NRK Meny
Normal

Kommer med etterlengtet albumutgivelse

Natt til fredag slipper Dr. Dre et album veldig mange har ventet på, men det er likevel ikke alle som har like stor tro på at 50 åringen kan levere like sterkt som for 16 år siden.

Dr Dre Radio Jimmy Iovine, Dr Dre

COMPTON: Det har gått 16 år siden Dr. Dre sitt album «2001» kom ut. I natt slipper en av de viktigste mennene i hiphop sitt nye album «Compton A Soundtrack From Dr. Dre».

Foto: Damian Dovarganes / Ap

For svært mange musikkinteresserte står rapperen og produsenten Dr. Dre som en av de aller viktigste personlighetene innenfor sjangeren hiphop, 16 år etter at han slapp sitt album «2001» kommer det et nytt albumet som har fått navnet «Compton A Soundtrack From Dr. Dre» fra mannen. Dette sier han blir hans aller siste.

I årene etter at Dr. Dre slapp albumet «2001» har det versert en rekke rykter om et album som skulle få navnet «Detox». Etter 13 år med rykter om dette har omsider mannen gått ut offentlig med at det albumet ikke kommer ut, han slipper heller ut et annet album. Mange gleder seg, men ikke alle.

Definerte en sjanger

Musikkjournalist i P3, Ali Soufi, gleder seg stort til det nye albumet og mener at Dr. Dre definerte hiphopsjangeren.

Ali Reza Soufi Pour

SVÆRT VIKTIG: Musikkjournalist i P3, Ali Soufi, mener at Dr. Dre har betydd svært mye for hiphopsjangeren. – Ikke bare har Dr. Dre produsert veldig mye bra, men han har også blitt en viktig kulturfigur.

Foto: Jon-Annar Fordal

– Vi snakker om en mann som oppdaga Snoop Dogg, dyrket fram artister som Kendrick Lamar, 50 Cent og Eminem, og som ikke minst var hovedmannen i en av de mest legendariske hiphopgruppene, N.W.A. Med et lydbildet som har blitt kalt G-Funk definerte han hva hiphop var.

Soufi er usikker på hvor mye Dr. Dre har betydd for norsk hiphop på generell basis, men mener likevel at han er en svært viktig person også for norske rappere.

– Det er vanskelig å si hvor mye musikken har betydd for norsk hiphop, men skal vi trekke fram et sted så er det kanskje Vestlandet som har bundet seg mest til den sløye G-Funk-stilen. hvor mye musikken har betydd for resten er nok litt vanskelig å si, forteller han.

Ingen forventninger

Rapperen Store P, kjent fra A-Laget, er ikke like forventningsfull som det Ali Soufi er.

Store P

IKKE LIKE IMPONERT: Rapperen Store P, fra A-Laget, har ingen store forventninger til det kommende Dr. Dre-albumet.

– Jeg husker at musikken til Dr. Dre var overalt da «2001» kom ut, men i ettertid har han sluppet låter jeg ikke har synes har vært like gode. Jeg tror nok derfor ikke at dette albumet vil være noe helt spesielt.

Store P mener likevel at musikken har inspirert mange norske rappere.

– Han har uten tvil vært en viktig fyr i hiphopverden, men jeg tror ikke han er relevant som rapper lenger, avslutter han.

Kulturstrøm

 • Borats «Who is America» provoserer

  Sacha Baron Cohen – også kjent som Borat – er tilbake med satireshowet «Who is America». Flere republikanske politikere føler seg snytt etter å ha blitt intervjuet av komikeren i en fiktiv rolle, om hvorvidt barn skal ha rett til å bære våpen. En av dem er Joe Wilson, som sitter i Kongressen for staten South Carolina. Han må stå for å ha uttalt følgende: – En treårig kan ikke forsvare seg selv mot et angrep ved å kaste et Hello Kitty-penal mot angriperen. Grunnlovens fedre satte ingen aldersgrense på loven. Se saken på Danmark Radios nettsider.

  Who is America satireshowet til Sacha Baron Cohen
  Foto: HBO
 • Vokalisten forlét Kvelertak

  Erlend Hjelvik sluttar i Kvelertak. På Facebook-sida til bandet skriv vokalisten at måla og motivasjonen til bandet har bevega seg i ulike retningar. Fansen reagerer i hopetal i kommentarfeltet under posten. Kvelertak vil halde fram utan Hjelvik, og dei fire annonserte festivaldatoane til bandet i sommar blir gjennomført med gjestevokalistar, melder VG.

  Kvelertak på Slottsfjell 2013
  Foto: Kim Erlandsen / NRK P3