NRK Meny
Normal

Komiker forlater Tyskland etter Erdogan-spøk

Den tyske satirikeren Jan Böhmermann tar pause fra TV-skjermen etter omstridt Edogan-spøk. – Nå kan offentligheten konsentrere seg om viktige ting som flyktningkrisen og kattevideoer.

GERMANY-TURKEY-POLITICS-MEDIA

STORM: Tv-komikeren Jan Böhmermann har fått sterke reaksjoner på tv-innslaget der han beskylder Tyrkias president for pedofili og dyresex.

Foto: BRITTA PEDERSEN / Afp

Etter over to uker med massivt press fra TV-seere, tyske domstoler, storpolitisk spill med Tyrkia, helt opp til forbundskansler Angela Merkel, kaster satirikeren Jan Böhmermann inn håndkleet og tar pause fra TV-skjermen. Og forlater Tyskland.

Böhmermanns dikt «Ærekrenkende» som ble sendt på det satiriske tv-programmet Neo Magazine Royale der han hevder at den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan har sex med dyr og barn, fikk uante store følger.

Den tyske avisa Die Welt videreformidlet i ettermiddag en melding til fansen på komikerens Facebook-side:

Mitt team og jeg har i de siste tre årene jobbet med satire innen politikk og kunst og løpende nyhetssaker. I løpet av de siste tre ukene har vi klart å kombinere alt dette på én gang. Derfor har jeg bestemt meg for å ta en liten pause, slik at offentligheten kan konsentrere seg om virkelig viktige ting som flyktningkrisen, kattevideoer eller kjærlighetslivet til Sophia Thomalla (tysk skuespiller og modell)

Jan Böhmermann på Facebook

Tyrkia krever utlevering

Mandag denne uka krevde tyrkiske myndigheter at Böhmermann blir straffeforfulgt for det krenkende diktet. Satirikeren fikk etter dette politibeskyttelse, meldte AFP.

Fredag godkjente den tyske kansleren Angela Merkel at Böhmermann kan etterforskes for brudd på tysk lov om å krenke representanter fra andre stater. Dette førte til store protester fra organisasjoner som Human Rights Watch, som mener Merkel krenker ytringsfriheten.

Saken ble utover uken så betent at Merkel gikk ut og forsikret at denne saken ikke skulle få innvirkning på de politiske debattene landene imellom, som flyktningavtalen mellom EU og Tyrkia.

Reiser ut av landet

Jan Böhmermann

STORM: Tv-komikeren Jan Böhmermann har fått sterke reaksjoner på tv-innslaget der han beskylder Tyrkias president for pedofili og dyresex.

Foto: HENNING KAISER / Afp

Selv om Böhmermann skriver i Facebook-innlegget at han har følt «stor solidaritet» fra det tyske folk, vil han ikke bare ta en pause fra TV, men også fra Tyskland. Noe han formidler på sin måte:

«La meg nok en gang forklare dette med presse- og kunstlivet, før jeg begir meg ut på twerk & travel gjennom Nord-Korea, før jeg forsøker å finne meg selv på Segway på Jakobsweg (en pilegrimsvei som går gjennom hele Europa)»

Arbeidsgiveren hans, ZDF, sier at Böhmermann har ønsket at Neo Magazine Royale tar en pause fram til 12. mai, og at de respekterer avgjørelsen. Det er ikke bestemt hva slags program som blir satt opp på sendeplanen istedenfor det satiriske programmet.

Kulturstrøm

  • Bergman-bok gis ut etter ni år

    Biografien om Ingmar Bergman, skrevet av regissørens husholderske Anita Haglöf, gis ut – ni år etter at den opprinnelig planlagte utgivelsen ble stoppet. Boken, kalt «Jag var Ingmar Bergmans hushållerska», kommer i november, melder TT. Da den ble stoppet i 2009, var det fordi boken ble «for personlig» for Haglöf, som var den som valgte å stoppe utgivelsen. Men nå har husholdersken, som jobbet for filmregissøren i åtte år fra 1995, ombestemt seg og gir den ut likevel i Bergmanåret, der man feirer 100-årsjubileet for hans fødsel.

    FILES-SWEDEN-FILM-THEATRE
    Foto: BONNIERS HYLEN / AFP
  • Tons of Rock flytter

    Tons of Rock flytter fra Halden til Oslo. Det melder festivalledelsen i en pressemelding. Festivalen skal nå holdes på Ekebergsletta.