NRK Meny
Normal

Kommunen kan stoppe minnested

Konflikten om minnestedet på Sørbråten i Hole er fastlåst. Planen for stedet skal behandles lokalt, men det er flertall mot minnestedet i kommunen.

Minnesmerke Utøya

Slik har kunstneren Jonas Dahlberg tenkt seg minnestedet på odden nord for Utøya.

Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpix

– Jeg tror ikke siste ordet er sagt. Prosessen har startet i feil ende og over hodet på lokalpolitikerne, sier Per R. Berger (H). Han er ordfører i Hole.

Per R. Berger

Ordfører i Hole, Per R. Berger fra Høyre

De siste månedene har det vært stor uenighet om plasseringen og utformingen av det vedtatte minnestedet på Sørbråten i Hole kommune.

Etter terrorangrepene 22. juli 2011, ønsket regjeringen flere minnesteder som skal hedre de avdøde og berørte. I fjor ble Sørbråten, en liten odde nord for Utøya, valgt som minnested for Utøyamassakren.

– En dårlig jobb

Den svenske kunstneren Jonas Dahlbergs vant konkurransen for utformingen av minnested i februar 2014 med sitt «kutt i naturen som kan forstås som et sår». Men etter denne tildelingen, har både valg av sted og utformingen av minnekunsten vært heftig debattert.

– Vinneren av konkurransen, og stedet som ble valgt, ble offentliggjort uten at kommunen hadde uttalt seg. Vi kan ikke ta avgjørelser som skaper sår langt inn i fremtiden. Her har noen gjort en dårlig jobb sentralt, mener ordføreren.

Minnesmerke Utøya

Minnestedet på Sørbråten

Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpix

Men for at minnesmerket skal realiseres må en reguleringsplan for området godkjennes av kommunepolitikerne.

En rundspørring som NRK har gjort blant kommunestyrerepresentantene i Hole, forteller at det ikke er flertall for en slik reguleringsplan

– Fint, men sterkt

Marie Føli

Marie Føli sitter i kommunestyret for SV

Marie Føli representerer SV i kommunestyret. Hun kommer til å stemme mot.

– Det er et fint kunstverk, men veldig sterkt. Jeg unner ingen av de berørte naboene å våkne til synet av dette minnesmerket hver morgen. For meg er de berørtes stemme viktigst, sier hun.

Jørn Øverby sitter i Hole kommunestyre for Fremskrittspartiet. Han er også en av de berørte naboene til Sørbråten.

– Overgrep fra sentralt hold

– Jeg forventer at dette blir stoppet, sier Øverby.

Jørn Øverby

Jørn Øverby, Hole Frp

Han ser frem til å møte de ansvarlige statsrådene, kommunalminister Jan Tore Sanner og kulturminister Thorhild Widvey, som har kalt inn til møte med partene mandag. Det siste av flere møter om saken.

Var skeptiske

Kommunen har heller aldri ønsket Sørbråten som minnested. Da det ble kjent at den daværende regjeringen ønsket å bygge minnesteder i kommunen ved Utøya, la de lokalvalgte frem sine forslag til mulige steder, Sørbråten var da ikke blant forslagene. Dette stedet ble valgt av Fylkesmannen.

I forkant av avgjørelsen gjorde formannskapet i Hole et vedtak 30.01.2013 mot selve minnestedet. Der heter det at formannskapet er «skeptisk til å nytte Sørbråten til minnesmerke, både av trafikale hensyn, og av hensyn til kulturmiljøet».

De legger deretter frem som et krav at: «Dersom Sørbråten likevel blir valgt til nasjonalt minnested må det utarbeides en reguleringsplan som viser bruken av området, samt oversikt over parkeringsarealer, nødvendige fasiliteter og infrastruktur og hvordan utfordringer i strandsonen løses. Planen må behandles og godkjennes av Hole kommune som planmyndighet».

– Massiv støtte

Jørn Øverby er ikke redd for at motstanden fra lokalmiljøet skal bli oppfattet som ufølsom.

– Som politiker og leder i velforeningen som har utsikt til minnestedet har jeg opplevd massiv støtte. Ikke bare lokalt, men fra hele landet, sier han.

Kulturstrøm

  • Norges souldronning samler trådene

    I snart 20 år har Beady Belle jazzet opp det norske konsertpublikummet med musikken sin. Nå nøster Beate Slettevold Lech sammen alle sine musikalske inspirasjonstråder på en ny plate. Her ser du henne og bandet live i NRK Spillerom