Hopp til innhold

Knut Borge bisatt: – Et stort tap

I Knut Borges ånd ble journalisten og programlederen bisatt fredag, til toner av jazz og blues. – Det er et stort tap, sier Hilde Louise Asbjørnsen.

Fra Knut Borges bisettelse

Knut Borge gikk bort natt til 9. april, 67 år gammel.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Kjære Knut. Som gammel journalist burde du visst at denne nyheten kunne vi vært foruten.

Slik avsluttet Torkjell Berulfsen sin minnetale for Knut Borge. De to jobbet sammen i flere år, blant annet i programmet «Borgulfsens Betasuppe».

Familie, venner og kolleger var til stede fredag, da Borge ble bisatt fra Haslum krematorium i Bærum. NRK-profilen gikk bort natt til søndag 9. april, 67 år gammel.

Jazzsanger Hilde Louise Asbjørnsen var til stede under seremonien. Hun forteller at det har vært en vond dag.

– Jeg tror Knut trivdes godt i denne stunden. Jeg tror han satt på bakerste rad og vugget med. Jeg tror Knut snakket seg inn i hjertene til alle som hørte han. Dette var altfor tidlig, og et stort tap for landet vårt, sa Asbjørnsen etter bisettelsen.

Fra Knut Borges bisettelse

BISATT: Familie, venner og kolleger var til stede da Knut Borge ble bisatt fredag.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

I Knuts ånd

I tillegg til Berulfsen, holdt også bror Einar Borge og barndomsvenn Knut Jevnaker minnetaler under seremonien.

– Dette er en seremoni i Knuts ånd. Det gjør meg rørt, sa Einar Borge, Knut Borges storebror.

Borge ble minnet som en kjær bror, venn, kollega og musikkelsker.

Og musikken fikk stor plas si sermonien, som ble åpnet med låten «Hei Knut», fremført av Lars Klevstrand.

Einar Borge holdt den første minnetalen. Han fortalte om et nært brorskap gjennom 67 år, og en lillebror som i barndommen stadig snek seg inn på rommet hans for å lytte til plater.

– At han senere skulle gjøre hobbyen til en levevei var det ingen i familien som visste. Det er imponerende og delvis uforståelig at han klarte å tilegne seg så mye kunnskap om musikk, sa storebroren.

Knut Borge
Foto: Knut Falch / NTB scanpix

Dypt savnet

Både Berulfsen og barndomsvenn Knut Jevnaker trakk frem Borges humoristiske sans i minneordene.

– Hans varemerke var velplassert vidd. Han gikk aldri over streken og såret aldri noen. Han kunne trollbinde og få frem krampelatter bare ved å beskrive en tur med trikken, sa Berulfsen.

Også Jevnaker mintes en kjær og morsom venn.

– Du var i høyeste grad et nytelsesmenneske. Ikke bare med mat og drikke, men en livsnyter som satt stor pris på venners selskap. Og vi lo så vi fikk mageknip og datt av stolen, sa Jevnaker.

– Nå er du fri for plager, og gjenforent med din kjære Tone. Nå kan du lage nye programmer og kalle det «Pearls from heaven». En dag sees vi igjen. I mellomtiden kan jeg si at du er dypt savnet her nede, avsluttet han.

Knut Borge er død.

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)