Hopp til innhold

Kongeparet åpnet Munchmuseet

Etter flere utsettelser åpnet det nye Munchmuseet i Oslo endelig dørene for publikum. Det ble feiret med storslått gatefest i Bjørvika.

Dronning Sonja klipper snora til nye Munch

Dronning Sonja fikk æren av å klippe snora til det nye museet.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Dronning Sonja fikk æren av å klippe snora til det nye museet.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Klokken 17:00 gikk startskuddet for den offisiell åpning utenfor Munchmuseet med kongeparet, etterfulgt av opptredener av blant andre komponist Koka Nikoladze og Musti.

Byrådsleder Raymond Johansen ønsket velkommen til feiring av en kunstskatt. Han sa at Munchs kunst er noe alle i Oslo eier sammen.

– Her skal vi følge oss velkommen og hjemme. Oslofolk i alle aldre og alle slags bakgrunner skal kunne være stolte av dette museet, sa han.

Flytteprosess med «åtte skrik»

Kong Harald åpnet med i si at dette er noe både han og mange har gledet seg til.

– Munch er felleseie. Over hele verden lever mennesker som har et forhold til hans kunst. Han tilhører oss alle. Nå har Munch kommet hit til dette storslåtte bygget.

Kongen sa at dette var starten på Munchs nye liv.

– Vi feirer at den kompliserte flytteprosessen ble gjennomført, ikke bare med ett skrik, men faktisk åtte, sa han med henvisning til hvor mange versjoner museet eier av det kjente Munch-motivet.

Nå er hele 42.000 objekter på plass i det nye bygget.

– Nå skal huset også fylles med mennesker, sa han. Og la til at folk fra hele verden kommer til å komme hit.

Så ba han dronningen klippe over snoren og erklærte museet for åpnet.

Også kronprinsparet, statsminister Jonas Gahr Støre og utenriksminister Anniken Huitfeldt var blant de mange som var til stede under åpningen.

11.etasje i munch-museet

Fra 11. etasje i det nye museet.

Foto: Javier Ernesto Auris Chavez / NRK

Det har vært store diskusjoner rundt utseende på det nye Munchmuseet, som har en prislapp på 2,7 milliarder kroner. NRKs anmelder Mona Pahle Bjerke kalte bygge et grått, industrielt og stygt høyhus.

Åpningen av nye Munch

Kong Harald, dronning Sonja, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit ser på maleriet Skrik under åpningen av nye museet. Her er de sammen med Munch-direktør ­Stein Olav ­Henrichsen (t.h.).

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)