Hopp til innhold

Knut Nærum Donald-debuterer

Neste uke kan Donald-lesere i 20 land lese en norsk hovedhistorie, ført i pennen av forfatter og komiker Knut Nærum.

Knut Nærum som Donald-forfatter

Knut Nærum har kun skrevet manuset til historien, men her har han forsøkt å tegne seg selv på Donald-vis.

Foto: Kyrre Lien/Knut Nærum / Scanpix

Historien med tittelen «Kakekrig» er skrevet av Nærum og tegnet av den etterhvert rutinerte – og eneste – norske Donald-tegneren Arild Midthun.

I historien er Donald sykkelkakebud og leverer kaker som nevøene har bakt rundt til kunder i Andeby. Men konkurrenten Baker Ondh legger skumle planer for å ødelegge for Duck-familiens konditorvirksomhet.

Ingen ungdomsdrøm

Nærum er den første norske kjente forfatteren som bidrar med manus til det ukebaserte tegneseriebladet.

– Dette er ikke noen ungdomsdrøm. Det har aldri slått meg som noe man gjør. Men jeg ble beæret da jeg ble spurt om å bidra, sier Nærum til NRK og beskriver det som mestring for voksne.

– Dette er det smaleste nåløyet jeg noensinne har klart å presse meg gjennom, sier Nærum.

Blod på tann

Knut Nærum debuterer i Donald

Neste ukes Donald.

Foto: Magne Hansen / NRK

Nærum forteller at det har vært en lang prosess å få historien godkjent i Disney-systemet, men nå som han debuterer ser han ikke bort fra at det kan komme flere historier om livet i Andeby.

– Jeg har fått god hjelp, og er både stolt og fnisete over å få lov til å risse navnet mitt i Donald-barken. Og neste gang klarer jeg kanskje til og med å skrive en historie som er morsom, sier Nærum som allerede er i gang med neste historie.

– Jeg er godt i gang med neste historie. Men dette er et langt løp. Det tok jo fire år denne gangen, men jeg lover at det tar mindre enn fire år til neste gang. Neste gang skal Petter Smart være med. Da skal det bli oppsiktsvekkende oppfinnelser og dristige vågestykker, lover Nærum.

Vil ha flere forfattere på banen

Tegner Arild Midthun er godt fornøyd med samarbeidet med Nærum:

– Det har vært moro å jobbe med en så entusiastisk og profesjonell forfatter. Jeg mener resultatet har blitt en klassisk Donald-historie, som alle som er glade i Andeby kommer til å like, og jeg gleder meg til å jobbe mer med Nærum i tiden som kommer, sier Midthun.

Egmont Serieforlaget som gir ut Donald-bladet i Norge sier de nå ønsker historier fra flere norske forfattere.

– Knut Nærum er kanskje den største tegneserieentusiasten blant norske forfattere, men vi vet at det er mange gode historiefortellere der ute, og gode historier er det som står i fokus for oss som jobber med Donald Duck & Co, sier redaktør Marius Molaug i en pressemelding.

Kulturstrøm

 • Besøksrekord for Deichman

  Bibliotekene i Oslo hadde 4,6 millioner besøkende i 2022. Det er en økning på 1,5 millioner sammenlignet med normalåret 2019. I tillegg fikk bibliotekene 48 000 nye lånere.

  I året som gikk bidro Deichmans 24 biblioteker, spesialavdelinger og pilotprosjekter til veksten. Det nye hovedbiblioteket er hovedgrunnen til den store veksten, men også nyoppussede lokalbibliotek bidro til at flere bruker Oslos folkebibliotek.

 • «Ellos Eatnu – La elva leve» vant to priser på filmfestivalen i Göteborg

  Den norske filmen «Ellos Eatnu – La elva leve» mottok lørdag kveld både publikumsprisen og kritikerprisen på filmfestivalen i Göteborg.

  Den var en av to norske filmer som deltok i den nordiske konkurransen Nordic Dragon Award, og endte opp med å være den filmen festivalpublikummet satte størst pris på.

  Festivalen i Göteborg er Nordens største filmfestival.

  Den norske filmen om Altasaken har artist Ella Marie Hætta Isaksen i hovedrollen.

  – Den setter dagsordenen og gir ny forståelse for et samisk perspektiv på norsk politikk og kraftutbygging, det er fantastisk at både publikummet og kritikerne verdsetter dette så høyt, sier Kjersti Mo, direktør i Norsk filminstitutt.

  Filmen vant Den internasjonale filmkritikerorganisasjonen FIPRESCI sin pris. I juryens begrunnelse står det blant annet at «På mesterlig vis formidler filmen den sorgen som ble forårsaket av truslene om forsvinnende kultur og tap av identitet, språk og familiebånd».(NTB)

  Ellos eatnu - La elva leve
  Foto: Mer Filmdistribusjon

Flere kulturnyheter