- Kvæfjordkaka oppstod da Hulda Ottestad kjøpte to kakeoppskrifter midt på 30-tallet, sier Turid Hammerø i Kvæfjordkakas venner.
- Det betalte hun 200 kroner for, og det var dyrt på den tiden. Den ene var oppskriften på Kongekake, forteller hun.
Pioner
Hulda Ottestad var en av Nord-Norges kafépionerer. På 1920-tallet startet hun Café Alliance i Harstad sammen med søsteren.
- Dette var en av byens finere caféer og de serverte denne kaka, sier Hammerø.
Helt konge!
Opp gjennom årene ble oppskriften på Kongekake modifisert og kaken fikk navnet Kvæfjordkake – uten at kongen reagerte nevneverdig på det. Synd for ham for dette er mektige saker.
- Før 1960 var det dyrt med mandler i Norge. Derfor er det ikke så mange mandler i Kvæfjordkaka som i Kongekaka, sier den kakeglade kokken.
Kjempegod
I Kvæfjordkakas venner er det om lag ti medlemmer, og grunnen er enkel:
- Den er jo så god!
Selv om venneklubben er forholdsvis liten, er interessen for å spise den stor. I fjor lagde de en 16 meter lang Kvæfjordkake i forbindelse med arrangementet Sommer-Melbu.
- Vi trodde det skulle komme 300 personer, men det kom 700, forteller en stolt kakevenn.
Et must
- Kvæfjordkaka er en selvsagt ting på alle festbord. Dette er helgekaka og den må være hjemmebakt, avslutter Turid Hammerø i foreningen Kvæfjordkakas venner.
Her har du Turids oppskrift på Kvæfjordkake – dette er originaloppskriften:
Kvæfjordkaka:
100 g smør/margarin
120 g sukker
4 eggeplommer
3 ss melk
160 g hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
- Vaniljesukker må være med. Det gir kaka en særegen smak, sier Hammerø.
Marengs:
4 eggehviter
200 g sukker
Fyll:
3 dl kremfløte
Vaniljekrem eller romfyll
Slik gjør du:
Rør smør og sukker hvitt, ha i eggeplommer og melk. Sikt sammen mel, bakepulver og vaniljesukker og rør det godt inn i deigen. Kle en stor langpanne med bakepapir og fordel deigen utover i et tynt lag. Stivpisk eggehvitene og ha i sukkeret. Pisk videre til alt sukkeret er oppløst. Hell marengsen over røren i langpannen. Strø om lag 100 g hakkede mandler over det hele. Stek kaka ved 180 grader til marengsen får er stiv og har fått lett gyllen farge. Avkjøl. Piske fløten stiv og land med vaniljekrem. Del kaken i to og legg kremen mellom bunnene.