NRK Meny
Kommentar

Derfor er Boye Hansen den beste søkeren

Festspilldirektør Per Boye Hansen er den beste kandidaten til jobben som operasjef, skriver NRKs musikkommentator Ragnhild Veire.

Per Boye Hansen

Kommentator Ragnhild Veire har troa på Per Boye Hansen som ny sjef for Nasjonaloperaen i Oslo.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

Listen av internasjonale søkere er oppsiktsvekkende lang og bred, fra Hawaii via Hong Kong til Norge. En del av søkerne har regierfaring i kombinasjon med administrativ erfaring.

Men få har den organisasjonsmessige ledelseserfaringen som etterspørres her, i kombinasjon med kunnskap om norsk og skandinavisk kultur.

Veire kommentar BRUK

Derfor tror jeg Per Boye Hansen er det sterkeste navnet på lista.

Gode kort på hånden

Boye Hansen har lite utøvende regierfaring. Det siste kreves heller ikke i utlysningsteksten, og det er egentlig litt oppsiktsvekkende. Operasjefjobben i Norge er en utpreget kunstnerisk ledelsesjobb.

Boye Hansen har gode nok kort på hånden: Han har regiutdannelse og internasjonal operaerfaring, både som velrenommert operasjef for den nokså radikale Komische Opera i Berlin, og som rådgiver for den prestisjetunge Zürich-operaen.

Som festspilldirektør i Bergen må han hele tiden holde seg oppdatert om hva som rører seg internasjonalt. Det ligger også noe i det at Boye Hansen hele tiden har vært imot ledelsesmodellen, hvor operasjefen ikke er øverste leder, men underlagt administrerende direktør Remlov og sidestilt med musikk- og ballettsjef.

Når han nå likevel velger å søke etter å ha blitt spurt, så har han trolig blitt lovet en del albuerom og frihet i stillingen.

Kjenner norsk kulturvirkelighet

Paul Curran

Paul Curran slet med forståelsen av norsk kulturvirkelighet, både politisk og kunsterisk, mener Ragnhild Veire.

Foto: Erik Berg

Men viktigst av alt er at Boye Hansen også kjenner norsk kulturvirkelighet ut og inn. Det gjelder både den politiske og den kunstneriske siden av saken.

Med nytt flott operahus har operainteressen vokst i Norge. Men vi trenger sårt noen som kan sette et preg og en retning på operatradisjonen i Norge, en retning som med eget hus så sent som i 2007 så å si må bygges fra bunnen av.

Momentet som lå i interessen rundt nytt bygg er over. Nå er det hverdagen og hardt arbeid som gjelder. Da må kunnskapen om norsk kultur og musikk være god.

Der så vi at den forrige operasjefen Paul Curran raskt kom på kant med noen av de toneangivende norske komponistene.

Han hadde heller ikke den administrative erfaringen som Boye Hansen besitter.

Få kvinner overrasker ikke

Blant de utenlandske søkerne virker nederlenderen Guus Mostart som et spennende valg.

Han er intendant ved Nationale Reisopera i Amsterdam, den høyeste stilingen i operahuset. Nå søker han seg til nye beitemarker etter at Nederland har kuttet mye i støtten til kultur.

Operaen der er et etablert og bra ensemble, men muligens er han litt på vei ut. Også James Conway er en god søker, med ledelseserfaring fra The English Touring Opera.

Bare fire av 58 navngitte søkere er kvinner, men en slik skjevfordeling med tanke på kjønn er vanlig i kulturlivets kunstneriske toppstillinger. Når det gjelder administrative toppstillinger er det større kvinneandel.

På samme måte som det finnes få kvinnelige dirigenter finnes det få kvinnelige operaregissører. Der har ikke kvinner nådd opp ennå. Men det kommer.

Per Boye Hansen kjenner norsk kulturvirkelighet ut og inn. Det gjelder både den politiske og den kunstneriske siden av saken.

Ragnhild Veire

Kulturstrøm

 • Populær 50 år etter sin død

  Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

  Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
 • Fotball-VM ble radiosuksess

  Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

  – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).

 • Mange feil i «World of Warcraft»

  Den nye versjonen av «World of Warcraft» som blei lansert denne veka var langt frå feilfri, melder VG. Fleire programfeil fører til at spelarar slit med å kome seg forbi fiendane; dei er rett og slett for gode til å slåst. Selskapet bak, Blizzard, forsikrar om at dei fiksar fleire hundre programvarefeil per dag.

  Gutt spiller World of Warcraft
  Foto: NIGEL TREBLIN / AFP