NRK Meny
Normal

Kona ble gal

Kona til Abraham Lincoln, Mary Ann Todd Lincoln, ble gal etter hans død.

Statue av Abraham Lincoln
Foto: Seth Perlman / AP

Skulle du noen gang bli en stor og berømt artist, eller en nær venn av det amerikanske presidentparet, vil du bli innkvartert i Lincoln Bedroom i Det Hvite hus. Der kan du sove i sengen Mary Todd Lincoln kjøpte på midten av 1800-tallet.

Går igjen

Det sies at sønnen Willie døde i den sengen, og at det spøker i det rommet. Men om det er Abraham Lincoln eller sønnen som går igjen er det ingen som sier noe om.

Han var fattig

Det hvite hus
Foto: Lawrence Jackson / Scanpix/AP

Førstedame Mary Ann Todd Lincoln var 21 år gammel da hun møtte den fattige advokaten Abraham Lincoln. Han var 30, og falt for Marys livlighet, klare blå øyne og lysebrune hår med skjær av bronse. Da de giftet seg hadde ringene inskripsjonen ”Love is eternal” - kjærligheten er evig.

Frem og tilbake

En stormfull romanse, en brutt forlovelse, og så ekteskap. Fire sønner. Presidentparet Lincoln flyttet inn i det Hvite Hus i mars 1861. Så kom den 9.april 1865.

Døde i hennes armer

President Abraham Lincoln døde i Marys armer, etter å ha blitt skutt av rasist og skuespiller John Wilkes Booth i losjen de satt i på Ford’s Theatre den kvelden

Enken Mary Lincoln la ut på reise med sin yngste sønn Tad. De to ble flere år i Europa, men da de kom tilbake til USA, døde Tad, bare 18 år gammel. Mary hadde mistet tre sønner, og det var bare eldstesønnen Robert igjen.

Og Robert ble mer og mer bekymret for sin mors mentale tilstand:

Det hvite hus
Foto: Ron Edmonds / AP

Ble sinnsyk

Hvem som drev hvem til vanvidd av mor eller sønn, er ikke godt å si. Men Robert fikk tvangsinnlagt sin mor på Bellevue, et sinnssykeasyl, i 1875.

Mary ble erklært sinnssyk og umyndiggjort. Hvem hadde ant at livet til konen til Abe Lincoln, som mange så som selve landsfaderen, skulle ende sitt liv på slikt tragisk vis? Det vil si, det kunne ha værte slutten, hvis det ikke hadde vært for Myra Bradwell.

Kvinnlig advokat

Myra Colby Bradwell var Amerikas første praktiserende kvinnelige advokat. Hun klarte å få den umyndiggjorte Mary Lincoln ut av sinnssykehuset.

I 1876, ett år etter at hun ble tvangsinnlagt, fikk Mary Lincoln tilbake sin frihet. Hun tilga aldri sitt eneste gjenlevende barn Robert.

For sikkerhets skyld dro hun til Frankrike, for ikke å risikere innleggelse igjen.

Tilbake til USA

Mary Lincoln krysset Atlanteren tilbake til USA. Ombord holdt hun på å falle ned en bratt leider, men den berømte skuespillerinnen Sarah Bernhard reddet henne fra å skade seg stygt.

Det ville ikke vært første gang Mary hadde falt.

En del år tidligere falt hun og slo hodet stygt. Og mange spekulerte i om dette var årsaken til hennes påståtte galskap. Det, og at man mente at hun i mange år hadde diabetes som ikke ble behandlet.

Flyttet inn til søsteren

Mary flyttet inn hos sin kjære søster Elizabeth, og der døde hun, utslitt og nedbrutt av skydom, bare 63 år gammel.

Og hva skjedde med Robert?

Han ble krigsminister under president Garfield.

Les også:

Syntes livet var et helvete

Den første kvinnelige presidenten

Amerikas første førstedame

Flere kulturnyheter