Hopp til innhold

Disse to gir stemme til Knutsen & Ludvigsen

John Brungot og Hermann Sabado har hovedrollene når det kjente og kjære radarparet Knutsen & Ludvigsen får sin egen helaftens animasjonsfilm.

John Brungot og Hermann Sabado i Knutsen & Ludvigsen

NYE STEMMER: Da Gustav Lorentzen, kjent som Ludvigsen, gikk bort i 2010, måtte filmskaperne tenke nytt. John Brungot og Hermann Sabado fikk jobben med å gi nye stemmer til radarparet.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

John Brungot, Siri Nilsen og Hermann Sabado

SENTRAL TROIKA: John Brungot (Knutsen), Siri Nilsen (Amanda) og Hermann Sabado (Ludvigsen) utgjør det sentrale trekløveret i filmen.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

– Det ble viktigere enn noensinne å få laget denne filmen etter at Gustav gikk bort, forteller produsent Eric Vogel til NRK.

Det musikalske radarparet Knutsen & Ludvigsen er kjente og kjære skikkelser for en hel generasjon. Nå får de to figurene hovedrollen i sin egen helaftens animasjonsfilm.

Onsdag lettet filmskaperne litt på sløret, og lot pressen møte hovedrolleinnehaverne og se noen smakebiter fra filmen.

Se traileren nederst i artikkelen.

Les også: En halv million har sett Flåklypa-filmen

Ville hylle Lorentzen

Jeg måtte ta meg sammen for å ikke få latterkrampe fordi John er så sykt god å improvisere.

Hermann Sabado, «Ludvigsen»

Fortsatt gjenstår mange måneder med nitid animasjonsarbeid før premieren i september 2015.

Og arbeidet har pågått i mange år allerede, forteller produsent Eric Vogel, som først tok initiativ til filmen etter å ha sett den folkekjære duoen på scenen under Øyafestivalen i 2006.

Opprinnelig var det tenkt at Gustav Lorentzen, alias Ludvigsen, også skulle ha en sentral rolle, men artistens bortgang i 2010 gjorde at produsentene måtte tenke nytt.

– Det var tenkt at Gustav skulle jobbe med musikken, mens Øystein gjorde manuset. Da Gustav tragisk gikk bort, la vi ned arbeidet en stund, men så kom Øystein tilbake og sa det var viktigere enn noensinne å få laget filmen. Både for å hylle arbeidet til Gustav, og for at figurene skulle kunne leve videre for nye generasjoner i et nytt medium, forteller Vogel.

Øystein Dolmen

MANNEN BAK: Øystein Dolmen, kjent som Knutsen i duoen Knutsen & Ludvigsen, har tegnet figurene, skapt universet og skrevet manus til filmen.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

Siden Lorentzens bortgang har Øystein Dolmen fortsatt arbeidet på egen hånd, og har sammen med medforfatter Thomas Moldestad («Fritt vilt») skrevet manus, basert på universet og figurene han selv i sin tid utviklet.

Dolmen, som selv tegnet flere av plateomslagene, og som skapte duoens gjenkjennelige alter egoer, med karakteristiske hatter, klovnesko og pianoslips, er godt fornøyd med de animerte versjonene.

– Det er en helt fantastisk opplevelse. Da jeg tegnet, var jeg aldri kommet så langt at jeg hadde oppdaget perspektiv. De første tegningene ble laget som en nødløsning til en NRK-sending i 1969 eller -70. Da så Knutsen & Ludvigsen ut som to egg, forteller Dolmen.

Les også: Knutsen & Ludvigsen-rom på Rockheim

– Mer likt Ludvigsen enn Ludvigsen

Planen var opprinnelig at Dolmen og Lorentzen selv skulle spille hovedrollene, og at Lorentzen skulle arrangere musikken.

Les også: Hør Knutsen og Ludvigsen i jazzform

Da Lorentzen gikk bort, ble løsningen å la en ny generasjon gi stemmer til duoen.

Eric Vogel

PIANOSLIPS: Produsent Eric Vogel viser frem crew-T-skjorta med Knutsen & Ludvigsens karakteristiske pianoslips på.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

Jobben gikk til humorist John Brungot, kjent fra «Torsdag kveld fra Nydalen» på TV 2, og skuespiller Hermann Sabado («Upperdog»).

Brungot innrømmer at det var store sko å fylle.

– Det var med ærefrykt og glede. Jeg har et langt og nært forhold til Knutsen & Ludvigsen, så det var rart når vi skulle late som vi var to norske ikoner, forteller Brungot.

– Hvordan var det å gjenskape stemmene?

– Ludvigsen har en fintrøndersk dialekt, så det var det første jeg tok tak i, forteller medspiller Sabado.

For at flyten mellom de to skulle bli så bra som mulig, spilte de inn scenene sine sammen i studio, noe som er uvanlig i animasjonssammenheng.

– Det var veldig behagelig å få lov til å leke sammen i realtid. Jeg tror man kan høre at det går noen kjappe vekslinger der som er veldig gøy. Men det er nok mye jobb for dem som skal klippe det bort, sier Brungot.

– Jeg måtte ta meg sammen for å ikke få latterkrampe fordi John er så sykt god å improvisere, forteller Sabado.

Dolmen er selv full av lovord om de to som nå overtar stafettpinnen.

– Jeg skjønner ikke at det er mulig. De har klart å ta mentaliteten og sjelen og videreføre det, og de improviserer scenene akkurat slik Gustav og jeg ville gjort.

Han er spesielt imponert over Hermann Sabado, og hans tolkning av Ludvigsens karakteristiske sosiolekt.

– Enkelte ganger er det pinlig likt. Han er nesten mer Ludvigsen en Ludvigsen selv, ler Dolmen.

«Knutsen & Ludvigsen og den fæle Rasputin»

FRA SKRIBLERIER TIL DATAANIMASJON: Øystein Dolmens tegnede figurer, opprinnelig laget i all hast til et NRK-program på 1970-tallet, danner utgangspunktet for det fargerike universet i «Knutsen & Ludvigsen og den fæle Rasputin».

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.