NRK Meny
Normal

Knut Erik Jensen

Knut Erik Jensen var mandagskveldens gjest i Stjerneklart 17.11.08.

Knut Erik Jensen
Foto: Erlend Aas / Scanpix

Hør: Stjerneklart med Knut Erik Jensen

Knut Erik Jensen ble født 8. oktober 1940 i Honningsvåg som sønn av Togo og Annbjørg Jensen. Faren var fiskekjøper og hadde 4 barn fra et tidligere ekteskap, mens mora hadde et barn fra før. Sammen fikk Togo og Annbjørg 3 barn, der Knut Erik var nr. 2 i alder. Familien måtte flere ganger flykte til slektninger på Måsøy på grunn av bombingen av Honningsvåg, og da tyskerne svidde av Finnmark i 1944, måtte familien evakueres sørover, først til Stonglandseidet og Gryllefjord på Senja, deretter til Samaåsen i Harstad våren 1945, og senere en leir ved Trondenes utenfor selve byen.

Knut Erik Jensen

Knut Erik Jensen.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Knut Eriks foreldre ble separert under krigen, og det gikk 6 år før mora og de tre barna flyttet tilbake til Honningsvåg. Allerede året etter flyttingen begynte Knut Erik i Guttemusikken, der han spilte tenorhorn og fikk være med på en lang reise til et musikkstevne i Gjøvik i 1953.

Etter folke- og framhaldsskole gikk Knut Erik på en forsøksordning for gymnas på hjemstedet Honningsvåg. 10 elever ble uteksaminert som det eneste kull fra dette gymnaseksperimentet. Så dro han til Oslo for å studere fransk, historie og russisk, og det ble et års opphold i Russland, takket være et stipend.

Knut Erik dro deretter til London for å studere film ved London International Film School. Hans debutfilm i 1973 fikk tittelen ”Andrew” og handlet om en byoriginal. Året etter laget han en film om fraflytting fra et fiskevær på Finnmarkskysten – ”Farvel da, gamle Kjervikfjell”. I 1978 ble han ansatt i NRK.

I årene 1983 til 1987 laget han en kortfilmtrilogi om Svalbard, ”Svalbard i verden”, ”Kald verden” og ”Min verden”. I 1986 sto han bak TV-serien ”Finnmark – mellom øst og vest” og året etter fikk han i oppdrag fra Staten å lage film om norske barnehager under tittelen ”Natur-barn-natur”.

På 90-tallet laget Knut Erik Jensen flere kortfilmer med portretter av kunstnere, fotografer, forfattere og spionen Gunvor Galtung Haavik.

I 1993 debuterte han som spillefilmregissør med filmen ”Stella polaris” med Anne Krigsvoll og Ketil Høegh i hovedrollene. Filmen ga ham Filmkritikerprisen. I 1997 kom ”Brent av frost”, en film bygd over spionen Selmer Nilsens liv, med Stig Henrik Hoff i hovedrollen og med manus i samarbeid med en annen finnmarking, Alf R. Jacobsen. ”Når mørket er forbi” het hans tredje spillefilm i 2000 og handlet om Oslo-advokaten Omgang som reiser hjem til Finnmark for å berge farens fiskebruk, også nå med Stig Henrik Hoff i hovedrollen og Alf R. Jacobsen som manusforfatter.

I 2001 kom Knut Erik Jensens største suksess til nå, filmen om Berlevåg Mannssangforening – ”Heftig og begeistret”, sett av rundt 600.000 mennesker til nå. For den fikk han både Amandaprisen, Petter Dass-medaljen og Aamot-statuetten. Oppfølgeren året etter, ”På sangens vinger”, ble lang fra den samme kassasuksessen. I 2004 kom en film om revylivet på Jensens hjemsted Honningsvåg – ”På hau i havet”. Hans siste spillefilm ”Iskyss”, om spionen Gunvor Galtung Haavik, kom i høst, basert på en roman av Alf R. Jacobsen.

Knut Erik Jensen har fått både Nordkapp kommunes og Finnmark Fylkes kulturpris og i tillegg til Amandaprisen for ”Heftig og begeistret” har han også fått Amandakomiteens ærespris og Arne Skouens ærespris. Tidligere i høst ble han utnevnt til Ridder 1. klasse av St. Olavs orden.

Knut Erik bor i Tromsø sammen med fotografen Mona Haug som han har to barn sammen med, Togo på 9 og Ellinor på 7 år.

Stjerneklart med Knut Erik Jensen, mandag 17.11.08 kl. 22.05 på NRK P1

Kulturstrøm

  • Første rivetillatelse er gitt

    Plan- og bygningsetaten har gitt tillatelse til å rive regjeringsbygg 4 og Møllergata 17, de første tillatelsene som er gitt til det nye regjeringskvartalet. Etaten har ikke fått inn merknader til riving av disse to byggene.

  • Jakob Oftebro spiller Peer Gynt

    Det er nå endelig klart at Jakob Oftebro skal spille Peer Gynt på Gålå i august. Oftebro ble brannskadet under filminnspilling og det var usikkert om han kunne spille på Gålå. – Jeg gleder meg til å stå på scenen på Gålå med pappa og alle aktørene en gang til, sier Jakob Oftebro i en pressemelding.