Hopp til innhold

Kokkvold ny leder i Kringkastingsrådet

Per Edgar Kokkvold avløser May-Helen Molvær Grimstad (KrF) som leder for Kringkastingsrådet. Dermed går Regjeringen vekk fra praksisen med en politisk oppnevnt rådsleder.

Per Edgar Kokkvold

UTNEVNT FREDAG: Per Edgar Kokkvold blir ny leder for Kringkastingsrådet. Her sammen med generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Presseforbundet ved en tidligere anledning.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix

May-Helen Molvær Grimstad

BLIR AVLØST SOM LEDER: Tidligere rådsleder May-Helen Molvær Grimstad (KrF)

Foto: Jon-Annar Fordal / NRK
Elin Ørjasæter

NY I RÅDET: Elin Ørjasæter

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Kulturdepartementet bekrefter utnevnelsen i en pressemelding fredag.

Kringkastingsrådet er NRKs rådgivende organ, og skal drøfte og uttale seg om hovedlinjene i NRKs virksomhet.

Les: Kors-saken på Kringkastingsrådets klagetopp | K-rådet støtter nei til kors

Lang presseerfaring

Tidligere denne uka fastslo Aftenposten og fagmediene Journalisten og Kampanje at Kokkvold ville erstatte May-Helen Molvær Grimstad (KrF) som rådets leder.

Grimstad fortsetter som vanlig medlem av rådet.

Kokkvold ble oppnevnt av regjeringen i statsråd fredag, og skal lede Kringkastingsrådet i perioden 2014–2017.

Han er tidligere redaktør av Arbeiderbladet (nå Dagsavisen), og var generalsekretær i Norsk Presseforbund fra 1996 til 2013.

– Vi har lagt vekt på både kontinuitet og nye navn. Medlemmene har stor samfunns- og mediekompetanse, skriver kulturminister Thorhild Widvey i pressemeldingen.

Blant de andre nye rådsmedlemmene finner vi kommentator Elin Ørjasæter fra Oslo og medieforsker Hallvard Moe fra Bergen.

Høyre-politiker Henning Warloe og artist og skribent Hannah Wozene Kvam er blant rådets nye varamedlemmer.

Se sammensetningen av rådet i faktaboksen til høyre i saken.

Bryter lang tradisjon

Medlemmene av rådet velges dels av Stortinget, dels av regjeringen. Stortinget oppnevnte sine sju medlemmer før jul, og det er altså de seks siste medlemmene som nå er på plass.

Ettersom tidligere ledere av Kringkastingsrådet tidligere har vært politikere, utgjør oppnevnelsen av pressemannen Kokkvold et brudd med tradisjonen.

– Vi går bort fra prinsippet om å oppnevne en leder som hører til et politisk parti, og legger vekt på kompetanse på mediefeltet når vi utnevner Per Edgar Kokkvold som leder, skriver Widvey.

Kokkvold vil ikke komme med noen bastant tiltredelseserklæring overfor NRK, men er trygg på at han har CV-en i orden:

– Jeg sa ja til dette fordi jeg tror jeg kan gjøre en tilfredsstillende jobb. Først og fremst har jeg i tjuefem år stelt med journalistfaglige spørsmål og presseetikk, og jeg vet hva rådet er og skal være, og hva det ikke skal være, sier Kokkvold.

Han presiserer at K-rådet, som det kalles internt, ikke skal være et alternativ til Pressens Faglige Utvalg, og ikke skal utfordre redaktørens rolle.

– Rådets oppgave er å drøfte og uttale seg om hovedlinjene for programvirksomhet, fastslår Kokkvold.

Glad for folkeflertall

Flere av de andre medlemmene Regjeringen har oppnevnt i dag har mediebakgrunn. Kokkvold er fornøyd med at regjeringen har vært opptatt av faglighet i oppnevnelsen av sine rådsmedlemmer.

– Jeg er glad for at regjeringen har valgt å legge faglig kompetanse til grunn når de har valg sine medlemmer.

Stortinget oppnevnte sine sju medlemmer med varamedlemmer like før jul. Disse har ikke mediebakgrunn.

– Det hadde ikke blitt noe godt råd med bare medievitere og pressefolk og redaktører. Det er fint at det et flertall fra folket. Jeg sagt ved flere anledninger at det er lett å overvurdere folks kunnskaper men også å undervurdere folks forstand, sier Kokkvold.

Det nye Kringkastingsrådets første møte er torsdag 27. februar.

Kulturstrøm

 • Roger Waters avlyser konserter i Polen

  Artisten Roger Waters har avlyst to konserter i Polen etter kritikk over hans holdninger til Russlands krig mot Ukraina, meldte polske medier lørdag.

  Waters skulle etter planen ha to konserter ved Tauron Arena i Krakow i april neste når.

  Byrådet i Krakow skulle i kommende uke stemme over om de ønsket Water til byen eller ei.

  Tidligere denne måneden skrev Waters et åpent brev til førstedamen i Ukraina, Olena Zelenska. Der han mener «ekstreme nasjonalister» i Ukraina har ført landet ut i krig. I tillegg har han kritisert vesten for å støtte Ukraina med våpen. Waters har også kritisert Nato som for å ha provosert Russland, skriver nyhetsbyrået AP.

  Roger Waters skal ha to konserter i Norge i april neste år.

  Roger Waters i Chicago 26. juli 2022
  Foto: Rob Grabowski / AP
 • Sir Elton John fikk medalje av president Biden

  Artisten Sir Elton John ble rørt til tårer da president Joe Biden overrasket artisten med en National Humanties medalje fredag.

  – Jeg er aldri overrasket, men jeg er overrasket, sa en synlig rørt John.

  Han fikk prisen etter en opptreden i Rosehagen i Det hvite hus fredag.

  President Joe Biden og førstedame Jill Biden var vertskap for arrangementet med tittelen «A Night When Hope and History Rhyme».

  Medaljen ble gitt som et symbol på å hedre arbeidet til Sir Elton John «for å ha beveget sjeler med sin mektige stemme og musikk. Et ikon og talsmann med mot», var noe av det som kom frem i begrunnelsen, skriver CNN.

  President Joe Biden og førstedame Jill Biden var vertskap for arrangementet med tittelen "A Night When Hope and History Rhyme", for å "feire musikkens samlende og helbredende kraft, feire livet og arbeidet til Sir Elton John og hedre de daglige historieskaperne. 22 september 2022
  Foto: ALEX WONG / AFP
 • Skuespiller Louise Fletcher er død

  Skuespiller Louise Fletcher døde fredag i sitt hjem i Frankrike. Hun ble 88 år gammel. Fletcher vant Oscar for rollen som sadistisk sykepleier i filmen «Gjøkeredet» i 1976, skriver Variety.