Einar Tørnquist er norges nye humorist

Humor-Norge har fått et nytt skjeggete ansikt. En tydelig beveget Einar Tørnquist fikk i år prisen for årets gjennombrudd.

Einar Tørnquist

Programleder Einar Tørnquist med sin nye kjæreste Linn Bjørnsen ankommer Komiprisen 2013 på Chat Noir i Oslo lørdag kveld. Tørnquist vant prisen for årets gjennombrudd.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

I år blir komiprisen delt ut for 12. gang, på Chat Noir i Oslo. Turboneger-bassist og Trygdekontoret-programleder Thomas Seltzer er programleder sammen med Linn Skåber, kjent fra «Hjerte til Hjerte» og «Nytt på Nytt».

Showet åpnet med at hardrockeren Seltzer ble senket ned som en Justin Bieber-engel, og nådde med det sin lange karrieres bunnpunkt, ifølge programlederne.

Tørnquist innlemmet i humoreliten

I kveld var det tid til å oppdage en nykomling på den norske humorstjernehimmelen. Prisen for «Årets gjennombrudd» gikk til Einar Tørnquist, for VGTV-programmet «Tørnquist Show».

– Ja, da var jeg komiker blitt. Jeg skal ikke snakke så mye om meg selv, for da blir jeg så rørt, sier Tørnquist.

– Dette er gromprisen blant gromprisene. Takk til alle som har stemt på meg. Dette er et eventyr og jeg står midt oppi det, sier Johansen.

Eckbo først ute

Det var Espen Eckbo, som i år har gjort stor suksess med programmet Asbjørn Brekke-Show, som tok hjem den første prisen, i kategorien «Beste mannlige artist, TV/Film/Nett».

Dette kom jo veldig brått på. Det er nesten flaut. Jeg vant jo i 2002 også. Det er så vanskelig å være komiker og vinne pris, for folk venter at man skal si noe morsomt i talen. Men jeg har bare en helt vanlig tale, sa Eckbo før han understreket at dette var den gjeveste kategorien.

Den andre prisen som ble delt ut var nok kveldens største overraskelse. Sminkør i NRK, Marianne Steinlein, fikk juryens fagpris.

– Jeg er veldig stolt av å jobbe i NRK og jeg får møte masse fine mennesker. Men jeg har aldri stått på en scene før, sa en tydelig overrasket sminkør.

Bjørnov tok to priser

Ingrid Bjørnov

Ingrid Bjørnov vant prisen for beste forestilling på scene, i tillegg til prisen for Beste kvinnelige artist, revy og komedie - scene.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Etter at Ingrid Bjørnov hadde tatt hjem prisen for beste forestilling på scene, var det Dagfinn Lyngbøs tur til å bli æret. Bergenseren vant prisen for beste «Beste mannlige artist, revy og komedie - scene».

– Tusen takk. Det var deilig for oss menn å få en oppmerkesomhet. Jeg er velsignet med flere av disse prisene, men denne varmer vel så mye som de andre, sier Lyngbø.

Ikke lenge etter tok Ingrid Bjørnov sin andre pris for kvelden. Komikeren ble igjen kalt opp på scenen da «Beste kvinnelige artist, revy og komedie på scene»-prisen skulle deles ut.

Tidligere hadde sangeren, skribenten og komikeren sagt at hun ikke forventet å vinne en pris under utdelingen.

– Denne her går til alle som var før oss og som var utrolig morsomme, var beskjeden fra Bjørnov.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ungdomsskole-suksess for Kongsvik Johansen

Lene Kongsvik Johansen

Lene Kongsvik Johansen mottar Komiprisen 2013 i kategorien 'Årets morsomste (Publikumsprisen)' for sin rolle i Kongsvik VGS på Chat Noir i Oslo lørdag kveld.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Lene Kongsvik Johansen spiller de fleste rollene i serien «Kongsvik ungdomsskole». Hun var tydelig beveget da hun mottok prisen for «Beste kvinnelige artist, TV/Film/Nett».

– Så veldig stort dette er. Jeg skjelver så fælt. Jeg må takke så mange, sa Johansen, før hun begynte på takkerunden.

Den eneste prisen i år som ble stemt frem live, var publikumsprisen. Den var det Lene Kongsvik Johansen som vant, stemt frem av tv-seerne. Johansen vant dermed sin andre pris for kvelden, i likhet med Espen Eckbo og Ingrid Bjørnov.

Wesenlunds død markert

En av de gjeveste prisene under årets Komipris er «Årets Stand-up-artist». Med hard konkurranse, fra Christine Koht og Terje Sporsem, var det Anne Kat. Hærland som stakk av med stand-up-prisen.

Så var det tid for å ære en av Norges største komikere noensinne, som gikk bort tidligere denne uken.

Rolv Wesenlund har en plass i mangt et norsk tv-hjerte, og fikk stående applaus på Chat Noir.

Schøyen fikk stormende jubel

Den siste prisen som ble utdelt, var som vanlig årets hederspris. Det var en tungvekter innen norsk humor som stakk av med den, nemlig Hege Schøyen.

Etter å ha blitt mottatt med stående applaus og stormende jubel, sier Schøyen:

– Jeg trodde man fikk vite sånt på forhånd. Jeg ble lurt. Tusen takk, så hyggelig. Jeg har så lyst til å si noe lurt, men jeg skulle egentlig på hytta i dag.

– Jeg trodde ikke jeg var voksen nok til dette, men hvis dere synes det, så. Dette er et flott sted å være, sier Schøyen.

Hege Schøyen

En overrasket Hege Schøyen mottok årets hederspris på Chat Noir.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Kulturstrøm

 • Dommedagslagring av kunst

  Nasjonalmuseet deponerte i dag kunst til digital langtidslagring i Arktis verdensarkiv på Svalbard, sier museet i en pressemelding. Blant annet ble alle arbeider av maleren Harald Sohlberg, (kjent for «Vinternatt i Rondane», bildet) digitalisert og lagt på plastfilmruller med garantert levetid på 500 år. Filmrullene lagres nå 300 meter inne i et kjernefysisk trygt fjell på Svalbard.

  NOR Vinternatt i Rondane, ENG Winter Night in the Mountains
  Foto: Børre Høstland / Sohlberg, Harald
 • Samisk i digital språkbank

  I dag er det den internasjonale morsmålsdagen, og 2019 er FNs internasjonale år for urfolksspråk. I Samisk arkiv i riksarkivet finnes det flere intervjuer på samisk tilgjengelige for publikum. Språkbanken skal ta vare på samisk språk i sine ulike varianter. Anna Jacobsen er en av dem som har delt sine fortellinger på samisk, hør her.

  Samisk flagg
  Foto: Heiko Junge / NPK
 • Karpe i strupen på plateselskap

  I en låt som slippes fredag beskylder rapduoen Karpe, Chirag Patel og Magdi Ytreeide Abdelmaguid, en tidligere sjef i plateselskapet Cosmos Music for tyveri. De rapper at de vil ta «saken til retten», ifølge DN. Saken skal ha pågått i over ti år.