Hopp til innhold

Kokke-Lise sine pepperkaker er best

Dei beste pepperkakene er hjemmelaget, og kokke-Lise sine er fantastiske!

Pepperkaker
Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX

Frokost-TV fikk med seg en liten jury, der det ble blindtest på pepperkaker. Noen ferdigkjøpte og kokke-Lise sine pepperkaker var blant kakene de skulle smake på.

Og det var en spent Lise Finckenhagen som fikk høre juryen sin dom.

Sjekk ut resultatet her.

Nett-TV: Den store pepperkaketesten del 1

Nett-TV: Den store pepperkaketesten del 2

Vil du og lage dei perfekte pepperkakene, det kan du. her er oppskriften!

Dette trenger du:

Julebakst
Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Til ca. 100 stykker

150 g smør

1 1/2 dl sirup

3 dl sukker

1 1/2 dl fløte

2 ts malt kanel

1 ts malt ingefær

1 1/2 ts malt nellik

1/2 ts malt sort pepper

2 1/2 ts natron

ca 8 dl hvetemel

Slik gjør du:

Smelt smøret i en liten kasserolle. Tilsett sirup og rør sammen.

Avkjøl blandingen til lunken og ha den over i en stor bolle.

Tilsett sukker, fløte og krydder. Bland godt. Tilsett natron blandet med litt av melet.

Arbeid inn resten av melet. Deigen skal være litt løs. Pakk deigen godt inn i plast og la den ligge kjølig natten over.

Kna deigen på et melet bakebord. Kjevl den ut og stikk ut figurer. Stek pepperkakene ved 180 grader i 10-12 minutter til de har pen farge.

La de ferdigstekte kakene ligge litt på platen før du flytter dem.

Lag også eg herlig gløgg til kakene

Gløgg

Gløgg kan du ganske enkelt lage selv og sette din personlige smak på den varme drikken. Hovedingrediensen er vin, både hvit og rød kan brukes, men mest vanlig er nok rødvin.

Velg en helt "grei" vin, ikke den dyreste eller flotteste, men den bør heller ikke være vond.

Kan vere alkoholfri

Gløgg kan selvfølgelig også være alkoholfri, laget av f.eks solbærsaft og eplemost.Søt vinen med sukker, brunt sukker eller honning.

Tilsett "julekrydder" etter ønske, f.eks. anis, kanel, kardemomme, nellik, ingefær og pepper. Appelsinskall og sitronskall smaker også godt.

Varm gløggen sakte opp slik at alle smakene får utviklet seg. Gløggen skal være rykende varm men må ikke koke.

Piff den gjerne opp med litt rom, vodka eller madeira rett før servering. Mandler og rosiner er et "must".

Her kommer en av mine favoritter hvor jeg først lager en kryddersirup og så tilsetter vinen.

Lises julegløgg
Foto: Marie Melgård / NRK

Lises knallgode julegløgg

2 1/2 dl vann

1 dl sukker, evt. lyst brunt sukker

1 kanelstang

3 nellik

1 stjerneanis

noen skiver frisk ingefær

1 vaniljestang, splittet

1 appelsin

7 1/2 dl rødvin

1/2 dl rom eller portvin

Mandler og rosiner til servering

Slik gjør du:

Kok opp krydder, appelsinskall i tynne strimler og saften fra appelsinen, sukker og vann. La blandingen koke i ca. 10 minutter.

Tilsett vinen, varm opp forsiktig og tilsett rom eller portvin rett før servering.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober