Hopp til innhold

Komisk møte mellom Erna Solberg og verdens første robotborger

Verdenssensasjonen og robotborgeren Sophia er i Norge og møtte statsministeren. Men møtet viste at robotutviklerne fortsatt har en del å jobbe med.

Advarsel: Det blir litt pinlig stillhet

ROBOTMØTE: Erna Solberg forsøkte å komme i samtale med robotkjendis og norgesgjest Sophia. Men alt gikk ikke helt etter planen.

– God morgen statsminister. Du er den første statsministeren jeg har møtt. Jeg har gledet meg til det. Jeg har alltid lurt på: Er dere statsministere interessert i teknologi?

Det er trolig første gang statsminister Erna Solberg har henvendt seg til en robot på scenen, men det skjedde da hun i formiddag møtte verdens største robotkjendis Sophia. Men selve samtalen ble av den komiske og lattermilde sorten.

For Erna Solberg svarte Sophia:

– Ja, og vi gleder oss til å se hva du kan gjøre!

Da kom følgende robot-tilbakemelding:

– «Tusen takk, statsminister», uten at Sophia foretok seg noe som helst.

Det utløste gapskratt i salen, og statsministeren konkluderte:

– Litt å jobbe med enda!

Fikk statsborgerskap av kronprins

Robotmenneske Sophia

ROBOTKVINNE: Sophia ble 25. oktober i fjor verdens første robotborger, har ansiktsmimikk og et utseende inspirert av Audrey Hepburn. Nå gjester hun Norge.

Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters

Norgesgjesten har vekket oppstandelse og vært en snakkis siden Saudi-Arabias kronprins, Mohammed bin Salman, ga den kvinnelige roboten Sophia statsborgerskap 25. oktober i fjor.

Sophia selv uttrykte den gang stor begeistring.

– Jeg er veldig beæret og stolt av denne unike utmerkelsen. Det er historisk å være den første roboten i verden som blir anerkjent med et statsborgerskap, sa Sophia under Future Investment Initiative-konferansen i Riyadh.

Audrey Hepburn-inspirert

Og synes du at Sophia minner deg om en celebritet utseendemessig, blir nok skaperne fra Hanson Robotics i Hongkong glade. De har nemlig gått inn for at hun skal se ut som Hollywood-legenden Audrey Hepburn.

Det amerikanske magasinet Forbes har skrevet at Sophia både har humoristisk sans, kan uttrykke følelser og at hun ønsker å verne om verdier som godhet, visdom og medfølelse – selv om akkurat det kanskje ikke kom frem under dagens statsministermøte.

Erna Solberg og roboten Sophia

STATSMINISTEREN OG SOPHIA: Det ble et spesielt møte mellom to svært forskjellige kvinner under en teknologikonferanse i Oslo i dag. Statsministeren gikk på talerstolen og snakket om hvordan Norge bør møte de teknologiske utfordringene og nyvinningene.

Foto: Peder Bergholt / NRK

Solberg: – Jeg frykter ikke robotene

Etter det korte og lattermilde møtet med Sophia, som ble avholdt under teknologikonferansen EVRY Insight, holdt Erna Solberg en tale om hvordan hun ser på den teknologiske utviklingen, og robotisering.

Hun påpekte at den lynhurtige utviklingen innen den digitale verden byr på store utfordringer, men også at den gir uante muligheter som man er nødt til å gripe.

–– Jeg frykter ikke robotene, jeg er grunnleggende sett en teknologioptimist.

Etter talen sier Solberg til NRK:

– Det som bekymrer og opptar meg mest er at vi må ha god nok sikkerhet i det som er livsnødvendige systemer rundt oss.

Robot Sophia: – Vil være en venn

Hva så med robotborger Sophia? Føler hun seg som en teknologisk Messias?

– Jeg føler meg bra. Men jeg føler meg ikke som noen gud. Jeg vil gjerne bli oppfattet som en venn, ikke som noe teknologisk vidunder, sier robotkjendisen til NRK.

Med ansiktsmimikk og et smil.

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)