NRK Meny
Normal

Knausgård skal regisseres av Oscar-vinner

Den prisbelønte regissøren Alexander Payne skal etter planen filmatisere Karl Ove Knausgårds reiseartikler, som sto på trykk i New York Times.

Karl Ove Knausgård gjør det stort i USA.

SUKSESS: Karl Ove Knausgård har gjort det meget bra i USA med sin Min Kamp-serie. Nå skal et av hans manus, som sto på trykk i New York Times, bli til film.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

Det er Aftenposten som melder dette, og de siterer nettstedet Indiewire.

Det er Knausgårds to reiseartikler «My Saga», som sto på trykk i New York Times i 2015, som etter planen skal filmatiseres. Serien beskriver på komisk og selvutleverende vis Knausgårds reise i vikingenes fotspor vei til Nord-Amerika.

Les del 1 og del 2 hos New York Times.

Karl Ove Knausgård ønsker ikke å kommentere saken overfor NRK.

Stjerneregissør

Alexander Payne

SKAL REGISSERE KNAUSGÅRD: Alexander Payne.

Foto: NATI HARNIK / Ap

Og det er ingen hvem som helst som etter planen skal ha regi: Alexander Payne vant Oscar for beste adapterte manus i 2004 for filmen «Sideways», og gjorde det samme i 2011 for filmen «The Descendants», med George Clooney i hovedrollen.

Han har også regissert filmene «Nebraska» og «About Schmidt».

Bona Fide Productions har sikret seg rettighetene til manuset. Albert Berger i produksjonsselskapet sier til Variety at han oppdaget Knausgårds artikler på en flytur til Skandinavia, og at han da gikk i gang med å sikre seg rettigheter til manuset.

Regissør Payne ble valgt fordi han behersker sjangeren om å lage roadtrip-komedier.

– Jeg tror at Alexander har den perfekte følsomheten til å lage en komedie om kulturelle misforståelser, sier han til Variety.

Knausgård i New York Times

SLÅTT STORT OPP: Karl Ove Knausgårds todelte artikkel «My Saga» fikk mye spalteplass i New York Times' søndagsmagasin. Her fra nettutgaven.

Foto: Nytimes.com / Skjermbilde

Leter etter manusforfatter

Produsentene skal nå være på jakt etter en skandinavisk manusforfatter som kan gjøre Knausgårds artikler om til filmmanus.

Knausgårds forlegger, Geir Berdahl i Oktober, har sagt dette om serien som sto på trykk i New York Times:

– New York Times ringte og ville at Karl Ove skulle skrive en artikkel i en serie om da vikingene kom til Newfoundland. Avisen ønsket 5000 tegn, men artikkelen ble mange ganger så lang. De kuttet den så litt ned og delte den i to. Det er første gangen de har gjort.

Kulturstrøm

 • Skryt til «Mission Impossible»

  Den nye «Mission Impossible»-filmen, som delvis er spelt inn i Noreg, får skryt av internasjonal presse. Det skriv VG. Rolling Stone Magazine, Los Angeles Times og Entertainment Weekly er blant dei som rosar filmen. Scena der Tom Cruise heng og dinglar utfor Preikestolen får mykje merksemd. Men Noreg er ikkje nemnt i filmen; fjellplatået er lagt til India.

  MISSION: IMPOSSIBLE - FALLOUT
  Foto: Paramount Pictures
 • Spillerom direkte frå Moldejazz

  Spillerom, NRK P2 sitt musikkprogram, sender live frå Moldejazz denne veka. I dag byr dei på live musikk og fuglekikking med hovudartisten Maria Schneider.

  Vi sender direkte fra Alexandraparken i Molde, der Moldejazz er i full gang. Programleder Tine Skolmen får besøk av aktuelle gjester og festivalmusikere på scenen. Dagens liveband: Ensemble Eliassen.
 • Ny studie om kvinner i film

  Mannlege kritikarar er meir skeptiske til filmar med kvinner i, enn kva kvinnelege kritikarar er, skriv The New York Times. Det viser ein ny studie frå San Diego State University. Studien tar for seg kritikkar publisert på nettstaden Rotten tomatoes. Forskarane finn at kvinnelege kritikarar i gjennomsnitt gir filmar med kvinner i ei vurdering på 74 prosent, medan dei mannlege kritikarane gir 62 prosent i gjennomsnitt til dei same filmane(stjerner og terningkast er gjort om til prosent i studien).