NRK Meny
Normal

Otto Jespersen vant hedersprisen

Komiker, skuespiller og programleder Otto Jespersen fikk hedersprisen under lørdagens Komiprisen-utdeling.

Får pris for sin nær 30 år lange karriere på scene, radio og TV.

HEDRET: Otto Jespersen får hedersprisen for en lang karriere på scene, radio og TV.

Etter en to og en halv time lang forestilling direkte fra Latter i Oslo, ble Komiprisen 2015 avsluttet med den årvisse hedringen av en veteran innen norsk humor.

Årets pris går til Otto Jespersen, veteran fra radio, TV og scene, og – ifølge prisutdeler Henriette Steenstrup – trolig Norges mest politianmeldte komiker.

Jespersen selv takket først og fremst publikum og fastlegen sin da han inntok scenen for å gi en svært kortfattet takketale før rulleteksten gikk.

NRK-veteran

Karrieren startet i studentradioen Radio Nova i Oslo, før han fant veien til NRK.

Her fant han sammen med Charlo Halvorsen og Stig Holmer, og sammen lagde trioen det absurde og satiriske radioprogrammet Revolvermagasinet fra 1988 til 1992, såvel som TV-programmet The Show høsten 1992.

Mens makkerne etter hvert fikk andre oppgaver i NRK, fikk Jespersen prøve seg på egen hånd med det sketsjbaserte humorprogrammet «O.J. ute på prøve», og i årene som fulgte lagde han flere oppfølgere over samme lest.

O.J.-programmet avstedkom flere populære figurer som «friskusen», Tårnfrid og Barron Blod, som også har vært gjennomgangsfigurer i Jespersens senere sceneshow.

Kontroversielt klubbmedlem

På 2000-tallet var han fast paneldeltager i TV 2s Torsdagsklubben, der hans avslutningsmonologer ofte skapte furore, og fikk ham både politianmeldt og felt i Pressens faglige utvalg.

Han har også stått bak flere suksessrike sceneshow, og i fjor var han å se som filmskuespiller i publikumssuksess og Amanda-vinner «Børning».

I NRKs nettarkiver kan du se flere av Jespersens klassiske TV-serier i sin helhet:

Kulturstrøm

  • Fant ukjent Stanley Kubrick-manus

    Et Stanley Kubrick-manus de fleste trodde ikke fantes er funnet. «Burning Secret» er en filmatisering av en novelle av Stefan Zweig, skriver The Guardian. Manuset er skrevet i 1956 sammen med forfatteren Calder Willingham, og ble funnet av en filmprofessor ved Bangoor-universitetet, Nathan Abrams. – Alle trodde dette var tapt, jeg kunne ikke tro det da jeg fant det. Kubrick-fans har visst at han ville skrive dette manuset men ingen visste at han gjorde det ferdig, sier Abrams til avisen. Les mer om Kubrick hos NRK Filmpolitiet.

    Stanley Kubrick
    Foto: AP/Scanpix
  • "Pariserne" på Lillehammer

    Per Krogh var blant Matisse-elevene som levde det livlige bohemliv i Paris, men han tjenestegjorde også som skiskoldat for Frankrike under den 1.verdenskrig. I utstillingen "Pariserne" på Lillehammer kunstmuseum vises Krohgs kunst fra Paris sammen med flere andre norske kunstnere som ble en del av Matisse-kretsen tidlig på 1900-tallet. Hør historien i Studio 2 i NRK P2: