Komisk møte mellom Erna Solberg og verdens første robotborger

Verdenssensasjonen og robotborgeren Sophia er i Norge og møtte statsministeren. Men møtet viste at robotutviklerne fortsatt har en del å jobbe med.

Advarsel: Det blir litt pinlig stillhet

ROBOTMØTE: Erna Solberg forsøkte å komme i samtale med robotkjendis og norgesgjest Sophia. Men alt gikk ikke helt etter planen.

– God morgen statsminister. Du er den første statsministeren jeg har møtt. Jeg har gledet meg til det. Jeg har alltid lurt på: Er dere statsministere interessert i teknologi?

Det er trolig første gang statsminister Erna Solberg har henvendt seg til en robot på scenen, men det skjedde da hun i formiddag møtte verdens største robotkjendis Sophia. Men selve samtalen ble av den komiske og lattermilde sorten.

For Erna Solberg svarte Sophia:

– Ja, og vi gleder oss til å se hva du kan gjøre!

Da kom følgende robot-tilbakemelding:

– «Tusen takk, statsminister», uten at Sophia foretok seg noe som helst.

Det utløste gapskratt i salen, og statsministeren konkluderte:

– Litt å jobbe med enda!

Fikk statsborgerskap av kronprins

Robotmenneske Sophia

ROBOTKVINNE: Sophia ble 25. oktober i fjor verdens første robotborger, har ansiktsmimikk og et utseende inspirert av Audrey Hepburn. Nå gjester hun Norge.

Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters

Norgesgjesten har vekket oppstandelse og vært en snakkis siden Saudi-Arabias kronprins, Mohammed bin Salman, ga den kvinnelige roboten Sophia statsborgerskap 25. oktober i fjor.

Sophia selv uttrykte den gang stor begeistring.

– Jeg er veldig beæret og stolt av denne unike utmerkelsen. Det er historisk å være den første roboten i verden som blir anerkjent med et statsborgerskap, sa Sophia under Future Investment Initiative-konferansen i Riyadh.

Audrey Hepburn-inspirert

Og synes du at Sophia minner deg om en celebritet utseendemessig, blir nok skaperne fra Hanson Robotics i Hongkong glade. De har nemlig gått inn for at hun skal se ut som Hollywood-legenden Audrey Hepburn.

Det amerikanske magasinet Forbes har skrevet at Sophia både har humoristisk sans, kan uttrykke følelser og at hun ønsker å verne om verdier som godhet, visdom og medfølelse – selv om akkurat det kanskje ikke kom frem under dagens statsministermøte.

Erna Solberg og roboten Sophia

STATSMINISTEREN OG SOPHIA: Det ble et spesielt møte mellom to svært forskjellige kvinner under en teknologikonferanse i Oslo i dag. Statsministeren gikk på talerstolen og snakket om hvordan Norge bør møte de teknologiske utfordringene og nyvinningene.

Foto: Peder Bergholt / NRK

Solberg: – Jeg frykter ikke robotene

Etter det korte og lattermilde møtet med Sophia, som ble avholdt under teknologikonferansen EVRY Insight, holdt Erna Solberg en tale om hvordan hun ser på den teknologiske utviklingen, og robotisering.

Hun påpekte at den lynhurtige utviklingen innen den digitale verden byr på store utfordringer, men også at den gir uante muligheter som man er nødt til å gripe.

–– Jeg frykter ikke robotene, jeg er grunnleggende sett en teknologioptimist.

Etter talen sier Solberg til NRK:

– Det som bekymrer og opptar meg mest er at vi må ha god nok sikkerhet i det som er livsnødvendige systemer rundt oss.

Robot Sophia: – Vil være en venn

Hva så med robotborger Sophia? Føler hun seg som en teknologisk Messias?

– Jeg føler meg bra. Men jeg føler meg ikke som noen gud. Jeg vil gjerne bli oppfattet som en venn, ikke som noe teknologisk vidunder, sier robotkjendisen til NRK.

Med ansiktsmimikk og et smil.

Kulturstrøm

 • Stjålet maleri funnet i en vegg

  Maleriet «Portrett av en kvinne» av Gustav Klimt er funnet skjult i en vegg i et italiensk museum. Maleriet ble tilfeldigvis oppdaget av gartnere i desember. Fredag kunne statsadvokat Ornella Chicca kunngjøre at maleriet er ekte. Bildet ble kjøpt inn av museet i Piacenza i 1925, men forsvant i februar 1997 mens bygningen ble pusset opp (NTB).

  Over tjue år etter at det ble stjålet, er maleriet «Portrett av en kvinne» av Gustav Klimt funnet skjult i en vegg i et italiensk museum.
  Foto: Antonio Calanni / Scanpix
 • Jean-Paul Gaultier gir seg

  Den franske designeren Jean-Paul Gaultier (67) sier at han gir seg etter sitt neste moteshow i Paris. Begivenheten skal markeres onsdag med en stor fest for å feire 50 år i bransjen. Firmaet hans opplyser at de fortsetter som før i mote- og parfymebransjen, men at Gaultier selv ikke lenger vil designe klær (NTB).

  Jean-Paul Gaultier
  Foto: Benoit Tessier / Scanpix
 • Tale om kunst ga naziassosiasjoner

  Brasils kulturminister må gå av etter en video spilt inn etter initiativ fra Bolsonaro-regjeringen for å fremme kunst med et nasjonalt og religiøst preg. I talen sier han blant annet at brasiliansk kunst vil bli heroisk og nasjonal. Brasilianske medier oppdaget at disse formuleringene hadde store likhetstrekk med en tale holdt av Joseph Goebbels, Hitlers propagandaminister. Under talen spilles det musikk av Wagner i bakgrunnen, noe som bidro til å forsterke assosiasjonene (NTB).