Hopp til innhold

Knut Erik Jensen

Knut Erik Jensen var mandagskveldens gjest i Stjerneklart 17.11.08.

Knut Erik Jensen
Foto: Erlend Aas / Scanpix

Hør: Stjerneklart med Knut Erik Jensen

Knut Erik Jensen ble født 8. oktober 1940 i Honningsvåg som sønn av Togo og Annbjørg Jensen. Faren var fiskekjøper og hadde 4 barn fra et tidligere ekteskap, mens mora hadde et barn fra før. Sammen fikk Togo og Annbjørg 3 barn, der Knut Erik var nr. 2 i alder. Familien måtte flere ganger flykte til slektninger på Måsøy på grunn av bombingen av Honningsvåg, og da tyskerne svidde av Finnmark i 1944, måtte familien evakueres sørover, først til Stonglandseidet og Gryllefjord på Senja, deretter til Samaåsen i Harstad våren 1945, og senere en leir ved Trondenes utenfor selve byen.

Knut Erik Jensen

Knut Erik Jensen.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Knut Eriks foreldre ble separert under krigen, og det gikk 6 år før mora og de tre barna flyttet tilbake til Honningsvåg. Allerede året etter flyttingen begynte Knut Erik i Guttemusikken, der han spilte tenorhorn og fikk være med på en lang reise til et musikkstevne i Gjøvik i 1953.

Etter folke- og framhaldsskole gikk Knut Erik på en forsøksordning for gymnas på hjemstedet Honningsvåg. 10 elever ble uteksaminert som det eneste kull fra dette gymnaseksperimentet. Så dro han til Oslo for å studere fransk, historie og russisk, og det ble et års opphold i Russland, takket være et stipend.

Knut Erik dro deretter til London for å studere film ved London International Film School. Hans debutfilm i 1973 fikk tittelen ”Andrew” og handlet om en byoriginal. Året etter laget han en film om fraflytting fra et fiskevær på Finnmarkskysten – ”Farvel da, gamle Kjervikfjell”. I 1978 ble han ansatt i NRK.

I årene 1983 til 1987 laget han en kortfilmtrilogi om Svalbard, ”Svalbard i verden”, ”Kald verden” og ”Min verden”. I 1986 sto han bak TV-serien ”Finnmark – mellom øst og vest” og året etter fikk han i oppdrag fra Staten å lage film om norske barnehager under tittelen ”Natur-barn-natur”.

På 90-tallet laget Knut Erik Jensen flere kortfilmer med portretter av kunstnere, fotografer, forfattere og spionen Gunvor Galtung Haavik.

I 1993 debuterte han som spillefilmregissør med filmen ”Stella polaris” med Anne Krigsvoll og Ketil Høegh i hovedrollene. Filmen ga ham Filmkritikerprisen. I 1997 kom ”Brent av frost”, en film bygd over spionen Selmer Nilsens liv, med Stig Henrik Hoff i hovedrollen og med manus i samarbeid med en annen finnmarking, Alf R. Jacobsen. ”Når mørket er forbi” het hans tredje spillefilm i 2000 og handlet om Oslo-advokaten Omgang som reiser hjem til Finnmark for å berge farens fiskebruk, også nå med Stig Henrik Hoff i hovedrollen og Alf R. Jacobsen som manusforfatter.

I 2001 kom Knut Erik Jensens største suksess til nå, filmen om Berlevåg Mannssangforening – ”Heftig og begeistret”, sett av rundt 600.000 mennesker til nå. For den fikk han både Amandaprisen, Petter Dass-medaljen og Aamot-statuetten. Oppfølgeren året etter, ”På sangens vinger”, ble lang fra den samme kassasuksessen. I 2004 kom en film om revylivet på Jensens hjemsted Honningsvåg – ”På hau i havet”. Hans siste spillefilm ”Iskyss”, om spionen Gunvor Galtung Haavik, kom i høst, basert på en roman av Alf R. Jacobsen.

Knut Erik Jensen har fått både Nordkapp kommunes og Finnmark Fylkes kulturpris og i tillegg til Amandaprisen for ”Heftig og begeistret” har han også fått Amandakomiteens ærespris og Arne Skouens ærespris. Tidligere i høst ble han utnevnt til Ridder 1. klasse av St. Olavs orden.

Knut Erik bor i Tromsø sammen med fotografen Mona Haug som han har to barn sammen med, Togo på 9 og Ellinor på 7 år.

Stjerneklart med Knut Erik Jensen, mandag 17.11.08 kl. 22.05 på NRK P1

Kulturstrøm

 • Ber USA utvise russiske journalister og ambassadør

  Avisen Wall Street Journal ber USA utvise den russiske ambassadøren og russiske journalister, som svar på pågripelsen av deres korrespondent i Russland, ifølge nyhetsbyrået AFP.

  – En utvisning av Russlands ambassadør til USA, samt alle russiske journalister som jobber her, er det minste vi forventer, skriver avisa i en lederartikkel.

  – Timingen av arrestasjonen ser ut til å være en nøye kalkulert provokasjon for å sette USA i forlegenhet og skremme utenlandsk presse som fortsatt er til stede i Russland, heter det videre.

  Det hvite hus har fordømt fengslingen av Gershkovich og advarer amerikanske statsborgere mot å reise til Russland. Amerikanere som alt befinner seg der, oppfordres til å forlate landet.

 • Vin- og spritflasker kan få advarsler

  Alkoholbruk kan gi økt risiko for en rekke sykdommer, og regjeringen vurderer å merke alkoholholdig drikke med en advarsel.

  Alkohol er det mest brukte rusmiddelet i befolkningen, og størstedelen av de helsemessige og sosiale rusproblemene i samfunnet er knyttet til alkohol, slås det fast i Folkehelsemeldingen.

  En mulig merkeordning er et av tiltakene regjeringen ser på for å redusere alkoholbruken.

  Norge har satt som mål å reduseres skadelig bruk av alkohol med 20 prosent innen 2030. Det vil være utfordrende siden Norge allerede har tatt ut en stor del av gevinsten gjennom en restriktiv alkoholpoliti. Ikke desto mindre vil myndighetene arbeidere videre for å nå målet, heter det i meldingen, som helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) la fram fredag.

  (NTB)