Kong Olav skal stå i Gulen

Kunstneren Knut Steen har bestemt seg. Statuen av Kong Olav skal stå i Skjerjehamn i Gulen kommune.

Knut Steens statue av kong Olav
Foto: Oslo kommune

Stedet er en drømmeplass, mener kunstneren som fikk kunstverket sitt refusert av Oslo kommune.

Les om Skjerjehamn i NRKs fylkesleksikon

- Helt riktig plassering

– Jeg er meget fornøyd og veldig glad. Denne plasseringen blir helt riktig. Statuen blir stående høyt plassert mot himmelen. Også er den rett ved sjøen. Skjerjehamn er et flott sted, sier Knut Steen til Kommunal Rapport.

Knut Steen besøkte også Marstein Fyr i Austevoll kommune i Hordaland, men mente statuen ikke var stor nok til å stå der.

- En stor ære og forpliktelse

Lakseoppdretter Ola Braanaas har kjøpt det gamle handelsstedet Skjerjehamn ytterst i Sognefjorden. Han vil utvikle stedet til et kurs og konferansested, men må nå sørge for at det også blir en kunst- og kulturmøteplass.

– Det er en stor ære og en stor forpliktelse å få statuen. Nå må jeg jobbe hardt for å utvikle stedet mot et kunst og kultursenter, sier Braanaas til avisen.

Avdukingen av Kong Olav-statuen vil trolig skje 4. august.

Kulturstrøm

 • Slik blir Kim Friele-skulpturen

  Kunstner Lina Viste Grønli skal lage skulpturen til ære for Kim Friele, Norges første åpent homofile. Grønli vant konkurransen som er første i en satsing for å få flere kvinner på sokkel i Bergen. Skulpturen er formet som tre benker med bokstavene KIM, og er en referanse til at Friele i sin ungdom satt på en benk og speidet etter andre homofile.

  Skisse av tre benker formet som bokstavene KIM som skal settes opp i Bergen
  Foto: Bergen kommune / Linda Viste Grønli
 • Brita Blomquist er død

  Brita Blomquist er død, 88 år gammal. Blomquist var journalist og jobba i NRK i 25 år. Den tidlegare programleiaren var frå Oslo, men har sidan 1994 budd i Ålesund.

  Brita Blomquist
  Foto: Terje Reite / NRK
 • Jimmy Lais selskap stiger 788 %

  Jimmy Lais medieselskap Next Digital har steget kraftig på børsen etter pågripelsen av ham mandag. Selskapet har steget 788 prosent, ifølge nyhetsbyrået AFP. Pågripelsen av demokratiforkjemperen anses som en trussel mot Hongkongs pressefrihet.