Hopp til innhold

Kommunale kinoer og kulturhus må betale tilbake millioner i koronastøtte

Mens privateide kinoer får 60 millioner i statlig støtte, må kommunale kinoer og kulturhus betale tilbake pengene de har fått i støtte fra Kulturrådet. – Det kan vi bare ikke akseptere, sier KS.

Fredrikstad kino

MISTER STØTTE: Fredrikstad kino er en av de 20 kinoene som må betale tilbake støtten de har mottatt.

Foto: Shemsi Bunjaku / NRK

– Dette er svært overraskende og det bør rettes opp. Det er jo et tankekors at store kommersielle aktører får betydelig mer kompensasjon, mens mindre kinoer og kulturhus i Distrikt-Norge skal betale tilbake innvilget støtte. Det kan vi bare ikke akseptere, sier Bjørn Arild Gram, styreleder i KS.

Han påpeker at det er alvorlig for økonomien til virksomhetene dersom støtten nå må tilbakebetales. Det kan sette de kommunale tilbudene i en vanskelig situasjon i den pågående krisen.

Bjørn Arild Gram, styreleder i KS

UAKSEPTABELT KRAV: Styreleder i KS, Bjørn Arild Gram, er overrasket over Kulturrådets krav.

Foto: Hege K. Fosser Pedersen, KS

Tvilsomt grunnlag

Kravet om tilbakebetaling gjelder for en rekke kommunale kinoer og kulturhus rundt om i landet. De har mottatt støtte på flere millioner kroner som kompensasjon for mai-august.

Ifølge KS har Kulturrådet gjort en ny fortolkning av lovgrunnlaget og vilkårene for at det kan betales ut støtte til kommunale kinoer og kulturhus.

KS sine advokater har sett på saken og mener det er tvilsomt at Kulturrådet har grunnlag for å kreve tilbake pengene.

– Vi setter spørsmålstegn ved det juridiske grunnlaget for denne forståelsen. Men uansett så er dette et politisk spørsmål, fordi man har vært veldig tydelig på at denne delen av Kultur-Norge skal kompenseres, og da kan man ikke komme i ettertid og si at det likevel ikke skal skje, sier Gram.

Kulturdepartementets penger

Det er Kulturrådet som håndterer kompensasjonsordningen for kulturlivet. Torsdag kom det frem at den privateide delen av kinobransjen får over 60 millioner kroner i kompensasjon.

Seksjonsleder i Kulturrådet, Guri Langmyr Iochev, sier at dette rammer kinoer og kulturhus som er organisert gjennom kommunen. De har en annen organisasjonsform enn privateide kinoer, som gjør at kommunen må stå som søker på denne type støtteordninger.

Guri Langmyr Iochev

VELDIG BEKLAGELIG: Guri Langmyr Iochev i Kulturrådet sier at de må forholde seg til Kulturdepartementets avgjørelser.

Foto: Ilja C. Hendel

– Det er riktig at vi har måttet omgjøre en del vedtak fra i vår. Det skyldes en klagebehandling i Kulturdepartementet der det ble klart at kommunale foretak ikke kan få midler fra disse ordningene. Det er veldig beklagelig, men dette kan selvfølgelig kinoene klage på, og da er det i så fall departementet som tar den endelige beslutningen, sier Iochev.

Hun presiserer at Kulturrådet bare forvalter pengene som Kulturdepartementet legger til rette for.

Kulturdepartementet svarer NRK at de ikke har anledning til å kommentere saken torsdag kveld.

I en tidligere versjon av denne artikkelen skrev vi at kommunale kinoer og kulturhus har mottatt støtte på ca. 17,5 millioner kroner. Dette tallet viser seg å være ukorrekt og blir nå dobbeltsjekket av KS.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.