Hopp til innhold

Knausgård glad for Mette-Marit-ros

Kronprinsesse Mette-Marit har vært åpen på hvor viktige «Min Kamp»-bøkene har vært for henne. – At dette viser seg å bety noe for andre er en sinnssykt absurd tanke, sier forfatter Karl Ove Knausgård.

Karl Ove Knausgård og Thomas Wågström

Karl Ove Knausgård har gitt ut boken «Nakker» sammen med Thomas Wågström. Knausgård beskriver i essayet intime episoder i egen familie. – Hvis du skal beskrive noe på alvor, så må det være på alvor. Det er ingenting med denne teksten som er utleverende, sier han.

Foto: Oddvin Aune, NRK

I dag lanserer forfatter Karl Ove Knausgård og fotograf Thomas Wågström boken «Nakker». Boken er en fotobok med bilder av nakker, hvor Knausgård har bidratt med et 12 sider langt essay.

I essayet beskriver Knausgård nakken som et sårbart punkt på kroppen. Hans første assosiasjon til ordet var «halshogging», men samtidig beskriver han på en personlig måte den dramatiske fødselen til sitt fjerde barn tidligere i år.

Dramatisk fødsel

Knausgård skriver i essayet at han var redd for at datteren var død, og forteller om hjelpeløsheten og sårbarheten til et nyfødt barn, som ikke engang har muskler i nakken til å holde oppe sitt eget hode.

Knausgård har tidligere fått kritikk for å være utleverende, men han benekter at det er tilfelle her.

– Hvis du skal beskrive noe på alvor, så må det være på alvor. Det er ingenting med denne teksten som er utleverende. Kraften kommer fra å ha sett noe, og så beskrive det. Det finnes ingenting mer naturlig for meg å gjøre, sier han.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Karl Ove Knausgård

Forfatter Karl Ove Knausgård og fotograf Thomas Wågström inspiserer de første eksemplarene av boken «Nakker» som har ankommet rett fra trykkeriet.

Foto: Oddvin Aune, NRK

Knausgårds ærlige skildringer av eget liv i «Min Kamp» har slått bredt an. Og Kronprinsesse Mette-Marit fortalte tidligere denne måneden om hvor sterkt Knausgårds skildringer fra sitt eget liv i «Min Kamp»-bøkene traff også henne.

– For meg har noe av det vanskeligste temaet i mitt liv vært forholdet til min far og forholdet mitt til døden. Den siste setningen av «Min kamp», første bind, siterer jeg ofte inne i meg, i perioder daglig, fortalte hun.

Og døden, som jeg alltid hadde betraktet som den viktigste størrelsen i livet, mørk, dragende, var ikke mer enn et rør som springer lekk, en gren som knekker i vinden, en jakke som glir av en kleshenger og faller ned på gulvet.

Karl Ove Knausgård, siste setning Min kamp 1

Hun fortalte også at det var som om noe inni henne gikk i stykker, og at det åpnet seg et stort hull i brystet hennes da hun leste Knausgård for første gang.

– Det var vinter, vi var på hytta, og når jeg gikk på ski oppe på vidda var det som om vinden blåste rett gjennom meg, sa en beveget kronprinsesse.

Knausgård sier til NRK at han er glad over hvor mye litteraturen hans har betydd for andre.

– Når man er forfatter, så ønsker man å bli lest, og at det du skriver skal bety noe. Men det er ingenting man forventer når man sitter og skriver for seg selv. At dette da viser seg å bety noe for andre er en sinnssykt absurd tanke. Når sånne ting skjer, blir jeg så klart veldig glad. Det viser hva litteratur kan gjøre, sier han.

Kronprinsesse Mette-Marit

– Ingen visste at min far var alkoholiker, sa en åpenhjertig kronprinsesse da hun snakket om litteratur i Snåsa tidligere denne måneden. Hun fortalte om hvor mye Knausgårds litteratur hadde betydd for henne.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Har det noen inspirasjon for deg at folk kjenner seg igjen?

– Det har det i ettertid, men mens jeg skriver kan jeg ikke tenke på det. Da dør jeg som forfatter. Jeg kan ikke skrive «Min Kamp» på nytt, og det kan godt hende at folk hater det neste jeg skriver.

– Jeg skriver masse

– Kan et essay og en fotobok om nakken bli for sært, eller er dette en forlengelse av «Min Kamp»?

– Ofte så er det jo særere, jo bedre. Noe særere enn å skrive 3500 sider om sitt eget liv kan ikke tenkes. Ingen i verden trodde det skulle selge mye, så man kan ikke tenke på hva som er sært eller ikke. Dessuten: Alle mennesker har jo en nakke, og mye kunstlitteratur handler om de helt vanlige tingene. For min del så er jeg opptatt av det jeg er opptatt av, og jeg forsøker hele tiden å komme videre på det.

– Dette er noe som gir min skriving et lite puff i sida, sier Knausgård, som forteller at han skriver masse for tida, men da for det meste essayer.

Noen ny roman blir det ikke med det første, slår han fast.

– Kjenner du på forventningspresset?

– Det føles ikke så vanskelig å skrive for tida. Det er ikke helt lett heller, men det føles som at jeg er mye friere nå enn før jeg skrev «Min Kamp».

Knausgårds bok «Nakker»

Video: Se intervju med Knausgård og Wågström.

Kulturstrøm

  • Samisk Netflix-film på topp ti i 71 land

    Loga sámegillii.

    Den samiske Netflix-filmen «Stjålet» er allerede etter få dager blitt tidenes samiske kommersielle filmsuksess.

    Filmen er på topp ti-lista over mest sette filmer i 71 land, blant annet i USA, Canada, Storbritannia, Norge og Sverige.

    Det opplyser regissør Elle Marja Eira på sin Facebook-side.

    Handlingen i thrillerfilmen er i et reindriftsmiljø i Nord-Sverige. Filmen ble sluppet internasjonalt på fredag.

    Filmen er laget etter Ann-Helén Laestadius sin kritikerroste roman «Stjålet».

    Spent gjeng på tur til førvisning av Netflix-filmen "Stjålet" i Kiruna, april 2024
    Foto: Wenche Marie Hætta / NRK
  • «Ringenes Herre» blir 15 timar lang opera

    Fantasyklassikaren «Ringenes Herre» av J.R.R. Tolkien blir opera for første gong. Det melder Sveriges Radio.

    Det er den britiske komponisten Paul Corfield Godfrey som skriv musikken. Innspelinga av musikken har allereie starta av nasjonaloperaen i Wales, og skal sleppast i 2025.

    Operaen blir delt inn i fleire framsyningar, på til saman 15 timar og 30 kapittel.

  • Kadetten avlyser også 2024-festivalen

    Festivalen Kadetten i Sandvika, som kaller seg Norges største hiphopfestival, avlyser årets utgave.

    «Det er med tungt hjerte at vi må meddele at Kadetten 2024 er avlyst», står det på festivalens Instagram-side , og gjengitt av YLTV.

    «Det er utrolig leit, vi var overbevist da vi relanserte festivalen i år at situasjonen og markedet hadde snudd – sånn ble det ikke. Kombinasjonen av vesentlig høyere priser på alt av artister i sjangeren, usikre og innstilte turnéplaner, høyere kostnader og mindre kjøpekraft blant vårt publikum gjør at vi ikke ser det mulig å gjennomføre festivalen i år», står det om årsaken til avlysningen.

    Ifølge Instagram-posten vil kjøpte billetter refunderes automatisk.

    Kadettenfestivalen ble avlyst også i 2023.

    Cezinando på Kadetten 2022
    Foto: Eskil Olaf Vestre / NRK P3