NRK Meny
Normal

Kongeparet hyllet på slottet

Statsministeren var blant de første som kom til slottet for å gratulere kongen og dronningen tirsdag. Kongeparets 80-årsfeiring i hovedstaden starter offisielt i ettermiddag.

Gratulasjonsdeputasjoner på Slottet

Statsminister Erna Solberg, finansminister Siv Jensen og regjeringsråd Anne Nafstad Lyftingsmo var blant de første som ankom slottet for å gratulere kongeparet tirsdag formiddag.

Det er ventet at representanter fra blant annet storting, regjering, høyesterett, fylkeskommuner og sameting kommer til slottet tirsdag for å gratulere jubilantene.

Kong Harald og dronning Sonja fyller begge 80 år i 2017, og feirer to dager til ende i hovedstaden. Jubilantene feirer med blant annet gallamiddag, minicruise, underholdning og en rekke kongelige gjester.

Ønsker folket med på feiringen

Den offisielle feiringen starter i ettermiddag med drilloppvisning fra Hans Majestet Kongens Garde og sang med Soul Children. Det kongelige hoff inviterer folket til å være med på feiringen, og komme på Slottsplassen for å synge bursdagssang når feiringen starter klokka 17.30 i dag.

Representanter fra alle de europeiske kongehusene kommer til hovedstaden i forbindelse med feiringen, som avsluttes onsdag med fyrverkeri utenfor operaen.

Kongeparet feirer 80-årsdagene sine. Våre eksperter deler sine erfaringer.

Høy sikkerhet

Oslo-politiet er sterkt til stede under feiringen, og vil være tilgjengelige for å veilede publikum. Enkelte områder i Oslo sentrum vil være stengt, eller ha begrenset fremkommelighet i enkelte tidsrom, som følge av feiringen (se faktaboks). Også kollektivtrafikken påvirkes i enkelte tidsrom, skriver politiet.

Karl Johans gate vil være stengt onsdag mellom klokken 17.00 og 19.00. Politiet ber folk om å la bilen stå, og benytte seg av T-bane. De skriver også at det vil være begrenset fremkommelighet omkring kjøreruten i Karl Johan, Jernbanetorget og Dronning Eufemiasgate og Operaen.

Kongefeiring

Oslo-politiet er tydelig til stede under feiringen, og gjør folk oppmerksom på at enkelte områder i sentrum tidvis vil være stengt i forbindelse med feiringen. FOTO: MARTIN FJØRTOFT/NRK

Foto: NRK

Onsdag skal kongeparet på minicruise i Oslofjorden sammen med de kongelige gjestene.

I morgen ettermiddag inviterer regjeringen til festmiddag for kongeparet og deres 300 gjester. Du kan se de kongelige reise i kortesje fra slottet og ned Karl Johan og videre til Operaen dersom du er i Oslo i morgen ettermiddag.

Les også: Dette skjer under kongeparets 80-årsfeiring
Les også: Får ikke lese tekstene de får i 80-årsgaver

Flere kulturnyheter