Hopp til innhold

Kongelig heder til Prytz Kittelsen

Med alt fra kasseroller med form til smykker i emalje har Grete Prytz Kittelsen preget skandinavisk design siden 50-tallet. I dag gir det svenske kongehuset henne Prins Eugens medalje.

Grete Prytz Kittelsen

Grete Prytz Kittelsen, her i et bilde fra 1980.

Foto: Løchen, Per / Scanpix

Skåler designet av Grete Prytz Kittelsen

Skåler designet av Grete Prytz Kittelsen.

Foto: NRK

91-årige Grete Prytz Kittelsen får den høythengende Prins Eugen-medaljen for sitt arbeid med kunst og design.

- Alle norske familier har hatt, eller har noe på loftet eller i kjøkkenskapene som Grete Prytz Kittelsen har laget, sier Karianne Bjellås Gilje, redaktør for boken om designdronningen.

150 000 eksemplarer ble solgt av det som ble kalt sensasjonskasserollen i 1964. Grete Prytz Kittelsen står for den suverent største produksjonen i norsk designhistorie.

- Hun var emaljens mester. Hun laget helt nye mønster og hadde egne teknikker for å få bunnbehandlingen av metallet under emaljen, sier Karianne Bjellås Gilje til NRK.

- Dronningen av skandinavisk design

Det er det svenske kongehuset som årlig deler ut denne æresprisen. Konservator ved Kunstindustrimuseet i Oslo, Vidar Halén, sier på telefon fra Sverige at medaljen er vel fortjent.

- På 50- og 60-tallet var hun beundret over hele Skandinavia, og i 1953 vant hun Grand Prix i Milano (designernes svar på Oscar, journ.anm), forteller Halén.

Utenfor Stockholm ligger Waldemarsudde som Prins Eugen, sønn av Oscar den II kjøpte i 1905. I dag museum og kunstsamlingen testamentert den svenske stat. Prins Eugens medalje har tidligere gått til store designere som finske Alvar Alto, danske Arne Jacobsen og de norske arkitektene Sverre Fehn og Olav Jensen.

- At dronningen av skandinavisk design nå får prisen skyldes at hun er av internasjonalt format, sier Karianne Bjellås Gilje.

Grete Prytz Kittelsen selv sier til Kulturnytt at hun er glad for prisen. Hun gir ikke intervjuer lenger.

Grete Prytz Kittelsen utstilling

Fra Grete Prytz Kittelsen-utstillingen ved Kunstindustrimuseet tidligere i år.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)