NRK Meny
Normal

Kongeparet hyllet på slottet

Statsministeren var blant de første som kom til slottet for å gratulere kongen og dronningen tirsdag. Kongeparets 80-årsfeiring i hovedstaden starter offisielt i ettermiddag.

Gratulasjonsdeputasjoner på Slottet

Statsminister Erna Solberg, finansminister Siv Jensen og regjeringsråd Anne Nafstad Lyftingsmo var blant de første som ankom slottet for å gratulere kongeparet tirsdag formiddag.

Det er ventet at representanter fra blant annet storting, regjering, høyesterett, fylkeskommuner og sameting kommer til slottet tirsdag for å gratulere jubilantene.

Kong Harald og dronning Sonja fyller begge 80 år i 2017, og feirer to dager til ende i hovedstaden. Jubilantene feirer med blant annet gallamiddag, minicruise, underholdning og en rekke kongelige gjester.

Ønsker folket med på feiringen

Den offisielle feiringen starter i ettermiddag med drilloppvisning fra Hans Majestet Kongens Garde og sang med Soul Children. Det kongelige hoff inviterer folket til å være med på feiringen, og komme på Slottsplassen for å synge bursdagssang når feiringen starter klokka 17.30 i dag.

Representanter fra alle de europeiske kongehusene kommer til hovedstaden i forbindelse med feiringen, som avsluttes onsdag med fyrverkeri utenfor operaen.

Kongeparet feirer 80-årsdagene sine. Våre eksperter deler sine erfaringer.

Høy sikkerhet

Oslo-politiet er sterkt til stede under feiringen, og vil være tilgjengelige for å veilede publikum. Enkelte områder i Oslo sentrum vil være stengt, eller ha begrenset fremkommelighet i enkelte tidsrom, som følge av feiringen (se faktaboks). Også kollektivtrafikken påvirkes i enkelte tidsrom, skriver politiet.

Karl Johans gate vil være stengt onsdag mellom klokken 17.00 og 19.00. Politiet ber folk om å la bilen stå, og benytte seg av T-bane. De skriver også at det vil være begrenset fremkommelighet omkring kjøreruten i Karl Johan, Jernbanetorget og Dronning Eufemiasgate og Operaen.

Kongefeiring

Oslo-politiet er tydelig til stede under feiringen, og gjør folk oppmerksom på at enkelte områder i sentrum tidvis vil være stengt i forbindelse med feiringen. FOTO: MARTIN FJØRTOFT/NRK

Foto: NRK

Onsdag skal kongeparet på minicruise i Oslofjorden sammen med de kongelige gjestene.

I morgen ettermiddag inviterer regjeringen til festmiddag for kongeparet og deres 300 gjester. Du kan se de kongelige reise i kortesje fra slottet og ned Karl Johan og videre til Operaen dersom du er i Oslo i morgen ettermiddag.

Les også: Dette skjer under kongeparets 80-årsfeiring
Les også: Får ikke lese tekstene de får i 80-årsgaver

Kulturstrøm

 • Skryt til «Mission Impossible»

  Den nye «Mission Impossible»-filmen, som delvis er spelt inn i Noreg, får skryt av internasjonal presse. Det skriv VG. Rolling Stone Magazine, Los Angeles Times og Entertainment Weekly er blant dei som rosar filmen. Scena der Tom Cruise heng og dinglar utfor Preikestolen får mykje merksemd. Men Noreg er ikkje nemnt i filmen; fjellplatået er lagt til India.

  MISSION: IMPOSSIBLE - FALLOUT
  Foto: Paramount Pictures
 • Spillerom direkte frå Moldejazz

  Spillerom, NRK P2 sitt musikkprogram, sender live frå Moldejazz denne veka. I dag byr dei på live musikk og fuglekikking med hovudartisten Maria Schneider.

  Vi sender direkte fra Alexandraparken i Molde, der Moldejazz er i full gang. Programleder Tine Skolmen får besøk av aktuelle gjester og festivalmusikere på scenen. Dagens liveband: Ensemble Eliassen.
 • Ny studie om kvinner i film

  Mannlege kritikarar er meir skeptiske til filmar med kvinner i, enn kva kvinnelege kritikarar er, skriv The New York Times. Det viser ein ny studie frå San Diego State University. Studien tar for seg kritikkar publisert på nettstaden Rotten tomatoes. Forskarane finn at kvinnelege kritikarar i gjennomsnitt gir filmar med kvinner i ei vurdering på 74 prosent, medan dei mannlege kritikarane gir 62 prosent i gjennomsnitt til dei same filmane(stjerner og terningkast er gjort om til prosent i studien).