Komikere anklager Instagram-stjerne for masseplagiat

Josh «The Fat Jew» Ostrovskys Instagram-konto har brakt ham TV-jobber, modellkontrakt, sponsoravtaler og kjendisstatus. Nå blir han hudflettet av komikere som mener han har basert karrieren på å stjele andres vitser.

Josh «The Fat Jew» Ostrovsky

LÅNTE FJÆR?: Instagram-kjendis Josh Ostrovsky er ofte å se på den røde løperen. Kritikerne mener «The Fat Jew» selv har gjort lite for å fortjene suksessen.

Foto: LUCAS JACKSON / Reuters

Under instagram-navnet @thefatjewish har Josh Ostrovsky fra New York de siste årene bygget opp en følgerskare på nærmere seks millioner brukere.

Populariteten i sosiale medier har også gjort 30-åringen svært attraktiv for markedsførere, som gjerne betaler tusener av dollar og flyr ham verden rundt for å kaste glans over produktet eller arrangementet deres.

En rekke komikere og tekstforfattere har imidlertid fått nok av det de mener er Ostrovskys ufortjente suksess, og nå hagler plagiatbeskyldningene, skriver blant andre bransjenettstedet Splitsider.

Oppgir ikke kilde

Ostrovskys oppskrift på suksess har vært en hyppig oppdatert strøm av drøye bilder og humoristiske meldinger, ofte hentet direkte fra andre nettsteder og sosiale medier.

Flere har opp gjennom årene kritisert hans praksis med å ta bilder og vitser fra andre uten å oppgi kilde.

Tidligere i august skrev komikeren Davon Magwood et åpent brev til @thefatjewish og en annen populær instagrammer, der han anklagde dem for å stjele hans og andre komikeres vitser, og la ved et ferskt eksempel.

«Jeg produserer ikke ting for at du skal tjene penger på mitt arbeid, ingen gjør det,» skriver Magwood i brevet.

Brukeren KKelly har på sin side samlet 50 eksempler på innhold @thefatjewish har tatt direkte fra andre uten å kreditere.

Suksessen provoserer

Tidligere i sommer lanserte Ostrofsky sin egen rosévin, og til høsten kommer hans første bok. Han har et radioprogram på Apples nettradio, og har vært i samtaler med kabelkanalen Comedy Central om sitt eget TV-program.

Men da det forrige uke ble kjent at Instagram-stjernen har inngått kontrakt med agentbyrået CAA, som representerer flere av Hollywoods største stjerner og regissører, kokte det til slutt over for mange.

Skribenten Maura Quint reagerte på nyheten med å skrive et innlegg der hun oppfordret alle til å avfølge og blokkere @thefatjewish.

«The Fat Jew lever av andres harde arbeid. Folkene han stjeler fra er strevende skribenter og komikere,» skriver Quint i innlegget, som er delt av tusener på Twitter og Facebook.

Snart sluttet en rekke komikere og andre humorister seg til kritikerne, og i skrivende stund har karakterdrapet på Ostrovsky blitt et viralt fenomen på egen hånd.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Ostrovsky selv har så langt ikke kommentert kritikken, men har i ettertid redigert flere av bildetekstene sine slik at de lenker til opphavsmannen, og ser nå ut til å oppgi kildene til nye bilder han legger ut.

TV-kanalen Comedy Central sier til Entertainment Weekly at TV-prosjektet Ostrovsky har jobbet med hos dem er skrinlagt, men at det ikke har med plagiatbeskyldningene å gjøre.

Kulturstrøm