Kongelig heder til Prytz Kittelsen

Med alt fra kasseroller med form til smykker i emalje har Grete Prytz Kittelsen preget skandinavisk design siden 50-tallet. I dag gir det svenske kongehuset henne Prins Eugens medalje.

Grete Prytz Kittelsen

Grete Prytz Kittelsen, her i et bilde fra 1980.

Foto: Løchen, Per / Scanpix

Skåler designet av Grete Prytz Kittelsen

Skåler designet av Grete Prytz Kittelsen.

Foto: NRK

91-årige Grete Prytz Kittelsen får den høythengende Prins Eugen-medaljen for sitt arbeid med kunst og design.

- Alle norske familier har hatt, eller har noe på loftet eller i kjøkkenskapene som Grete Prytz Kittelsen har laget, sier Karianne Bjellås Gilje, redaktør for boken om designdronningen.

150 000 eksemplarer ble solgt av det som ble kalt sensasjonskasserollen i 1964. Grete Prytz Kittelsen står for den suverent største produksjonen i norsk designhistorie.

- Hun var emaljens mester. Hun laget helt nye mønster og hadde egne teknikker for å få bunnbehandlingen av metallet under emaljen, sier Karianne Bjellås Gilje til NRK.

- Dronningen av skandinavisk design

Det er det svenske kongehuset som årlig deler ut denne æresprisen. Konservator ved Kunstindustrimuseet i Oslo, Vidar Halén, sier på telefon fra Sverige at medaljen er vel fortjent.

- På 50- og 60-tallet var hun beundret over hele Skandinavia, og i 1953 vant hun Grand Prix i Milano (designernes svar på Oscar, journ.anm), forteller Halén.

Utenfor Stockholm ligger Waldemarsudde som Prins Eugen, sønn av Oscar den II kjøpte i 1905. I dag museum og kunstsamlingen testamentert den svenske stat. Prins Eugens medalje har tidligere gått til store designere som finske Alvar Alto, danske Arne Jacobsen og de norske arkitektene Sverre Fehn og Olav Jensen.

- At dronningen av skandinavisk design nå får prisen skyldes at hun er av internasjonalt format, sier Karianne Bjellås Gilje.

Grete Prytz Kittelsen selv sier til Kulturnytt at hun er glad for prisen. Hun gir ikke intervjuer lenger.

Grete Prytz Kittelsen utstilling

Fra Grete Prytz Kittelsen-utstillingen ved Kunstindustrimuseet tidligere i år.

Kulturstrøm

  • – Oppriktig og personlig portrett

    – Et fengende rot av en dokumentarfilm, skriver Filmpolitiet i anmeldelsen av «MATANGI / MAYA / M.I.A.». Filmen forteller historien om hvordan artisten Maya ble rapper og popstjerne. Hun er immigrant fra Sri Lanka og datter av en sentral skikkelse i den tamilske motstandsbevegelsen. Det har gitt henne drivstoff i karrieren i den kommersielle popbransjen, skriver anmelder Sigurd Vik.

    Artisten Maya
    Foto: Another World Entertainment
  • Norske 3D-klær først i verden

    Den norske digitale kleskolleksjonen «Neo-Ex» er de første klærne som kun kan brukes digitalt. – Vi ønsker å utforske hvordan mote kan eksistere i den digitale fremtiden, sier Ingeline Gjelsnes, markedssjef i Carlings til Melk & Honning. Alle inntektene fra den digitale kolleksjonen går til den veldedige stiftelsen WaterAid for å rette søkelyset på det store vannforbruket i moteindustrien.