Hopp til innhold

Køet rundt kvartalet for Charlie Hebdo

OSLO (NRK): Et hundretalls mennesker sto fredag i kø for å sikre seg et av de rundt 170 eksemplarene av Charlie Hebdo som i ettermiddag ble lagt ut for salg i Oslo. På under én time var alle bladene revet vekk.

I kø for å kjøpe Charlie Hebdo

LANG KØ: Flere interesserte bladkjøpere hadde i firetida fredag stilt seg opp utenfor Narvesen i Stortingsgata, der rundt 170 Charlie Hebdo-blader blir lagt ut for salg i ettermiddag.

Narvesen opplyste tidligere i ettermiddag til NRK at de hadde fått inn rundt 170 eksemplarer av det franske satiremagasinet Charlie Hebdos siste utgave.

Rundt 17.45-tiden var alle bladene solgt, forteller NRKs reporter på stedet.

– Det har gått veldig rolig og ryddig for seg, og vi vil gjerne takke de som har stått i kø og bidratt til dét, sier kommunikasjonssjef Ida Håvik i Reitan Convencience, som eier Narvesen-kjeden.

Håvik sier kjeden ennå ikke har tatt stilling til om de vil forsøke å få inn flere eksemplarer av det ettertraktede bladet.

Enorm interesse

Interessen for bladet har vært enorm etter at væpnede menn forrige onsdag stormet redaksjonslokalet og drepte åtte redaksjonsmedlemmer, blant dem redaktør Stéphane «Charb» Charbonnier.

Ukas utgave blir utgitt i millionopplag og distribuert verden over. Likevel har det flere steder vært vanskelig å få tak i bladet.

Ved halv fem-tiden fredag hadde det samlet seg rundt 100 mennesker i kø utenfor Narvesens lokaler ved Nationaltheatret i Oslo.

Allerede før salget åpnet var det et stort sikkerhetsoppbud på stedet, med flere sivile politifolk og private sikkerhetsvakter til stede.

Utsolgt på få minutter

VENTET LENGE: Wenche fra Oslo stilte opp utenfor Narvesen klokken elleve, og holdt på å gi opp underveis.

Har ventet siden elleve

Wenche fra Oslo var en av de første som sikret seg et eksemplar.

– Det er viktig å stå opp for ytringsfriheten og tørre å kjøpe det. og så er det en hyllest til de som jobbet i Charlie Hebdo som ble myrdet så bestialsk i Paris, sier kvinnen, som har stått i kø siden i formiddag.

– Jeg kom hit klokken elleve, og har holdt på å gi opp innimellom, fordi ingen viste når bladet kom eller om det kom. Men det var en liten kjerne av oss her som holdt ut, og det er jeg veldig glad for nå, forteller hun.

Nå skal hun ta først lese bladet, og deretter ta godt vare på det.

– Dette er jo historisk, som det første nummeret etter det forferdelige drapene, så dette blir arkivert hjemme hos meg!

Fikk det siste eksemplaret

SISTEMANN: Kunden som fikk det siste eksemplaret fredag, slapp unna med kun en time i kø.

Kulturstrøm

 • Pakkerekord under Black Week

  I løpet av den siste halvanna veka har Posten handtert over fem millionar pakker. Det er ein auke på 11,4 prosent frå same periode i fjor.

  – Dette er eit teikn på at ein stor del av julehandelen er flytta til november og nettbutikkane, seier konserndirektør Hans-Øyvind Ryen i Posten Norge.

  Før jol har Posten henta inn 800 ekstra medarbeidarar for å handtere høgtidstrykket.

  Fristen for å sende pakker som skal vere framme innan jolaftan er 16. desember, skriv selskapet i ei pressemelding.

  Pakkesentralen til posten på Alnabru
  Foto: Jil Yngland / NTB
 • Nytt teater- og museumsbygg til 3,4 milliarder

  Et nybygg til 3,4 milliarder kroner i parken bak dagens gamle museum. Det er anbefalingen fra styringsgruppa som vil ha en samlet utbygging av Rogaland Teater og Stavanger museum på Kannikhøyden, der de to institusjonene allerede er naboer. Dette viser dokumenter NRK har fått tilgang til. Det er forventet et stort statlig bidrag til satsingen.

  Alternativet som foreslås legger opp til at det etableres et felles museumsverksted på låven på Ledaal, mens andre hovedfunksjoner blir på tomta. Det såkalte «Pennalet» foran Stavanger museum, som i dag er kontorer, skal rives for å gi plass til park. Også dagens scenetårn og nye tilbygg skal rives, for å gi plass til nye scener og andre lokaler.

  Det foreslåtte alternativet gir lavere kostnader og mindre utbyggingsvolum enn andre alternativer, ifølge utredningen.

  Det vil bli utlyst arkitektkonkurranse om nybygget.

  Konseptvalgutredningen legges fram for politikerne i kommunalutvalget på et ekstraordinært møte 19. desember.

  Skisse/illustrasjon av hvordan nytt teater kan bygges i museumsparken.
  Foto: Illustrasjon:Bark Arkitekter/studio HOH