NRK Meny
Normal

Kongelig åpning av kunstutstilling

Prinsesse Beatrix av Nederland og dronning Sonja skal åpne «VanGogh+Munch» ved Munch-museet i Oslo.

Dronningmøte

CELEBRE GJESTER: Tidligere dronning av Nederland, Beatrix og Sonja skal åpne kunstutstilling. Her er de fotografert under et statsbesøk i Norge i juni 2010.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Utstillingen «VanGogh+Munch» skal vise kjente verker fra to av Europas største kunstnere, nederlandske Vincent van Gogh (1853–1890) og Edvard Munch (1863-1944).

Den offisielle åpningen gjøres 9. mai av prinsesse Beatrix av Nederland og dronning Sonja.

– Det er en begivenhet at Van Gogh kommer til Norge. Dette er en prestisjeutstilling som bekreftes av at tidligere dronning Beatrix og dronning Sonja står for åpningen. Det er en fjær i hatten for museet. Det sier også noe om de kongeliges interesse, sier NRKs kulturkommentator, Agnes Moxnes.

Dette er første gang Munchs og Van Goghs verker stilles ut sammen. Utstillingen har blitt til ved et langvarig samarbeid mellom the Van Gogh Museum i Amsterdam og Munch-museet. Bildene blir hengende i Oslo fram til 6. september, før de da stilles ut i Amsterdam.

– Fruktbar ide

Tidligere i år åpnet «Melgaard+Munch» ved museet. Edvard Munchs malerier ble stilt ut sammen med samtidskunstner Bjarne Melgaards verker. Melgaard er kjent for å ta opp sex, vold og død i sin kunst. Utstillingen skapte debatt, og en av Bjarnes videoer fikk museet politianmeldt.

– Koblingene til andre kunstnere pluss Munch er en veldig god og fruktbar ide, og gir museet mye oppmerksomhet. Besøkstallene går opp og interessen øker. Det er helt klart en strategi med tanke på at det skal bygges et nytt museum, mener Moxnes.

Åpnet utstilling i New York

Det er ikke tilfeldig at dronning Sonja skal være med på å kaste glans over utstillingen. Dronningen er svært kunstinteressert, og åpnet nylig sin egen utstilling i New York, «Prize Prints – Queen Sonja Print Award». Sonja ble i ettertid hyllet av kunstkritikeren Jason Farango, skribent for blant annet New Yorker og The Guardian.

– Jeg mener dette er en ekte kunstners arbeid. Jeg må vedgå at jeg undervurderte henne. Hennes Majestet burde bruke mye mer tid på å skape. Hun har et ekte talent, sa Farango til NRK.

Kulturstrøm