Hopp til innhold

Komedieveteran Harold Ramis er død

Filmregissøren og manusforfatteren Harold Ramis, kjent for filmer som «Analyze This», «Hjelp vi må på ferie» og «En ny dag truer» er død, 69 år gammel.

Harold Ramis

DØDE MANDAG: Harold Ramis, kjent som regissør av «En ny dag truer» og «Analyze This» døde mandag etter lengre tids sykdom. Her er han avbildet under komedietruppen Second Citys 50-årsjubileum i 2009.

Foto: Jim Prisching / AP

Bill Murray, Harold Ramis og Dan Aykroyd i "Ghostbusters".

WHO YOU GONNA CALL: En yngre utgave av Ramis i filmen «Ghostbusters», flankert av medskuespillerne Bill Murray og Dan Aykroyd.

Foto: Foto/Copyright: Universal Pictures Norway AS / Columbia/Photofest

Den amerikanske komedieregissøren døde etter lengre tids sykdom, skriver den amerikanske avisen Chicago Sun-Times mandag.

Ramis gjorde sin regidebut med golfkomedien «Caddyshack», men hadde gjennom hele 1970-tallet vært manusforfatter for kjente komedier som «Deltagjengen» («Animal House») og den skoledannende sommerleirkomedien «Meatballs», med Bill Murray i hovedrollen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Spøkelser og værmenn

Sin største kommersielle suksesser opplevde han med filmene «Ghostbusters» fra 1984 og oppfølgeren fra 1989, der han og medskuespiller Dan Aykroyd sammen sto for manus.

Han regisserte også den populære familiekomedien «Hjelp vi må på ferie!», som avstedkom flere oppfølgere, både med og uten Chevy Chase i hovedrollen.

Den største kritikersuksessen kom imidlertid i form av «En ny dag truer» fra 1993, kanskje vel så kjent for norske seere under den engelske originaltittelen «Groundhog Day».

I filmen spiller Bill Murray rollen som en værmannen som tvinges til å leve den samme dagen om og om igjen, fanget i den amerikanske småbyen Punxsutawney under – nettopp – «Groundhog Day».

Sirkelen sluttet i Chicago

Ramis var født i Chicago, og kom inn i bransjen via den lokale komikertruppen Second City, som også har fostret komikere som Bill Murray, Dan Aykroyd og nå avdøde John Belushi. Mange av disse komikerne var også gjengangere i filmene Ramis skrev, regisserte og spilte i.

På nittitallet flyttet Ramis tilbake til hjembyen, men fortsatte å regissere filmkomedier med jevne mellomrom. Blant Ramis' senere filmer var mafiakomediene «Analyze This» og «Analyze That» med Billy Crystal og Robert De Niro i hovedrollene.

Han regisserte også flere episoder av den amerikanske suksesserien «The Office», basert på BBC-serien med samme navn.

«Svært trist over å høre om dødsfallet til min briljante, begavede, morsomme venn, medforfatter/-skuespiller og læremester Harold Ramis», skrev den mangeårige samarbeidspartneren Dan Aykroyd på Twitter mandag, og fulgte opp: «Måtte han nå finne svarene han alltid lette etter».

Laster Twitter-innhold

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.