Knausgård gir seg som forfatter

Karl Ove Knausgård gir seg som forfatter etter sjette bind i serien Min Kamp. Det kommer fram i en ny utgave av radiodokumentaren ”Tonjes versjon” som sendes på NRK P2 i dag.

Karl Ove Knausgård
Foto: NRK

Hør dokumentaren i nettradio: Tonjes Versjon

Karl Ove Knausgård sier han har visst gjennom hele skriveprosessen at det skulle ende her, med bind seks i romanserien som er blant de mest omtalte bøkene i moderne tid.


Han har blitt både hyllet og hetset for sin selvbiografiske og utleverende stil siden første bind av Min Kamp kom ut høsten 2009.

Den siste boka kaller han en dannelsesroman, og samtidig et litterært selvmord.

– Med det har jeg tenkt at jeg tømmer ut alt, og gjør alt det jeg ikke skal. Og det finnes et hat til forfatterrollen og egentlig også til hele prosjektet, som munner ut i en setning som handler om at jeg ikke lenger er forfatter, sier Knausgård om avslutningen på forfatterskapet i et intervju med radiodokumentarens Kari Hesthamar.

– Kan du si den setningen?

– Den handler om at jeg om noen få minutter skal reise meg fra skrivebordet, gå ut på gata, ta meg en kopp kaffe og nyte, virkelig nyte tanken på at jeg ikke lenger er forfatter.

Fortalte ekskona at han skulle slutte

At han skulle slutte å skrive kom fram i et opptak eks-kona Tonje Aursland gjorde for ett og et halvt år siden, da hun konfronterte han med det å bli ufrivillig romanfigur under arbeidet med radiodokumentaren ”Tonjes versjon”.

Før bind én av Min Kamp kom ut sendte Knausgård en mail til Aursland og fortalte om bokprosjektet. Hun ville verken sensurere eller autorisere da Knausgård spurte om å få skrive om henne med fullt navn.

Tonje Aursland, eks-kona til Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgårds ekskone Tonje Aursland har laget radiodokumentar om å bli ufrivillig romanfigur.

Foto: NRK

– Det var vesentlig for meg at jeg ikke grep inn. Jeg verken kunne eller ville sitte der som ekskone og styre ham, sa Aursland i 2010.

Hun mener det er så å si umulig å argumentere mot et kunstverk, og følte at hun hadde alt å tape på å fortelle om dette i offentligheten.

Før utgivelsen av Min Kamp 5, som blant annet skulle handle om Knausgård og Aurslands ekteskap og skillsmisse, kontaktet hun Radiodokumentaren og spurte om redaksjonen var interessert i å lage en dokumentar om hennes liv fram mot utgivelsen av boka. Hun så dette som en mulighet til å få sin egen stemme i offentligheten uten å bli sett på som et offer.

Under opptakene til dokumentaren avslørte Knausgård at han ville gi seg helt som forfatter etter at Min Kamp 6 var utgitt. Men dette har vært en godt bevart hemmelighet som har vært skjult for offentligheten frem til nå, når boka snart står i butikkhyllene.

Angrer ingenting

Knausgård ser på de seks Min Kamp-bøkene og hans to første romaner ”Ut av verden” og ”En tid for alt” som den trilogien han alltid ville skrive.

Kari Hesthamar

Radiodokumentarens Kari Hesthamar.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

– Da jeg debuterte sa jeg at jeg skulle lage en trilogi, og så skulle jeg revurdere situasjonen og kanskje finne på noe annet. Så det har vært tanken, at dette er et punktum for nesten alt, sier Knausgård til Radiodokumentaren.

– Når du ser tilbake på prosjektet, er du glad for at du har gjort det?

– Ja, jeg er det. Jeg er også glad for at jeg gjorde det uten å vite hva som egentlig hendte, uten å vite hvordan det ville ende. Hadde jeg visst det hadde det vært umulig å gjøre det. Men jeg visste ingenting. Og jeg ville ikke vært de erfaringene foruten.

– Er det noe i bøkene du angrer på, som du tenker at skulle vært ugjort?

– Det er faktisk ingenting jeg angrer på. Det eneste er at jeg kunne gått mye lengre, men det har jeg hele tiden ikke gjort. Hadde jeg gått lengre noe sted ville jeg nok følt enda mer forferdelse enn jeg gjør. Det kunne blitt bedre litterært sett om jeg hadde ”guts” til å gå litt lengre. Men det kunne jeg bare ikke, sier Knausgård.

Hva nå?

Han har skrevet hele livet, men nå er det helt slutt. Nå vil Karl Ove Knausgård utgi andres bøker på sitt eget forlag.

– Jeg lengter etter noe helt annet. Jeg vil ha det fredelig. Og jeg vil at det skal være trygt for barna mine. Jeg blir veldig ubekvem med den rollen som ”noen”. Jeg trives godt med å være ”ingen”, men samtidig er det noe som alltid higer etter noe mer. Men nå har jeg opplevd det å være ”noen”, så da er det mye lettere å gi avkall på det, sier Karl Ove Knausgård.

Hør ”Tonjes versjon” i ny utgave, på NRK P2 lørdag kl.10.03 og søndag kl.21.03. Finnes også i nettradio.

Dokumentaren er laget av Kari Hesthamar og Tonje Aursland. Teknisk regi Merete Antonsen. Konsulent Berit Hedemann.

Kulturstrøm

 • Verdensrekord for Hopper-bilde

  Maleriet Chop Suey av Edward Hopper ble onsdag solgt for 92 millioner dollar, tilsvarende 780 millioner norske kroner, på høstauksjonen til Christie's i New York. Dermed ble bildet det dyreste Hopper-bildet noen sinne solgt på auksjon. Bildet fra 1929 viser to kvinner som spiser på en kinesisk restaurant, visstnok inspirert av en restaurant ikke langt fra der auksjonen ble holdt. Kjøperen er anonym. Under auksjonen ble det også solgt et bilde av den belgiske maleren Rene Magritte for 26,8 millioner dollar, også det rekord (NTB).

  Chop Suey, Edward Hopper
  Foto: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP/Scanpix
 • Landets beste kulturkommune kåret

  For sjuende år på rad kan Røros kalle seg landets beste kulturkommune, det går fram av Norsk kulturindeks. Alle landets kommuner blir rangert i ti ulike kategorier for å måle kulturaktiviteten.

  På de neste plassene følger Ål og Lillehammer.