Kommunale kinoer og kulturhus må betale tilbake millioner i koronastøtte

Mens privateide kinoer får 60 millioner i statlig støtte, må kommunale kinoer og kulturhus betale tilbake pengene de har fått i støtte fra Kulturrådet. – Det kan vi bare ikke akseptere, sier KS.

Fredrikstad kino

MISTER STØTTE: Fredrikstad kino er en av de 20 kinoene som må betale tilbake støtten de har mottatt.

Foto: Shemsi Bunjaku / NRK

– Dette er svært overraskende og det bør rettes opp. Det er jo et tankekors at store kommersielle aktører får betydelig mer kompensasjon, mens mindre kinoer og kulturhus i Distrikt-Norge skal betale tilbake innvilget støtte. Det kan vi bare ikke akseptere, sier Bjørn Arild Gram, styreleder i KS.

Han påpeker at det er alvorlig for økonomien til virksomhetene dersom støtten nå må tilbakebetales. Det kan sette de kommunale tilbudene i en vanskelig situasjon i den pågående krisen.

Bjørn Arild Gram, styreleder i KS

UAKSEPTABELT KRAV: Styreleder i KS, Bjørn Arild Gram, er overrasket over Kulturrådets krav.

Foto: Hege K. Fosser Pedersen, KS

Tvilsomt grunnlag

Kravet om tilbakebetaling gjelder for en rekke kommunale kinoer og kulturhus rundt om i landet. De har mottatt støtte på flere millioner kroner som kompensasjon for mai-august.

Ifølge KS har Kulturrådet gjort en ny fortolkning av lovgrunnlaget og vilkårene for at det kan betales ut støtte til kommunale kinoer og kulturhus.

KS sine advokater har sett på saken og mener det er tvilsomt at Kulturrådet har grunnlag for å kreve tilbake pengene.

– Vi setter spørsmålstegn ved det juridiske grunnlaget for denne forståelsen. Men uansett så er dette et politisk spørsmål, fordi man har vært veldig tydelig på at denne delen av Kultur-Norge skal kompenseres, og da kan man ikke komme i ettertid og si at det likevel ikke skal skje, sier Gram.

Kulturdepartementets penger

Det er Kulturrådet som håndterer kompensasjonsordningen for kulturlivet. Torsdag kom det frem at den privateide delen av kinobransjen får over 60 millioner kroner i kompensasjon.

Seksjonsleder i Kulturrådet, Guri Langmyr Iochev, sier at dette rammer kinoer og kulturhus som er organisert gjennom kommunen. De har en annen organisasjonsform enn privateide kinoer, som gjør at kommunen må stå som søker på denne type støtteordninger.

Guri Langmyr Iochev

VELDIG BEKLAGELIG: Guri Langmyr Iochev i Kulturrådet sier at de må forholde seg til Kulturdepartementets avgjørelser.

Foto: Ilja C. Hendel

– Det er riktig at vi har måttet omgjøre en del vedtak fra i vår. Det skyldes en klagebehandling i Kulturdepartementet der det ble klart at kommunale foretak ikke kan få midler fra disse ordningene. Det er veldig beklagelig, men dette kan selvfølgelig kinoene klage på, og da er det i så fall departementet som tar den endelige beslutningen, sier Iochev.

Hun presiserer at Kulturrådet bare forvalter pengene som Kulturdepartementet legger til rette for.

Kulturdepartementet svarer NRK at de ikke har anledning til å kommentere saken torsdag kveld.

I en tidligere versjon av denne artikkelen skrev vi at kommunale kinoer og kulturhus har mottatt støtte på ca. 17,5 millioner kroner. Dette tallet viser seg å være ukorrekt og blir nå dobbeltsjekket av KS.

Kulturstrøm

 • Motemagasingigant dropper pels

  Motemagasinet Elle med 100 millioner lesere vil ikke lenger bruke klær lagd av dyrepels i sitt redaksjonelle innhold og reklamer.

  Bladet har 46 utgaver verden over. 13 av dem har allerede droppet pels, ytterligere 20 skal starte ved nyttår, og resten følger året etter.

  – Pelsens tilstedeværelse på våre sider og i vårt digitale innhold er ikke lenger i tråd med verdiene våre eller verdiene til våre lesere, sier magasinets internasjonale direktør Valeria Bessolo Lopez.

  Andre store moteblader, deriblant Vogue i Storbritannia og USA, InStyle USA og Cosmopolitan i Storbritannia har allerede droppet pels fra sitt redaksjonelle innhold. Det samme har en rekke moteprodusenter.

  (NTB)

 • Baldwin føler ikke skyld

  Natt til fredag ble intervjuet med Hollywood-skuespiller Alec Baldwin sendt i USA. Dette er det første intervjuet skuespilleren har hatt etter at han skjøt og drepte en filmfotograf under innspillingen av filmen «Rust».

  Et av spørsmålene Baldwin fikk fra journalisten var om han følte skyld eller ei.

  – Nei. Nei. Jeg hadde kanskje tatt mitt eget liv om jeg trodde jeg var ansvarlig, og det sier jeg ikke med letthet, svarer skuespilleren, før han forteller at han drømmer om hendelsen konstant.

  – Det skal ikke være ekte ammunisjon noe som helst sted i nærheten av et filmsett. Jeg har ingenting å skjule, sa skuespilleren.

  Baldwin, sammen med andre produsenter av filmen, er saksøkt av flere tidligere medarbeidere fra filmsettet. Produsentene er blitt kritisert for å skape et «utrygt arbeidsmiljø».

  Alec Baldwin intervjues av ABC News
  Foto: Jeffrey Neira / AP