NRK Meny
Normal

- Konflikten er ikke løst

Partene i konflikten ved Nasjonalmuseet skulle i dag presentere en løsning på problemene for kulturministeren.

Trond Giske og Allis Helleland

Kultur- og kirkeminister Trond Giske gir direktør Allis Helleland ved Nasjonalmuseet en klem etter tirsdagens møte om konflikten ved museet.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

For tre uker siden hadde Giske fått nok av uroen i og rundt Nasjonalmuseet. Han kalte direktør, styreleder og ansatte inn på teppet - og forlangte en slutt på konfliktene.

LES: Kalt inn på teppet av Trond Giske

Etter at Giske tirsdag ble forelagt en plan på seks punkter fra representanter for museet for å løse konflikten mellom ledelsen og ansatte, erklærte han at departementets engasjement i den akutte situasjonen er over.

Men han vedgår at det fortsatt er en stor jobb å gjøre før problemene innad i museet er løst:

- Konflikten er ikke løst. Den er ikke borte, og vil kanskje aldri bli det. Det er dessuten viktig å ha konflikter som gir diskusjon, kreativitet og utvikling. Men man trenger et system for å håndtere konflikter på en konstruktiv måte. I dag har partene presentert en slik plan, sier Giske.

Oppmerksomheten til de involverte i saken skal nå rettes mot bygging av det nye nasjonalmuseet for bildende kunst på Tullinløkka i Oslo, påpeker Giske.

Nå forventer han at partene kan utarbeide en klar forståelse for hvem som tar ulike beslutninger, og hvilke rettigheter partene har.

- Vil alltid være ting å diskutere

Allis Helleland

- Vi trenger arbeidsro til å utføre arbeidsoppgavene våre, sa direktør Allis Helleland etter møtet tirsdag,

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

En ekstern organisasjonspsykolog skal nå hyres inn for å kartlegge arbeidsmiljøet ved museet.

Direktør Allis Helleland håper denne vil levere konstruktive innspill som kan bedre samarbeidsklimaet i museet:

- Nå skal vi møtes til problemløsning sammen med en ekstern konsulent, og finne ut hva miljøet i museet er påvirket av. Kanskje er det noe vi kan gjøre for at miljøet skal bli bedre.

- Tror du at det nå vil bli ro ved museet?

- Det vil alltid være ting å diskutere. Jeg tror ikke ro er ordet som beskriver nasjonalmuseene verden over. Mangfold og diskusjon holder museet i gang. Men vi trenger arbeidsro til å utføre arbeidsoppgavene våre.

Personalkonfliktene er ikke løst

Hovedtillitsvalgt Randi Godø ville ikke kommentere det tidligere mistillitsforslaget i dag, men var fornøyd med å få lagt frem rammen for det arbeidet vi har gjort.

- Vi har informert Giske, og skal nå tilbake til vårt for å gjøre den jobben vi skal gjøre.

Randi Godø, tillitsvalgt ved Nasjonalmuseet

IKKE LØST: Ansattrepresentant Randi Godø ville ikke kommentere mistillitsforslaget i dag, men sier personalkonfliktene ikke er løst.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

- Har du tro på at konfliktene vil løse seg?

- Det har jeg ingen kommentar til.

- Er personalkonfliktene like store som de har vært?

- Ja, det er de.

Tre arkitektkonkurranser

Giske trekker seg altså ut av konfliktløsningen, men med et klart krav:

Nasjonalmuseet må finne en snarlig løsning på konfliktene, og fokusere på den forestående arkitektkonkurransen som skal innlede byggingen av et nytt nasjonalmuseum for kunst på Tullinløkka

– Vi kan nå sette fullt trykk på en ny arkitektkonkurranse for det nye museet. Og jeg er overbevist om at alle parter tar ansvar, sier kulturministeren.

En ny arkitektkonkurranse for et nytt museum vil være den tredje siden begynnelsen av 1970-tallet. Ingen av de to foregående utbyggingsplanene er blitt satt ut i livet. Men etter at Nasjonalmuseet for noen år siden ble opprettet, og det i en stortingsmelding i 2003 ble sagt at det skulle bygges et nytt museum, er planene tatt opp igjen.

(NRK)

Kulturstrøm

  • Netflix mer verd enn Disney

    Netflix er for første gang mer verd på børsen enn mediagiganten Disney, skriver Variety. Samtidig bruker selskapet mer penger enn noen sinne for å skape innhold som skal holde de nå flere enn 125 millioner ambonnentene verden over fornøyde. Selskapet har sagt at de kommer til å bruke mer enn 8 milliarder kroner på innhold i 2018, der 85% skal gå til å skape nytt innhold.

  • Freeman beklager etter anklager

    Skuespilleren Morgan Freeman sier i en uttalelse at han beklager dersom noen har opplevd noe han har gjort eller sagt som ubehagelig eller respektløst. Åtte kvinner anklager ham for upassende oppførsel og seksuell trakassering i en CNN-sak.