Knut Gribb - Sfærenes musikk

Knut Gribbs jubileumsår er i ferd med å rundes av, men enda har vi flere gode Gribb-historier på lager. Denne fører oss tilbake til andre verdenskrig.

Knut Gribb
Foto: Fredrik Arf / NRK

Storkrigen i Europa har vart i sju måneder. I Norge er det fortsatt fred og frihet, og hele folket samler seg rundt radioapparatene for å lytte til NRKs program "Som jeg skulle sagt det selv".

Hele nasjonens skjebne

Men noe er i ferd med å skje: Et vaktskip fanger opp en illevarslende nødmelding; en ung mann forsvinner sporløst; på hotell Continental huserer åndeverdenen.Gribb & Co. kommer på sporet av et komplott som gjelder hele nasjonens skjebne . . .

I årene fra 1930 til 1940, da hørespillene om Gribb foregår, ble radioen allemannseie; hele nasjonen flokket seg rundt apparatene til NRKs sendinger, særlig når underholdningsprogrammer – sjelden kost i de dager – gikk ut i eteren.

Ekte NRK-krim

Og ”Sfærenes musikk” foregår delvis i og omkring NRKs studioer. Det er det umåtelige populære programmet ”Som jeg skulle sagt det selv” det dreier seg om. Her får amatører prøve seg i kunsten å imitere kjente personer, under ledelse av den berømte radiomannen Didrik Dahlem, og med sangeren Hans Koch-Hansen som hovedattraksjon.

Kringkastingshuset på Marienlyst er under bygging, men ennå holder NRK til i sine opprinnelige lokaler i Oslo sentrum, i den gamle Brødrene Hals’ Pianofabrikk, som lå i samme kvartal som hotell Continental og Theatercafeen.

Enestående kunnskap

Knut Gribb-historien "Sfærenes musikk" er skrevet av Terje Emberland og Bernt Rougthvedt. Emberland og Roughtvedt (som også har skrevet biografien om Stein Riverton, Knut Gribbs skaper) er historikere med en enestående kjennskap til tiden mellom verdenskrigene. Med denne episoden debuterte de som Gribb-forfattere og avslører et nederdrektig komplott som kunne ha påvirket forløpet av de fem mørkeste år av Norges historie.

Bearbeidelse og regi: Nils Nordberg.
Produsent: Mette Sapiraa.
Musikk: Sigurd Jansen.
Produksjonsleder: Gjertrud Helland.
Lyddesign: Hilde Rolfsen

De som er med:

Fortelleren - Kai Remlov
Knut Gribb - Lasse Lindtner
Harald Brede - Trond Brænne
Finn Jerven - Mads Ousdal
Barbro Eek - Charlotte Frogner
Hans Kock-Hansen - Kåre Conradi
Didrik Dahlem - Per Chr. Ellefsen
Revald Larssen - Lars Sørbø
Charles M. Bruff - Morten Røhrt
Fru Drusse-Hansen - Bab Christensen
Kaptein Evensen - Johannes Joner
Karl Vik - Stig Henrik Hoff
Kaptein på "Farm" - Kalle Øby
Styrmann på "Farm" - Fridtjov Såheim
Dekksgutt på "Konstantinopel" - Steinar Taarn Sande
Imitatoren - Torgny Aanderaa Heimdal
Eek - Henrik Horge

Sendt første gang i 2005.

Kulturstrøm