: Per Kristian Johansen / NRK

Byen du skal frem til er fylkeshovedstad i Bas-Rhin, som dekker den nordligste halvpart av Alsace-sletten. Byen ligger på Rhinens vestbredd, ca. 140 m.o.h. Sletten er avgrenset i vest av Vogesene og i øst av Rhinen, som også danner grensen mot Tyskland. På tysk side er det også en 15-20 km bred lavslette før man kommer til fjell- og skogområdet Schwarzwald.

Innbyggertallet i bykjernen er ca. 250.000, mens man kommer opp i vel 450.000 dersom de omliggende kommuner medregnes. Det offisielle språket er fransk, men mange alsassere snakker seg i mellom den lokale dialekt alsassisk som i likhet med sveitsertysk tilhører den tyske språkgruppe alemannisk.

Arkitektonisk har byen slektskap med tyske byer. Byen har likevel en særegen atmosfære som hverken kan sies å være fransk eller tysk, men alsassisk. Den sentrale delen av byen er pittoresk, med en betydelig gammel bebyggelse. I de senere år er det foretatt et omfattende rehabiliteringsarbeid i de eldre bydelene. Den gamle bykjernen er omgitt av en kanal og elven Ill. Særlig i den idylliske bydelen "La Petite France" finnes det vakre bindingsverkshus fra 14/1500-tallet.

Skal du på restaurant er kvaliteten generelt høy; Alsace regnes som en av Frankrikes gastronomiske høyborger. Blant de mest kjente er Maison Kammerzell ved katedralen, Le Crocodile (to stjerner i Michelin-guiden) nær Place Kléber, og Buerehiesel i Orangerieparken (tre stjerner i Michelin-guiden).

 

Vet du svaret, så sender du det inn på et postkort eller en e-post. Adressene er: Ryk og reis, NRK P1, 7005 Trondheim, eller rykogreis@nrk.no.

Ryk og reis NRK P1

 

Flere kulturnyheter