Kommunale kinoer og kulturhus må betale tilbake millioner i koronastøtte

Mens privateide kinoer får 60 millioner i statlig støtte, må kommunale kinoer og kulturhus betale tilbake pengene de har fått i støtte fra Kulturrådet. – Det kan vi bare ikke akseptere, sier KS.

Fredrikstad kino

MISTER STØTTE: Fredrikstad kino er en av de 20 kinoene som må betale tilbake støtten de har mottatt.

Foto: Shemsi Bunjaku / NRK

– Dette er svært overraskende og det bør rettes opp. Det er jo et tankekors at store kommersielle aktører får betydelig mer kompensasjon, mens mindre kinoer og kulturhus i Distrikt-Norge skal betale tilbake innvilget støtte. Det kan vi bare ikke akseptere, sier Bjørn Arild Gram, styreleder i KS.

Han påpeker at det er alvorlig for økonomien til virksomhetene dersom støtten nå må tilbakebetales. Det kan sette de kommunale tilbudene i en vanskelig situasjon i den pågående krisen.

Bjørn Arild Gram, styreleder i KS

UAKSEPTABELT KRAV: Styreleder i KS, Bjørn Arild Gram, er overrasket over Kulturrådets krav.

Foto: Hege K. Fosser Pedersen, KS

Tvilsomt grunnlag

Kravet om tilbakebetaling gjelder for en rekke kommunale kinoer og kulturhus rundt om i landet. De har mottatt støtte på flere millioner kroner som kompensasjon for mai-august.

Ifølge KS har Kulturrådet gjort en ny fortolkning av lovgrunnlaget og vilkårene for at det kan betales ut støtte til kommunale kinoer og kulturhus.

KS sine advokater har sett på saken og mener det er tvilsomt at Kulturrådet har grunnlag for å kreve tilbake pengene.

– Vi setter spørsmålstegn ved det juridiske grunnlaget for denne forståelsen. Men uansett så er dette et politisk spørsmål, fordi man har vært veldig tydelig på at denne delen av Kultur-Norge skal kompenseres, og da kan man ikke komme i ettertid og si at det likevel ikke skal skje, sier Gram.

Kulturdepartementets penger

Det er Kulturrådet som håndterer kompensasjonsordningen for kulturlivet. Torsdag kom det frem at den privateide delen av kinobransjen får over 60 millioner kroner i kompensasjon.

Seksjonsleder i Kulturrådet, Guri Langmyr Iochev, sier at dette rammer kinoer og kulturhus som er organisert gjennom kommunen. De har en annen organisasjonsform enn privateide kinoer, som gjør at kommunen må stå som søker på denne type støtteordninger.

Guri Langmyr Iochev

VELDIG BEKLAGELIG: Guri Langmyr Iochev i Kulturrådet sier at de må forholde seg til Kulturdepartementets avgjørelser.

Foto: Ilja C. Hendel

– Det er riktig at vi har måttet omgjøre en del vedtak fra i vår. Det skyldes en klagebehandling i Kulturdepartementet der det ble klart at kommunale foretak ikke kan få midler fra disse ordningene. Det er veldig beklagelig, men dette kan selvfølgelig kinoene klage på, og da er det i så fall departementet som tar den endelige beslutningen, sier Iochev.

Hun presiserer at Kulturrådet bare forvalter pengene som Kulturdepartementet legger til rette for.

Kulturdepartementet svarer NRK at de ikke har anledning til å kommentere saken torsdag kveld.

I en tidligere versjon av denne artikkelen skrev vi at kommunale kinoer og kulturhus har mottatt støtte på ca. 17,5 millioner kroner. Dette tallet viser seg å være ukorrekt og blir nå dobbeltsjekket av KS.

Kulturstrøm

 • Nominerte til internasjonal pris

  Blant nominerte til International Classical Music Awards er tidligmusikkorkesteret Orkester Nord med dirigent Martin Wåhlberg i kategorien Opera, Oslo-Filharmonien med V. Petrenko for symfonisk musikk, samt Wagners opera Tannhäuser fra Bayreuth, med bl andre Lise Davidsen, i klassen video.

 • Knausgård med ny serie

  Hausten 2021 kjem ein oppfølgar til romanen «Morgenstjernen». Det skal bli i alt tre bøker, og handliga skal ut i verda, seier Knausgård til VG. Boka har foreløpig ikkje fått nokon tittel.

  Karl Ove Knausgård gir ut romanen "Morgenstjernen" høsten 2020.
  Foto: THOMAS WÅGSTRÖM/Forlaget Oktober
 • Skal spille for nobelprisvinnerne

  Den Stockholm-baserte norske cellisten Amalie Stalheim er blant musikerne som skal spille for årets nobelprisvinnere i Sverige. På grunn av koronapandemien blir det en annerledes nobeluke. Prisvinnerne blir feiret i sine egne hjemland, og taler og seremonier utføres på en måte som gjør at flest mulig kan følge dem på nett (NTB).

  Den norske cellisten Amalie Stalheim.
  Foto: Nikolaj Lund