Hopp til innhold

Konkurranse uke 20

Vi har premien, har du svaret?

Ryk og reis-sekken
Foto: Per Kristian Johansen / NRK

Byen du skal frem til er fylkeshovedstad i Bas-Rhin, som dekker den nordligste halvpart av Alsace-sletten. Byen ligger på Rhinens vestbredd, ca. 140 m.o.h. Sletten er avgrenset i vest av Vogesene og i øst av Rhinen, som også danner grensen mot Tyskland. På tysk side er det også en 15-20 km bred lavslette før man kommer til fjell- og skogområdet Schwarzwald.

Innbyggertallet i bykjernen er ca. 250.000, mens man kommer opp i vel 450.000 dersom de omliggende kommuner medregnes. Det offisielle språket er fransk, men mange alsassere snakker seg i mellom den lokale dialekt alsassisk som i likhet med sveitsertysk tilhører den tyske språkgruppe alemannisk.

Arkitektonisk har byen slektskap med tyske byer. Byen har likevel en særegen atmosfære som hverken kan sies å være fransk eller tysk, men alsassisk. Den sentrale delen av byen er pittoresk, med en betydelig gammel bebyggelse. I de senere år er det foretatt et omfattende rehabiliteringsarbeid i de eldre bydelene. Den gamle bykjernen er omgitt av en kanal og elven Ill. Særlig i den idylliske bydelen "La Petite France" finnes det vakre bindingsverkshus fra 14/1500-tallet.

Skal du på restaurant er kvaliteten generelt høy; Alsace regnes som en av Frankrikes gastronomiske høyborger. Blant de mest kjente er Maison Kammerzell ved katedralen, Le Crocodile (to stjerner i Michelin-guiden) nær Place Kléber, og Buerehiesel i Orangerieparken (tre stjerner i Michelin-guiden).

 

Vet du svaret, så sender du det inn på et postkort eller en e-post. Adressene er: Ryk og reis, NRK P1, 7005 Trondheim, eller rykogreis@nrk.no.

Ryk og reis NRK P1

 

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober