Hopp til innhold

Komiker forlater Tyskland etter Erdogan-spøk

Den tyske satirikeren Jan Böhmermann tar pause fra TV-skjermen etter omstridt Edogan-spøk. – Nå kan offentligheten konsentrere seg om viktige ting som flyktningkrisen og kattevideoer.

GERMANY-TURKEY-POLITICS-MEDIA

STORM: Tv-komikeren Jan Böhmermann har fått sterke reaksjoner på tv-innslaget der han beskylder Tyrkias president for pedofili og dyresex.

Foto: BRITTA PEDERSEN / Afp

Etter over to uker med massivt press fra TV-seere, tyske domstoler, storpolitisk spill med Tyrkia, helt opp til forbundskansler Angela Merkel, kaster satirikeren Jan Böhmermann inn håndkleet og tar pause fra TV-skjermen. Og forlater Tyskland.

Böhmermanns dikt «Ærekrenkende» som ble sendt på det satiriske tv-programmet Neo Magazine Royale der han hevder at den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan har sex med dyr og barn, fikk uante store følger.

Den tyske avisa Die Welt videreformidlet i ettermiddag en melding til fansen på komikerens Facebook-side:

Mitt team og jeg har i de siste tre årene jobbet med satire innen politikk og kunst og løpende nyhetssaker. I løpet av de siste tre ukene har vi klart å kombinere alt dette på én gang. Derfor har jeg bestemt meg for å ta en liten pause, slik at offentligheten kan konsentrere seg om virkelig viktige ting som flyktningkrisen, kattevideoer eller kjærlighetslivet til Sophia Thomalla (tysk skuespiller og modell)

Jan Böhmermann på Facebook

Tyrkia krever utlevering

Mandag denne uka krevde tyrkiske myndigheter at Böhmermann blir straffeforfulgt for det krenkende diktet. Satirikeren fikk etter dette politibeskyttelse, meldte AFP.

Fredag godkjente den tyske kansleren Angela Merkel at Böhmermann kan etterforskes for brudd på tysk lov om å krenke representanter fra andre stater. Dette førte til store protester fra organisasjoner som Human Rights Watch, som mener Merkel krenker ytringsfriheten.

Saken ble utover uken så betent at Merkel gikk ut og forsikret at denne saken ikke skulle få innvirkning på de politiske debattene landene imellom, som flyktningavtalen mellom EU og Tyrkia.

Reiser ut av landet

Jan Böhmermann

STORM: Tv-komikeren Jan Böhmermann har fått sterke reaksjoner på tv-innslaget der han beskylder Tyrkias president for pedofili og dyresex.

Foto: HENNING KAISER / Afp

Selv om Böhmermann skriver i Facebook-innlegget at han har følt «stor solidaritet» fra det tyske folk, vil han ikke bare ta en pause fra TV, men også fra Tyskland. Noe han formidler på sin måte:

«La meg nok en gang forklare dette med presse- og kunstlivet, før jeg begir meg ut på twerk & travel gjennom Nord-Korea, før jeg forsøker å finne meg selv på Segway på Jakobsweg (en pilegrimsvei som går gjennom hele Europa)»

Arbeidsgiveren hans, ZDF, sier at Böhmermann har ønsket at Neo Magazine Royale tar en pause fram til 12. mai, og at de respekterer avgjørelsen. Det er ikke bestemt hva slags program som blir satt opp på sendeplanen istedenfor det satiriske programmet.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.