Knausgård nominert til Nordisk råds litteraturpris

Karl Ove Knusgård og Tomas Espedal er nominert til Nordisk råds Litteraturpris for 2010.

Karl Ove Knausgård driver sin kamp...
Foto: Roald, Berit / SCANPIX

I dag ble det offentlig hvem som er nominert til Nordisk råds litteraturpris for 2010

Fra Norge er Karl Ove Kanusgård nominert for romanen «Min kamp 1».

Kontroversiell

Bokserien «Min kamp» har et sterkt selvbiografisk preg, og det har ikke gått upåaktet hen. Slektninger av Knausgård gikk ut i Bergens Tidende etter at den første romanen ble gitt ut, og sa at de følte seg uthengt og trakassert.

Dette hindrer ikke kritikerne fra å la seg begeistre. I November fikk Knausgård også Brageprisen i kategorien skjønnlitteratur for voksne.

Espedal tidligere nominert

Tomas Espedal

Tomas Espedal

Foto: Helge Skodvin / Gyldendal Norsk Forlag

Tomas Espedal er nominert for romanen « Imot kunsten (notatbøkene) ».

Tomas Espedal var også kandidat til prisen i 2007. Den gangen med boken « Gå. Eller kunsten å leve et vilt og poetisk liv ».

Nordisk råds litteraturpris blir delt ut hvert år. I fjor var det norske Per Petterson, som ble tildelt prisen på 350.000 danske kroner for romanen «Jeg forbanner tidens elv». Han sa den gangen at å få prisen er det største som kan skje en forfatter i Norden.

De nominerte er...

De danske nominerte er: Peter Laugesen med diktsamlingen «Fotorama» og Ida Jessen med romanen «Bjørnene».

De finske nominerte er: Sofi Oksane med romanen «Puhdistus» (Utrenskning)
og Monika Fagerholm med romanen «Gliltterscenen».

Fra Island er Einar Kárason nominert med romanen «Ofsi» (Rasen) og Steinar Bragi nominert med romanen «Konur» (Kvinnor).

Fra Sverige er Steve Sem-Sandberg nominert med romanen «De fattiga i Łódź» og Ann Jäderlund nominert med diktsamlingen «Vad hjälper det en människa om hon häller rent vatten över sig i alla sina dagar».

Deles ut på Island

Prisen tildeles et skjønnlitterært verk, som er skrevet på et av de nordiske landenes språk. Det kan være en roman, et skuespill, en dikt-, novelle- eller essaysamling eller et annet verk. Verket skal oppfylle høye litterære og kunstneriske krav.

Ingen av de overnevnte bøkene oversatt til norsk.

Prisen deles ut i forbindelse med Nordisk råds sesjon, som i 2010 blir holdt i Reykjavik på Island.

Kulturstrøm

  • Avis må trykke Meghan-notis

    Den britiske avisa Mail on Sunday må trykke en notis på forsiden om at Meghan Markle vant sitt søksmål mot avis-konsernet. Avisa er dømt for å ha krenket privatlivet og opphavsretten til hertuginnen da de trykket et brev til hennes far.

  • Mener utbytte er «umusikalsk»

    Kunstnerorganisasjonen Creo etterlyser utbyttebegrensninger for arrangører som mottar koronastøtte. Fem arrangører delte ut til sammen 21 millioner kroner i utbytte i fjor til sine eiere, samtidig som de mottok nesten 50 millioner kroner i støtte fra Staten. Det skriver Klassekampen.