Hopp til innhold

Knut Borge er død

Den mangeårige NRK-medarbeideren Knut Borge er død, 67 år gammel. Borge døde etter en tids sykdom, opplyser familien til NRK.

Knut Borge er død.

VIDEO: Se noen av NRK-høydepunktene som Knut Borge kommer til å bli husket for.

Borge døde natt til i dag.

Den kjente TV- og radioprofilen var tilknyttet NRK som frilanser fra 1973 og er blant annet kjent fra programmene «Borgulfsen», sammen med makker Torkjell Berulfsen, og Studio Sokrates med Lars Nilsen.

Agnes Moxnes

KOLLEGA: – Det blir selvfølgelig et stort savn for særdeles mange radiolyttere, sier NRKs kulturkommentator. Agnes Moxnes jobbet sammen med Knut Borge i P2 og programmet Kulturbeitet i flere år.

Foto: NRK

Programmet som først het Nattredaksjonen ble sendt på radio fra 1982–1997. Fra 1992–1993 laget de TV-programmet Borgulfsens betasuppe.

Gjennom 90-årene ledet han tv-sendingen av Spellemannsprisen flere ganger.

Han var sist å se på skjermen i TV-versjonen av radioprogrammet «20 spørsmål». Borge ledet programmet i åtte år før Trond-Viggo Torgersen tok over som programleder i 2012.

– Han var en av NRKs største radioprofiler, og gjorde munnrapphet til en kunst. Han var kunnskapsrik og samfunnsorientert, men først og fremst en ener på formidling av musikk–først og fremst jazz og blues. Borge var dessuten en særdeles morsom kollega som daglig oppfant språket på nytt, sier NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes.

På Twitter beskriver Harald Stanghelle, redaktør i Aftenposten, Borge som et overflødighetshorn av jazz, kunnskap, humor og treffsikker verbalitet.

Også kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen minnes den tidligere NRK-profilen:

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Fryktet ikke døden

Norsk Ukeblad fyllte 70 år torsdag kveld og markerte jubileumet på Oslo Plaza. Her journalist og hum

SAMMEN I 29 ÅR: Knut Borge omtalte konas død som det mest dramatiske han noen gang hadde opplevd. Hun døde av kreft i 2004. Her er paret sammen under Norsk Ukeblads 70-årsfeiring i 2003.

Foto: Thomas Bjørnflaten / NTB scanpix

Knut Borge har tidligere vært åpen om sine helseplager, og slet med diabetes 2 i mange år.

– Jeg sliter med noen ettervirkninger etter diabetes 2 og har en nervesykdom de kaller nevropati. Den fører til at jeg har redusert balanseevne. Jeg blir litt fomlete, så du kan trygt si at finmotorikken ikke er som den skal være, fortalte han til Se og Hør i 2015.

Nevropati, som gjerne omtales som lillebroren til multippel sklerose (MS), ødelegger nerver og kan føre til lammelser.

I et lengre intervju med Dagbladet i 2016 snakket han om sitt forhold til døden.

– Jeg tenker på døden, det ville vært besynderlig ikke å gjøre det – men ikke med frykt. Jeg er ikke redd. Tenker på at den kan komme som en befrielse og som en forløsning, sa han til Dagbladet.

Da hadde han tre år tidligere gått i over ett år med en ubehandlet lungebetennelse. Som et resultat av dette måtte han i 2013 ligge i respirator og kunstig koma på sykehuset.

Knut Borge var gift med VG-journalist Tone Gammelgaard i 29 år. Paret fikk ikke barn sammen.

Gammelgaard døde av kreft i 2004, men 14 år senere står det fremdeles «Knut Borge og Tone Gammelgaard» på Knut Borges ringeklokke på Adamstuen i Oslo.

Se bildegalleri fra Knut Borges liv her:

Knut Borge
Foto: Knut Falch / NTB scanpix

Jazz, filosofi og blues

På radio har han medvirket og ledet en rekke programmer. Han var senest å høre i jazz- og filosofiprogrammet «Studio Sokrates». Han ledet også programmet «BluesAsylet» sammen med Knut Reiersrud.

Borges jazzinteresse kom også til syne i programmet «Swing & Sweet» på slutten av 80-tallet.

I 2004 ledet han Norsk jazzforums «Milestones in jazz» som turnerte landet. Han åpnet ofte jazzfestivaler og var i perioden 1979 til 1989 fast konferansier på Moldejazz.

Foruten sin mangeårige karriere i NRK, jobbet også Borge som journalist i VG fra 1980 til 1985. Han var også jazz-spaltist i samme avis i flere år. I 1990 gikk turen til Dagens Næringsliv hvor han jobbet i fem år.

Han har også gitt ut flere bøker. «Det største siden Svartedauden» (1986) og «Kjære Skrythals» (1994).

knut borge på molde jazzfestival

KONFERANSIER: Borge var kjent for sin interesse for jazz og var blant annet fast konferansier på Moldejazz mellom 1979 og 1989. Her intervjuer han Karin Krog i idrettens hus i 2000.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh