Hopp til innhold

Kokkvold: – Det spørs om Skavlan burde gått så nær på Åkesson

Per Edgar Kokkvold har mer sansen for kritiske spørsmål enn koseprat i programmer, men stiller spørsmål ved om Skavlan burde ha gått så nær innpå sykmeldte Jimmie Åkesson.

Leder i Kringkastingsrådet Per Edgar Kokkvold

Leder i Kringkastingsrådet Per Edgar Kokkvold forstod at det ville komme mange klager, da han fredag kveld så 'Skavlan'.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Leder for Kringkastingsrådet Per Edgar Kokkvold skjønte at det ville komme mange klager, da han så programmet «Skavlan» fredag kveld. Klagestormen har satt ny rekord hos Kringkastingsrådet.

Den kjente programlederen Fredrik Skavlan intervjuet fredag Jimmie Åkesson som leder det innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterna.

– Han er fortsatt syk

Skavlan stilte flere kritiske spørsmål rundt partiets innvandringspolitikk. Åkesson har vært sykmeldt i et halvt år og var det fortsatt under intervjuet. Han skal tilbake på jobb onsdag denne uken, men i første omgang ikke som partileder.

– Utgangspunktet mitt er at journalister skal stille kritiske spørsmål. Det skal være en motsetning mellom mediene og makten, også i slike programmer. Jeg har ikke problemer med det, sier Kokkvold.

– Men Jimmie Åkesson har vært syk, han er fortsatt ikke helt frisk og ikke tilbake i jobb ennå, sier Kokkvold videre.

Partilederen for Sverigedemokraterna hos Skavlan 27. mars.

KRITISKE SPØRSMÅL: Se intervjuet med Jimmie Åkesson som har ført til klagestorm hos Kringkastingsrådet.

– Skavlan hadde bestemt seg for å ta ham

Åkesson sa i programmet at han ikke er klar for å gå tilbake til stillingen som partileder ennå, og at han heller ikke vet når han blir klar.

– Det spørs om han er en person man bør gå så nær innpå. Det var ikke noe Skavlan plutselig fikk for seg. Han hadde bestemt seg for å ta ham, sier Kokkvold.

– Spørsmålet er om det er riktig med tanke på situasjonen til Jimmie Åkesson. Det er det Kringkastingsrådet må finne ut av. Det er også interessant at Åkesson blir avbrutt ofte under intervjuet, sier Kokkold.

Han understreker at Kringkastingsrådet må forholde seg faglig, og ikke politisk til programmet.

Tre PFU-klager

Neste møte i Kringkastingsrådet er 23. april. Der blir Skavlan-intervjuet en av hovedsakene.

Generalsekretær i Norsk Presseforbund (PFU), Kjersti Løken Stavrum forteller at de har fått inn tre klager på programmet.

– Det er seere som reagerer på programmet. Klagene går på det som har vært kritikken mot programmet.

De fleste tenker først på Kringkastingsrådet når de vil protestere og ikke så mye på å peke på brudd i Vær varsom-plakaten, sier hun.

Innslag fra Søndagsrevyen om reaksjonene på Fredrik Skavlans intervju med Jimmie Åkesson.

SKAVLAN SVARER: Se hva Skavlan selv sier om klagestormen.

Kulturstrøm

  • Countrystjernen Loretta Lynn er død

    Loretta Lynn er død, 90 år gammel. I en uttalelse gitt til AP sier Lynns familie at hun døde tirsdag i sitt hjem i Hurricane Mills i Tennessee.

    Obit Loretta Lynn
    Foto: Mark Zaleski / AP